Реклама / Ads
81| 26686 |16.09.2014 АКТУАЛНО

На 15.09 БНТ, бТВ и Нова тв убиха българското училище!

.
Има смисъл да обясняваме всяка година, какво е датата 15 септември за българите. Нацията ни се е съхранила благодарение на всички школи у нас: от Плиска и Преслав до София днес, през килийните училища, Неофит Рилски, Ботьо Петков, Рада Госпожина, Анастасия Димитрова и пр.
 
Това трябва да си припомняме всеки ден, но ако ви се струва прекалено, поне на 15 септември, когато започва учебната година у нас да говорим за образованието и бъдещето на децта си.

Националните телевизии потъпкаха тази традиция с ботуш. Държаха се като окупатор на територията на образованието. бТВ ни заля с "най-световният проект и събитие Сървайвър". Термоядрената атака бе дублирана от Нова телевизия, която ни проглуши с "невижданото шоу "ВИП Брадър". Комерсиализмът, желанието за печалби, реклама и рейтинги изправиха егото на някакви здравеняци, мерещи мускули в Камбоджа и на т.нар. ВИП-персони, поставени в изкуствени условия от времето на социализма срещу децата ни. Децата, които през деня вдигаха трикольора и пееха химна.

Ислямска държава и Ердоган в съседна Турция може и да ни застрашават, но те са нищо в сравнение с това, което сами си причиняваме.

По данни на ООН сме на 53-о място по грамотност от над 180 страни. Турция е на 103-о, но в страната от 2007 година действа програма, която трябва да изведе образованието прд нашето. Периодът е 20-годишен, но темповете, с които ние се самоунищожаваме могат да го съкратят значително. Фактите са налице. На 15 септември българските телевизии са излъчили 6 турски сериала (общо 17 часа с дневните повторения) срещу нито един филм, програма или шоу, посветени на първия учебен ден. Това ако не е самоубийство - здраве му кажи.

Не става въпрос за онези кухи и скучни разговори в някое студио или патетични излияния а ла "едно време какво беше, а сега...". Нито да се сравнява училището при социализма и демокрацията. Неграмоните у нас, според ЮНЕСКО са 41%, а според Центъра за демографска политика - 60 на сто. Сред циганите неграмотността достига в някои райони над 90%. Това, скъпи съотечественици, е национална смърт. Защото всички неграмотни са потенциални безработни, а част от тях - бъдещи престъпници. За да яде, неукият в един момент е принуден да краде, мами, насилва и убива.

Но на 15 септември нас ни заливат с въпроси дали във ВИП брадър някои ще правят секс на живо, кой в Сървайвър си е изпуснал нервите, или е посегнал на най-милото на съседката до него... Такава пошлост и унижение може да понесе само народ като българския!

 

И ако частните телевизии смятат, че са в правото си да ни пробутват, каквото меркантилността им посказва, то за БНТ няма никакво оправдание да се държи като башибозук в деня на първия учебен звънец. Съдете сами: в отрязъка от 17,00 часа до 23,00 часа т.нар. "обществена телевизия" под ръководството на Вяра Анкова е излъчила 4 парламентарни студия! Всички те са платени от партиите, чиито представители участват в тях, при положение, че данъкоплатеца дава около 80 млн бюджет на БНТ. Парите на партиите също са от нашия джоб, което прави положението абсурдно. Какво е това, ако не чутовна наглост. Политически дебати може, но не и дискусия по скандалите с учебниците, в които историята на Левски, турското робство, Вазов и Ботев се преиначават брутално.

 

В същото време учители с мизерни заплати се опитваха чрез народни хора и песни, чрез разкази за Паисий и Ботев, с вдигане на националното знаме, детски песни и призиви към родителите заедно да отгледат и възпитат достойни граждани, да повдигнат духа ни. Онзи дух, който бе разпънат на кръст от пошлите реалити шоута.

Прав беше проф. Пантев, когато каза преди години, че ще дойде време българите да се броим по билото на Стара планина. Дойде това време...

 

За да е позорът ни пълен, Българската православна църква също отсъстваше на този светъл ден. Нямаше обръщение към нацията, нямаше служби, нито откриване на училища в манастири или към енориийски храмове. Защо се сърдим тогава, че ходжи и незнайни емисари, че са отворили безплатни училища за изучаване на Корана в селища, градове, блокове и къщи? Така се прави.

 

Не, няма световен заговор срещу България. Има нация, която се самоубива по особено мъчителен и болезнен начин.

Учениците във Финландия започват учебната година пеейки химна на Лейбгвардейския финландски полк, положил кости за Освобождението ни през 1877-78 година.

В Ливърпул пеят за полка, загинал във войната с бурите.

Украински ученици пяха химна пред пленен от тях БТР.  

В 12 щата на САЩ учениците садят дръвчета и цветя през първия учебен ден.

В Германия за много ученици първият учебен ден е екскурзионен. Обикновено се посещават исторически места, музеи, изложби, паркове.

В Израел децата пишат свои пожелания на цветни балони, които пускат от училищния двор към небето.

В Австрия много ученици и родители обличат национални носии през първия учебен ден. Църквата провежда богуслужения за успешна година на всички.

 

Българските ученици гледаха Сървайвър, ВИП Брадър и политически препирни. Който и да е на тяхно място, щом навърши 18 години, ще избяга другаде. Ако пък е мързелив и е останал неграмотен, ще вие пред социалните служби за милостиня от държавата. Такава матрица няма бъдеще. По-добре да удря камбаната на умряло и да се свършва. Или да започне нещо съвсем ново. Отначало.

И стига сме се ослушвали - за нас бие камбаната.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6131 |01.08.2014 Вижте плановата подмяна на електромери в Западна България . 63| 26006 |27.06.2014 Нова бомба: Ив. Искров депутат от ДПС, Й. Цонев - шеф на БНБ? . 27| 9315 |16.06.2014 Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж . 0| 7774 |28.05.2014 Мечтаното изпращане за Диана Върбанова от гара Елин Пелин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads