Реклама / Ads
0| 3118 |11.09.2022 НОВИНИ

Зеленски: Руската армия бяга

.
Тези дни руската армия демонстрира най-доброто, което може - гърба си. В края на краищата изборът им да бягат не е толкова лош за самите тях. За окупаторите няма и няма да има място в Украйна.
 

Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски при традиционното си обръщение към нацията. 


Руските сили се изтеглиха от ключови източни градове, докато бързата украинска контраатака води до нови печалби. Украински официални лица казаха, че в събота войските са влезли в Купянск - жизненоважен източен център за доставки за руските сили. 


"Проведена е тридневна операция по изтеглянето и организираното прехвърляне на Изюмско-Балаклийската групировка войски на територията на Донецката народна република“, се казва в руското изявление.


Малко след това главният администратор на контролираните от Русия части на Харковска област препоръча жителите му да се евакуират в Русия, "за да спасят животи", според руската държавна информационна агенция ТАСС.


От руското Министерство на отбраната посочиха, че войските на Кремъл са се изтеглили от близкия Изям, за да се прегрупират. Москва потвърди още изтеглянето на войските от Балаклия - друг ключов град. Мотивът на Руската федерация е "подсилване на усилията на Донецкия фронт".  


Това би бил най-значимият напредък от страна на Киев във войната, откакто Русия изтегли войските си от районите около Киев през април.


Зеленски заяви, че Украйна вече е освободила 2000 кв. км. Неговото твърдение предполага, че половината от тази зона е била превзета само през последните 48 часа - тъй като това е два пъти повече от територията, която Зеленски каза, че е била освободена, когато говори в четвъртък вечерта.


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че последните събития са показали, че нейните сили са в състояние да победят руската армия и могат да прекратят войната по-бързо с повече западни оръжия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2803 |08.09.2022 Латвия иска да се откъсне от руската патриаршия . 0| 2741 |08.09.2022 Зеленски: Отвоювахме няколко селища в района на Харков . 0| 3006 |07.09.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: България – енергиен център, но и „плацдарм“ за руската енергийна война срещу Европа . 0| 2895 |05.09.2022 Зеленски: Украинското знаме ще се върне в Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads