Реклама / Ads
2| 5922 |19.06.2019 АКТУАЛНО

5 години от погрома на КТБ, III част – помни ли се #кой я фалира?

.
Пленарна зала в Народното събрание
На 20 юни 2014 г. бе затворена Корпоративна търговска банка. Пет години след тази дата ви разказваме какво и как се случи. Използваме официални изявления, цитираме документи, показваме снимки от събитията тогава. Всичко е пред очите на всички, но институциите остават слепи за чудовищния погром, синхрона между действията на участниците в него и фаталните последствия, които рано или късно ще станат факт.
 

Започнахме разказа си с действията на институциите през юни 2014 г., а вчера ви разказахме и какво се случи малко преди Бойко Борисов отново да стане премиер.

 

След непонятна медийна комуникация между Бойко Борисов, който е пред прага на втория си мандат и Иван Искров, който е пред финала на своя, започват коментарите и надцакването може или не да бъде спасена КТБ.

 

На 15 септември 2014 г., понеделник, изпълняващият длъжността подуправител на „Банков надзор“  Нели Кордовска и главният юрист на БНБ  Нина Стоянова изпращат писмо до управляващия съдружник в EPIC. Това е пет дни след полученото на 10 септември 2014 г., писмо от EPIC, който се легитимира като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум. Копие от писмото на БНБ е изпратено до министър-председателя и министъра на финансите на Република България (министър-председател все още е Георги Близнашки, Борисов официално встъпва в длъжност на 7 ноември 2014 г., ден след като БНБ отнема лиценза на КТБ). От финалното изречението, че „във връзка с високия обществен интерес всяка информация в хода на разговорите, непредставляваща банкова или служебна тайна, ще бъде публично оповестявана“, става кристално ясно, че всъщност абсолютно никаква информация няма да бъде оповестява.

 

На 16 септември 2014 г., Цветан Василев се явява в полицията в Сърбия. Действие, което никога до сега не се е случвало, т.е. издирван само и доброволно да обяви къде е и, че не се крие.  БНР цитира Борислав Сарафов със заглавие “Процесът „КТБ“ може да продължи и в отсъствието на Цветан Василев”. Както всички медии и националното радио цитират Сарафов, че “ако адвокатът на Василев казва, че той е в Сърбия, значи е навсякъде другаде, но не и в Сърбия. Бога ми, той има поне шест-седем адвокати и хора, които претендират да са адвокати на Цветан Василев, защото може би той е интересен като клиент”.





УС на БНБ взема решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември. „В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност… Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.“

 

На следващия ден, 17 септември 2014 г., също толкова внезапно, колкото е и появяването на Василев в полицията в Сърбия, се случва събитието наречено  „обръщение до медиите от Делян Славчев Пеевски„.  Публикациите се в неговите си медии, а съдържанието и тогава и сега ще оставим без коментар, заради всеобхватната му тъпота и твърдение, че няма нищо общо.

 

Изключително странно е, защо „законотворческата“ дейност на Пеевски, въпреки твърденията му, че няма нищо общо с КТБ, е така тясно свързана със събарянето на банката. Защо никой никога не коментира факта, че Пеевски отсъства от залата на Народното събрание, но е сред вносителите на промени в Закона за банкова несъстоятелност и Закона за кредитните институции. Справката е от официалния сайт на НС. Кредитите на Пеевски отидоха в ПИБ и в ББР и това е безспорна, общоизвестна информация. А какво се случи с активите на КТБ? Колко от тях Пеевски завзе?

 

18 септември 2014 г. Прокуратурата обявява, че е поискала ескрадиция на Цветан Василев.  БНТ съобщава, че Апелативният съд не е разгледал жалбата му и предварителното му задържане за 72 часа, разпоредено от българската прокуратура, остава в сила. Ако сръбските власти го екстрадират,  той ще бъде отведен в следствения арест. И втората инстанция приема, че жалбата е преждевременна. Съдът посочва, че може да се произнася само когато има фактическо задържане. Защитата на Василев е обжалвала заповедта за задържане и пред висшестоящ прокурор, така че вариантите банкерът да избегне ареста са изчерпани. Тази ситуация не се е променила и до днес. Заради процедурата за екстрадиция Василев не може да напусне пределите на Сърбия, т.е. Прокуратурата го блокира в Белград.  Същата схема приложиха и към съпругата му проф. Антоанета Василева почти три години по-късно, а след това и дъщеря им  Радосвета получи червена бюлетина в Интерпол. Съвсем скоро стана ясно, че Интерпол е свалил бюлетините за съпругата и дъщерята на Василев, което е безпрецедентен случай за България.






На 19 септември 2014 г., петък, в „24 часа” е публикувано интервю с подуправителя на БНБ г-н Димитър Костов. От думите на Костов става ясно всичко, което е можело да се направи, но е отказано, защото е взето решение да не се постъпва така. От всичко казано единствено не става ясно, какви са мотивите да не се действа в полезна за банката посока и  защо е наложена пълната блокада на КТБ.

 

„Оказва ли БНБ ликвидна подкрепа на друга банка извън КТБ? Има ли свободен ресурс от одобрените от ЕК 3.3 млрд. лв.? В каква схема те могат да бъдат използвани и за КТБ? Питам ви, защото има подозрения за „двоен аршин”?, питат от 24 часа.

Димитър Костов отговаря: „БНБ не е оказвала ликвидна подкрепа. Това, което бе одобрено от ЕК, бе схема за ликвидна подкрепа на банки от страна на правителството – държавна помощ. Съдействието от страна на БНБ бе в оценка на това дали банката и представеният от нея план за преструктуриране отговарят на надзорните изисквания. Тази схема за ликвидна подкрепа бе заявена и одобрена от ЕК на 29 юни с цел защита на останалите банки от потенциална атака, каквато се разви в предходните 2-3 дни. Поради това тази схема не може да се използва за казуса КТБ. Ако се прави схема за държавна помощ в този случай, ще трябва да се направи отделно искане пред ЕК за одобрение със съответната обосновка, че не се нарушават правилата и условията за конкуренция.“

 

Очевидно е, че действията на Цветан Василев не са предвидени от извършващите атаката срещу банката и съответно яростно започват да защитават и отстояват действията си, колкото и зловредни да са те. „Истината за КТБ няма да бъде скрита – тя ще се изнесе в съда“, заявява главният прокурор Сотир Цацаров. Към днешна дата, почти три години по-късно, до съд все още никой не е стигнал. Но тогава главният прокурор е така уверен в думите си, вероятно защото договорките  са ок.

На 21 септември 2014 г., неделя, следва интервю с управителя на БНБ г-н Иван Искров в предаването „Денят започва с… Георги Любенов” по БНТ.

 

„Водещ: Да. Сега с оглед на всичко, за което говорим, отново правя крачка назад, за да Ви попитам и да направим генерално обобщение. Какво казват експертите – или оздравяване, независимо дали с държавно финансиране и държавна помощ на банката, или отнемане на лиценза, тоест обявяване на фалит, Приключва се със съществуването на тази банка? Кое е според Вас по-разумно с днешна дата?“

Иван Искров: „Българската народна банка и нейния управител, в частност, винаги от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Не случайно работихме и съботи, и недели в продължение на цял месец. Имахме припаднали момичета на компютрите. Не случайно Вашите колеги от другите медии снимаха влизащи и излизащи тук банкери, народни представители, други експерти и в съботни и неделни дни около централната сграда. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно, зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците…“

 

23 септември 2014 г. е изключително наситен и динамичен ден.  Софийският апелативен  съд спира окончателно разследването за подготвян атентат срещу Делян Пеевски. Съдът решава, че е нямало опит за убийство на депутата от ДПС. Съответно задържането на тримата обвиняеми по скандалното дело е било неправомерно. ПИК се свързва с Делян Пеевски и го помолва да коментира „развръзката по многострадалния казус, която очевидно не е в негова полза.“






Освен това, същия ден, Софийският апелативен съд отказва да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ и ръководител на „Банков надзор“ Цветан Гунев.  БНР съобщава: “Софийският апелативен съд отхвърли искането на прокуратурата за временното отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Решението е окончателно. Въпреки репликата на прокурора по делото Иван Гешев, че да бъде оставен Цветан Гунев начело на банковия надзор е все едно на Цветан Василев да бъде възложен одитът на КТБ, подобно на Градския, Апелативният съд записа в мотивите си, че няма данни, че е възможно на работа Гунев да упражни натиск на свидетели или да попречи по някакъв начин на делото. Според апелативните съдии държавното обвинение борави с твърдения, почиващи на термини като „може би“, „вероятно е“ и „възможно е“, а не на доказателствени източници. За съда са нужни факти, а не усещания, записаха в мотивите си апелативните съдии.”

 

30 септември 2014 г.  Агенция ПИК гърми: „Йордан Цонев: С Пеевски предлагаме да оздравим КТБ по европейски модел! Здравите активи на КТБ трябва да се одържавят, а на токсичните да се отнеме лицензът!  Политиците от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски са написали разширен и задълбочен проектозакон за КТБ. Той ще бъде внесен още в първия ден на конституирането на 43-тия парламент“. Патос, вълнение и устрем строи от тази новина, нетипични емоции за политическото говорене у нас.


.
Снимка: Делян Пеевски и Йордан Цонев

 

2 октомври 2014 г. БНБ изпраща официален отговор до национално представените работодателски и синдикални организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара Съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа”, в отговор на тяхно писмо, относно информация за продажба на кредитите на ТБ „Виктория“ ЕАД. БНБ мнокогратно за пореден път обяснява, че проблемът в КТБ и ТБ „Виктория“ е ликвиден. Още веднъж обяснява, че не може да бъде дадена държавна помощ, че не харесва начина на комуникация, избран от тези организации, а именно публичността й, както и че те освен да вдигат шум в медиите друго конструктивно и полезно не са направили до момента.

 

Реакцията на Бойко Борисов е да поиска оставката на Гуверньорът Иван Искров, тъй като според него „бездействието на БНБ е престъпно“. Какво още казва Борисов –  „Искров изкара един мандат. Когато бяхме на власт и поискахме да го сменим, от Европа ни посъветваха, че е добре да има приемственост, за да не се получи някакъв срив. Сега ние сме тези, които искаме оставката му, защото до този момент Българската народна банка (БНБ) трябваше да е взела най-големите консултанти в света, в България няма такива специалисти, които да ни бяха дали план какво да се случи с Корпоративна търговска банка.“

 

В продължение на почти цял месец следват още много публични изказвания на икономисти и финансисти в защита на КТБ. Заради авторитета си те успяват да получат все пак крехко медийно внимание, но не и в медиите на Пеевски.

 

05 октомври 2014 г. КТБ има капацитет и може да бъде спасена. При всички възможни варианти най-скъпият е да се остави банката да фалира. Около това мнение се обединяват икономистът и бивш социален министър  Иван Нейков и финансистът Емил Хърсев. Хърсев допълни, че съществува вариант, при който финансовата институция да бъде обявена в несъстоятелност и да функционира като самостоятелно предприятие. „Банката може да бъде спасена, може да бъде оздравена, убеден е Иван Нейков. Това трябва да бъде целта. Всеки опит, който се прави, за да се замажат нещата, означава, че някой го тресе голям страх. Спасяването ще помогне да се разбере какво е станало, имаше ли някой, който нарочи банката, за да я унищожи“.

Според Христина Христова, социален министър в кабинета на НДСВ, е най-лесно да се унищожи нещо, но КТБ има капацитет, след като е успяла да удържи подобен натиск.

 

На 6 октомври 2014 г. Комисията за финансов надзор обявява, че загубите за бизнеса ще достигнат 84 млн. лв. при ликвидация на КТБ и ТБ „Виктория“.  Прогнозните данни са от „Обзор на небанковия финансов сектор в България“ за второто тримесечие на 2014 г. Според регулатора „директните загуби от блокирани средства в тях под формата на депозити и разплащателни сметки, се оценят на 42.9 млн.лв. за капиталовия пазар и 41.1 млн.лв за застрахователния сегмент“. От КФН посочват, че по отношение на осигурителния пазар освен директните загуби ще има и косвени такива. Според данните от доклада общият размер на загубите за осигурителния пазар възлиза на почти 19 млн. лв.

 

Депозантите в Корпоративна банка  трябва да имат достъп до парите си. Това потвърждава за пореден път Европейската комисия в свое писмо в отговор на запитване от страна на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.






Корпоративна търговска банка АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Това заявява мажоритарният собственик на КТБ АД Цветан Василев в декларация, публикувана на официалния му сайт на 8 октомври 2014 г.

 

На 9 октомври 2014 г.  в ефира на БНТ омбудсманът Константин Пенчев заявява, че БНБ трябва да има адекватни действия спрямо КТБ. Колкото по-дълго Корпоративна търговска банка стои заключена, толкова по-зле. По думите му мантраната на централната банка е била да затвори две банки, за да може да преброи задълженията, но понеже е много сложно, това ще продължава до ноември.

 

 EPIC също публично заявява, че се търсим надеждно решение за спасяването на КТБ и за укрепване на банковия сектор. Финансовият консултант EPIC е избран да представлява акционерите в Корпоративна търговска банка и  търси решения, които да отговарят на най-добрия интерес на КТБ. Категорично се подкрепят  и усилията за укрепване на стабилността на банковия сектор в България, който към момента изпитва сериозни проблеми.  Изрично се декларира, че всички действия на EPIC са свързани само и единствено с КТБ, като фондът не участва в каквито и да било сделки, свързани с активи, притежавани от основния акционер „Бромак“ или Василев.

 

БНБ още  веднъж се оправдава с държавата по казуса с КТБ АД в  прессъобщение от 13 октомври 2014 г. Националната банка обяснява, че  възможните начини за преструктуриране на КТБ трябва да бъдат разписани в българското законодателство до края на годината, тъй като начините за това са определени в директива на ЕС, която трябва да бъде въведена в този срок. Причината за това пояснение е „по повод на изявления, изразяващи мнението, че БНБ трябва да назначи международен консултант, който на базата на данните за състоянието на Корпоративна търговска банка да предложи начините за преструктуриране на банката.“

 

Сещате ли се кой иска външни консултанти? ГЕРБ и ДПС искат външна експертиза за КТБ. Това потвърждават представителите на двете партии след приключилите между тях консултации. Заедно с това от двете партии настояват, както при КТБ, така и при други подобни случаи, да се осигури пълна публичност на вложителите и кредитополучателите. „Местан поръча на нас с Пеевски да изготвим законодателно предложение, то касае и това, което ГЕРБ са заложили, да има прозрачност, международни консултанти, оценка на вариантите, които ще се вземат предвид при решаване на казуса с КТБ“, съобщава Йордан Цонев.

 

Тук ще напомним, че външните консултанти, които бяха наети се казват „Аликс Партнърс“ и скандалът около тяхната легитимност все още не е приключил. Излязоха и твърдения, че всичко написано име е дадено от БНБ, а те само са го подписали.

За легитимността на всички участващи в събарянето и съсипването на банката съмненията са от самото начало на кризата.

 

Как са избрани квесторите и колко струва надзорът в КТБ АД, питат от КТ „Подкрепа“.  Синдикатите питат още какъв ще е ефектът върху финансовата система и цялата икономика на България, ако банката не бъде оздравена. Становището им е, че е нужно  осигуряването на максимална прозрачност относно случващото се в КТБ и ТБ „Виктория“. Квесторите категорично нямат изискваната по закона квалификация да изпълняват тези функции. Това е ясно на всички защото многократно исканата информация за опита им никога не бе предоставена и още повече законът бе променен и в тази му част. Но пък месечното им възнаграждение, видно от бордерата им е близо 16 000 лева., не общо, а на квестор. Сумата е възнаграждение, одобрено с решение на УС на БНБ. Интересно е щом Кристи Маринова, един от настоящите синдици, счетоводителка от Троян, дори не можа да вземе изпита си за синдик, какво ли възнаграждение получава.

 

Ще има конкретен резултат по казуса с банката на 20 октомври 2014 г., но това няма да е финалната развръзка, смята финансистът Христина Вучева, която също твърди, че има надежда КТБ да бъде оздравена.

 

На 17 октомври 2014 г. и социалните партньори поискват оставката на Иван Искров. Причината която изтъкват е, че  БНБ трети месец не представя план за оздравяване на двете затворени банки  и защото Централната банка иска продажбата на кредитите на банка „Виктория“. Организациите отново заявяват в писмо до БНБ, че Централната банка грубо погазва Закона за кредитните институции чрез продажбата на кредитния портфейл на банка „Виктория“, към който интерес вече са проявили 15 банка.

 

В същото време  Сотир Цацаров отрязва в аванс Цветан Василев за разпит в Белград. Главният прокурор не можел да разбере „кой от всички, правещи изявления, е защитник“.  Цацаров отхвърля  възможността мажоритарният собственик на КТБ да даде обяснения  чрез видеоконферентна връзка от Белград.  Не искат да го изслушат по-късно и във временната парламентарна комисия, създадена  спешно от новото 43-тот НС. Целта на комисия, ръководената от Деси Атанасова, т.е. от „тежката артилерия“ на Борисов,  бе да направи проверка на казуса. Не че проверката им не е тежко компрометирана, но днес се питаме как така в отказите си да предостави стенограмите президентската администрация твърди, че липсва обществен интерес, а НС създава специална комисия по случая?







Финансистът Емил Хърсев за пореден път, на 19 октомври 2014 г. твърди, че КТБ все още може да се оздрави, най-вече поради факта, че представителите на акционерите вече са обявили, че са готови да покрият нужното с адекватен план.

 

УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20 октомври 2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД“. До 31 октомври пък е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

 

Включване от централната банка: „На 19 октомври 2014 г. в интервю, излъчено по Нова телевизия в предаването Дикoff, Цветан Василев твърди, че има подадена оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка, но „БНБ мълчи“. В тази връзка, следва да отбележим, че днес до 18 ч. такава оферта не е била получена в БНБ.“,  Става ясно още, че от страна на квесторите на КТБ АД е внесен анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.

 

Българската национална телевизия  обявява: „До дни Централната банка ще разгледа документа и ще обяви резултатите от него. Крайното решение за КТБ и Виктория е под въпрос, докато не се изясни какви са липсите в банковата група. Дали КТБ да бъде фалирана, или оздравена ще преценят новият кабинет и 43-тото Народно събрание.   Руската банка “Банк Российский кредит” е проявила интерес да купи дъщерната на КТБ банка Виктория, потвърдиха от Министерството на финансите. Писмото е получено във ведомството в петък. По казуса КТБ и банкерът Цветан Василев написа обръщение в личния си сайт. По думите му, БНБ не желае да се включи в сериозна дискусия за бъдещето на банката, а институциите подготвят почвата за ликвидацията й. Банкерът припомня, че единственият благоприятен изход от ситуацията е оздравяването на КТБ. Той предупреди, че крайното решение ще повлияе и на международното отношение към страната ни и призова за разум и отговорност при взимането му.“ Така и става.


.
Снимка: Бойко Борисов и Иван Искров след срещата при президента Плевнелиев.

 

На 22 октомври 2014 г. УС на БНБ обявява, че след разглеждане на доклада не дава  решение за КТБ, а очаква намеса на 43-тия парламент. Има възможност банката да бъде преструктурирана или оздравена с подкрепа от НС. Българската народна банка публикува доклада за финансовото състояние на Корпоративна търговска банка.  УС на БНБ не отричат изходът от кризата с КТБ да бъде в оздравяването или преструктурирането на банката.

 

Експерти започват публично да изразяват своите съмнения за данните от доклада на БНБ. Твърдят откровено, че не е правилно да се говори за дупка в банката. Временно отстраненото ръководство на КТБ също публично обявява, че данните от доклада на БНБ са неформални и без правна стойност. Банката все още е в добро състояние и не може да бъде срината в кратки срокове, коментират още изпълнителните директори. Всички гласове и аргументи на експерти, финансисти, икономисти и други, които са в защита на КТБ са заглушени от рейдърските медии, които бълват манипулативна информация без доказателства и аргументи, но пък с цветущ език.

 

На 24 октомври 2014 г. с официално съобщение БНБ казват, че „представители на Българската народна банка са провели среща с такива на австрийския фонд EPIC, както и на представители от Фонда на генералния държавен резерв на Султана на Оман и на компанията Gemcorp. Те са обсъдили възможността за рекапитализиране и преструктуриране на Корпоративна търговска банка.

 

Същия ден БНТ отново са поканили за коментар проф. Христина Вучева. Тя твърди, че новите правила, които БНБ въвежда специално за случая, са докарали и стъкмили цифрата на тази обявена огромната загуба на КТБ. Отново пред БНТ и омбудсманът Константин Пенчев казва, че не вярва на информацията за КТБ и че ще последва лавина от дела по случая с банката.

 

На следващия ден, 25 октомври 2014 г. анализ публикува в блога си Илиан Василев, като казва, че  4.2 милиарда „дупка“ са поредният манипулативен прочит на казуса КТБ.  „Признавам, че когато прочетох прессъобщението на УС на БНБ за „одитния“ доклад, който се оказа, че не е никак одитен и ангажиращ, се стреснах. Виждам, че не съм единственият, защото това е огромна и немислима за мащабите на нашето мислене сума.“, пише още Василев.

