Реклама / Ads
0| 2906 |28.07.2022 НОВИНИ

„Злото е персонифицирано“: Киев създава Специален трибунал за персонално наказание на Путин и Лавров

.
Източник: Александр Никитюк / Facebook
„Злото не е абстрактно, то е персонифицирано“. Украйна иска да изправи пред съда висшето ръководство на Русия – президента Владимир Путин, военния и външния министри Сергей Шойгу и Сергей Лавров, лидера на партия „Единна Русия“ Дмитрий Медведев, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и други крупни функционери на Кремъл.
 

Тъй като обаче Международният съд на ООН и Европейският съд по правата на човека предвиждат отговорност от страна на държавата, а не на отделни лица, Киев работи активно по създаването на Специален трибунал.

 

„Не е достатъчно да се борим с последствията от агресията – военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид. Необходимо е да се накаже първопричината за самото престъпление на агресията“, казва Тимур Коротки, вицепрезидент на Украинската асоциация по международно право, цитиран от zn.ua.

 

Това би позволило да се използва процедурата за неприсъствено разглеждане на делата, която не е предвидена в процедурите на Международния наказателен съд.

 

„На първо място, престъплението „агресия“ сочи незабавно към висшето политическо и военно ръководство на Русия, тъй като именно те са дали заповед за нападение“, отбелязва украинският посланик по специалните поръчения Антон Кориневич и добавя: „На второ място, това престъпление е по-лесно за доказване в съда, отколкото престъплението „геноцид“, при който процедурата е много по-сложна. И трето, в този случай съдебният процес е сравнително по-бърз в сравнение с процесите, разглеждани в Международния наказателен съд“.

 

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обяви, че юрисдикцията на Специалния трибунал ще се разпростре върху всички събития от февруари 2014 г., когато започна въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна в Донбас. И добави, че служебният статут на подсъдимия – бил той държавен глава или второ длъжностно лице в държавата, няма да го освободи от индивидуална наказателна отговорност и няма да смекчи наказанието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2888 |25.07.2022 Бум на COVID-19 в Киев, болниците изнемогват . 0| 5028 |25.07.2022 Съветник на Зеленски за Лавров: Класическа шизофрения! Сутрин - иска преговори, вечер сваля киевския режим . 0| 3267 |24.07.2022 Киев с нова цел: До септември да освободи Херсонска област от руската окупация . 0| 2718 |22.07.2022 Киев и Москва вдигат със споразумение блокадата над украинското зърно утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads