Реклама / Ads
0| 2601 |04.07.2023 НОВИНИ

Земеделският министър Вътев: Ще работим за български храни, произведени с наши суровини

.
Земеделският министър представи екипа си Източник: БГНЕС
Ще работим за български храни, произведени с български суровини. Вече не се занимаваме с отделни сектори в земеделието, а с цялата агрохранителна верига. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев при представянето на екипа си.
 

„Екипът е с експертна ориентация, няма нито едно партийно назначение“, поясни той.

„За да може на нашите и вашите трапези да има повече български храни, произведени с български суровини“, допълни той.

 

Той поясни, че към екипа има огромни очаквания и ще се постараят да ги оправдаят.

Сред имената на представените експерти са Георги Тошев, Таня Георгиева, Мирослав Маринов, Александър Йоцев, Деян Стратиев и Светлозар Патарински, Илия Проданов, Стоилко Апостолов, Дамян Илиев.

 

„Една голяма част от суровините, които се влагат в производството на български гхратни, не са български. Такъв е проблемът с млякото, с плодовете и зеленчуците, с месото. В българското земеделие имат твърде много пари, които се дават за стимулиране на земеделието, но голяма част от тях не дават резултат, не водят до продукт“, каза още министърът.

 

„По отношение на субсидиите има доста аномалии, които изискват време да се разрешат. Виждаме твърде бързо проблемите, знаем ги от преди това още“, подчерта още той.

 

Заместник-министър Георги Тошев ще координира дейността на Областните дирекции "Земеделие", провеждането на държавната политика в областта на поземлените отношения и комасацията, ще упражнява правата на държавата по управление на държавните предприятия по Закона за горите и търговските дружествата към министерството.

 

Заместник-министър Таня Георгиева ще отговаря за управлението и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., интервенциите в Стратегическия план за развитие на селските райони, международните отношения и двустранното и многостранно сътрудничество, включително и с Китай, за политиката на страната в областта на биологичното производство, както и за Селскостопанска академия. 

 

Заместник-министър Мирослав Маринов ще отговаря за горското и ловно стопанство, както и за организирането на активните въздействия върху градовите процеси и други неблагоприятни атмосферни условия.

 

Заместник-министър Александър Йоцев ще отговаря за провеждане на националната политика по прилагане на Общата селскостопанска политика на ЕС в областта на пазарните мерки и организациите на производители, разработването на анализи и стратегически документи в земеделския отрасъл. А също координирането и прилагането на държавната политика в областта на качеството и безопасността на храните и фуражите, както и научната оценка на риска по агрохранителната верига.

 

В неговия ресор са още и държавната политика в областта на растениевъдството, лозаро-винарския сектор и други.

 

Земестник-министър Деян Стратев ще работи за развитие на животновъдството, въвеждане и прилагане на пазарни механизми и режими на Общата селскостопанска политика в тази област, управлението и съхранението на генетичните ресурси, както и за дейностите по осъществяване на официалния контрол за качеството и безопасността на храните по цялата агрохранителна верига, граничния фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол.

 

Той ще отговаря и за управлението и изпълнението на Програмата за морско дело и рибарство, провеждането на държавната политика в областта на рибарството, както и за осъществяване на политиката по националното подпомагане в сектор земеделие, рибарство и горско стопанство в сферата на държавните помощи.

 

Съветник на министъра е председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

 

Стойлко Апостолов е съветник по биопроизводството, а третият съветник е д-р Дамян Илиев.

 

Министърът напомни, че отскоро има и нов директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Светлозар Патарински.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 21389 |04.07.2023 Тъмни съмнения: Сянката на бивш министър, ударен по ”Магнитски” и масонски интереси над ”Информационно обслужване”? . 0| 2588 |03.07.2023 Министър успокои летовниците: Водата в Черно море не е замърсена . 17| 3495 |02.07.2023 Правосъдният министър: Предлагаме правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство . 9| 2875 |02.07.2023 Транспортният министър за хеликоптера над плаж ”Градина”: Този полет е изключително скандален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads