Реклама / Ads
22| 4690 |18.09.2023 НОВИНИ

Земеделският министър покани на среща протестиращите: Исканията ви в 5 точки са удовлетворени

.
Източник: личен архив
Скъпи колеги, Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме.

Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям. 

 

Това пише в официално писмо от страна на земеделския министър Кирил Вътев към протестиращите земеделски производители. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

 

"Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

 

След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.

 

България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

 

Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители. 

 

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.

 

Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

 

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

 

Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор.

 

За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ.

 

В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени.

 

Необходимо е заедно с Вас да прецизираме количествата и продуктите в т.1 .

 

С уважение:

 

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3483 |18.09.2023 Министър Йоловски: Електронното връчване на фиш ще облекчи всички съвестни шофьори . 9| 3637 |17.09.2023 Илия Проданов подава оставка като съветник на земеделския министър . 13| 6005 |16.09.2023 Пет причини Борисов да ненавижда министъра на икономиката . 1| 4321 |16.09.2023 Да се върне схемата “замърсителят плаща” иска екоминистърът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads