Реклама / Ads
0| 2303 |16.09.2024 НОВИНИ

Златото е най-конвертируемият актив в момента, нивото на страх се увеличава

.
Злато
Акциите се повлияха позитивно през изминалата седмица, въпреки че последните един-два месеца бяха доста нестабилни. Корекциите на лихвите започнаха след като се появиха първите признаци за охлаждане на пазара на труда в САЩ. Това притесни инвеститорите. Разбира се, говорим за стабилизиране на американските акции, тъй като в Европа ситуацията е друга - Volkswagen се срина. Това каза Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт".
 

Традиционно акциите формират цената си на очакванията за бъдещите периоди. Затова, например, капитализацията на Tesla е толкова висока. Volkswagen пострада най-много от това, че Германия загуби своето лидерство на автомобилния пазар в Китай. Германският износ към Китай намалява, но се компенсира от износ към други пазари – САЩ, Франция. Преходът към електрическите автомобили изисква огромни инвестиции от компаниите, което води до по-ниски маржове и по-слаби резултати. Tesla и китайските производители в момента отнемат пазарен дял от традиционните европейски производители, каза още той в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

 

„В САЩ предстоят избори и пазарните участници внимателно следят тенденциите, свързани с двамата кандидати. Друго много важно е каква ще бъде политиката на Федералния резерв“, коментира гостът. Очаква се намаляването на лихвените проценти да стартира този месец. Не бива да пропускаме и какво ще е реалното състояние на американската икономика. В сферата на промишлеността все още данните са слаби и има шанс от рецесия. Икономическото състояние на САЩ ще определи тренда на пазарите до края на годината.

 

В случаите, когато лихвата е била намалена, а не е имало рецесия, пазарът се е представял изключително добре. Ако обаче се стигне до рецесия, от първото намаление на лихвата до последното пазарите са се свивали с около 20%. JP Morgan дават 25% шанс за рецесия, но консенсусът на пазара е, че няма да се стигне до такъв сценарий.

 

Златото бележи голям ръст, а доларът отслабва. Според събеседника най-конвертируемият актив в света е златото. Всички инвеститори и централни банки купуват злато. Някои държави може да не купуват държавни ценни книжа, но винаги купуват злато. Това само увеличава цената на златото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2540 |16.09.2024 НСИ: Вече 15-и месец годишната инфлация в България е едноцифрена и продължава да намалява . 0| 2852 |16.09.2024 Синоптик: Идва ли звярът "Борис" в България? . 1| 3582 |16.09.2024 Финансов консултант: Новите правила за отпускане на ипотечен кредит няма да повлияят сериозно на имотния пазар . 0| 3069 |16.09.2024 Децата на света: Рискове и приключения по пътя към знанието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads