Реклама / Ads

0| 11393 |28.04.2022 НОВИНИ

”Зюддойче Цайтунг”: Путин удари България с газа за назидание, като член на ЕС е щука в езеро с шарани

.
Владимир Путин
Уводната статия на ”Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ) обяснява действията на Путин и Газпром срещу България така: ”България е дребна риба за Газпром. Седем милиона жители, малко индустрия - по-малко от 2% от износа на руския газов гигант отиват за България. За Путин обаче България като член на ЕС е потенциална щука в езеро с шарани. Тя е пример за назидание на останалите”.

Според изданието Кремъл цели точно това - чрез България да покаже на останалите какво ги чака и как ще изглежда следващата зима без сибирския газ. И най-вече: как ще се отрази това на европейското единство. Защото примерът с България е в крайна сметка тест за това колко дълго ЕС ще остане единен. Изданието твърди още, че Путин забива своя клин там, където смята, че най-лесно може да разцепи единството на Европа: "Още при анексията на Крим България беше против санкциите срещу Русия. А в днешната война в Украйна досега отказваше да изпрати оръжия. И тъй като няма други тръби, водещи към България, пропадат и механизмите за солидарност в ЕС: без тръби няма помощ. Кремъл иска София да се моли на колене за руска помощ, а с това да се изложи и целият ЕС", коментира изданието и апелира за бърза, безусловна и небюрократична помощ за България, тъй като само това би обвързало колебаещата се в позициите си София към ЕС.


Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) развенчава на свой ред едно често срещано обяснение за действията на Русия: "Спирането на доставките не е свързано с това, че Полша се държи особено остро спрямо Русия. По-вероятната причина гласи, че постепенно намалява опасността, която произтича от енергията, използвана като оръжие. Полша и България вече бяха обявили, че нямат намерение да подновяват договорите с Газпром, които изтичат в края на годината. С други думи: Русия си е избрала цели за атака, които са безболезнени за самата нея, защото приходите от двете държава така или иначе явно ще отпаднат", пише изданието.


А според оценката на "Тагесшпигел" спирането на газа за Полша и България е "акт на отчаяние".


Михаел Мартенс твърди, че тъй като е очаквала спирането на руския газ, България е относително добре подотвена. Затова, според него, спирането на газа няма да доведе до сериозни катаклизми, още повече че договорите с България изтичат в края на годината. В статията си за ФАЦ той обаче обръща внимание на факта, че споровете дали да се изпрати оръжие на Украйна са в състояние да взривят коалицията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5876 |28.04.2022 Иво Мирчев: Очаквах президентът да попита Путин защо спря газа, не да се обърне към кабинета . 0| 3329 |28.04.2022 Путин предупреди за мълниеносен отговор, ако Западът се намеси във войната . 0| 2752 |27.04.2022 Германски политици зоват Герхард Шрьодер да бъде санкциониран заради връзките си с Путин . 0| 3165 |27.04.2022 Путин заплаши с „мълниеносен отговор“, ако някой поиска да се намеси отвън в събитията в Украйна
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