 

На 26 октомври 2014 г. Бойко Борисов също влиза в този тон: „Твърдо се съмнявам в достоверността на доклада на БНБ за КТБ.“ Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов споделя това с журналисти след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание. „Това не е възможно и тук Орешарски и Чобанов не трябва да бягат от отговорност. Те допуснаха това да се случи и да се нанесе този удар на банката. Не помните ли, че „Виктория” беше купена и всички писахте, че я купува КТБ, която е в отлично състояние. Тези хора трябва да понесат съдебна отговорност – управителя, подуправителя”, добавя Борисов. Той допълва, че България има най-добрия банков закон и обясни, че когато е изготвян е направен така, че само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ и подчертава, че политиците нямат дори право да дават съвети на БНБ. „Дори съвет нямаш право да даваш в закона и изведнъж той казва „Политиците са виновни”. Според Борисов съмненията в доклада произтичат и от това, че толкова време банката не е била оздравена. „Тя можеше да се оздрави веднага. Влиза държавата, маха лошото, остава доброто, банката работи, обезпечените кредити се плащат. През това време се арестуват хората, които са нанесли щетата за лошите кредити. С половин-един милиард щяхме да минем, той го има от фонда на другите банки и щяхме да сме забравили”, коментира Борисов. На въпрос дали ще се осигури държавна гаранция за изплащането на депозитите в банката Борисов каза, че ще отговори, ако стане премиер. Във връзка със смяната на ръководството на БНБ Михаил Миков заявява, че ще подкрепят позицията на ГЕРБ за смяната на ръководството на БНБ. „Имаме обща воля да се върви към това решение”.

 

Тук е изключително важно да напомним, че Михаил Миков е един от първите, който поиска да стане публична стенограмата от срещата при президента на 29 юни 2014 г.  Миков участва в тази среща и много добре знае какво е обсъдено и решено, но не обжалва отказа, който получи.

 

На 27 октомври 2014 г. в Народното събрание БНБ внася доклад озаглавен „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД”. В доклада става ясно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в средата на юли е проявила интерес към предложението на БНБ за решаване на казуса с поставените под специален надзор КТБ и дъщерната й Търговска банка „Виктория“. Докладът съдържа хронология на случилото се с КТБ и „Виктория“ според БНБ. Отбелязано е, че  лицензът на КТБ трябва да бъде отнет на 5 ноември.

 

Същия ден БТВ съобщават, че служители от „Банков надзор” са  на разпити за КТБ.  От БНБ са отказали коментар по темата, но пък явно Прокуратурата (кой да е друг източникът) са напоили обилно с информация.  Става ясно, че  в управление „Банков надзор” на БНБ има 93 служители, но досега никой от тях не е давал свидетелски показания по делото срещу Цветан Василев. Досега  са били разпитани само подуправителят  Цветан Гунев и директорът на БНБ. Само че, по-късно Гунев е станал обвиняем по това дело и така неговите показания загубват своята стойност. На кратко до момента има 10 обвиняеми, а показанията, които важат са само на Искров.  Предстои следователите да чуят първите 20 служители на централната банка.

Другата гръмка новина от деня е, че депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев са внесли в деловодството на парламента проект на Закона за изменение и допълнение на закона за кредитните институции. Според предложението им, ако една банка е под специален надзор, какъвто е случаят с КТБ и „Виктория“, влоговете на дружества, регистрирани на места с преференциален данъчен режим може да бъдат изплащани само, ако информация за действителните собственици на дружествата бъде предоставена и публикувана в 2 централни всекидневника. Кой ли го е измислил? Пак има патос и трепети.

 

Твърденията  в доклада на БНБ, че дупка в КТБ АД е 4,2 млрд. лева са  преувеличени и няма да издържат пред нито един съд. Това стана ясно от думите на националния омбудсман Константин Пенчев на 28 октомври 2014 г. Общественият посредник е категоричен, че в съдебната зала подобна огромна сума  няма да се появи. Пенчев пита също така как точно са изчислили от БНБ, че лицензът на финансовата институция трябва да бъде отнет на 5 ноември, след като е затворена от юни. За тези месеци централната банка е можела да оздрави институцията, а вместо това я е доубила. Пенчев коментира още, че БНБ няма полезен ход. „Щом в „Корпоративна търговска банка“ АД всички са били мошеници въпросът е, къде е била БНБ“, риторично пита още омбудсманът.

 

Сутринта на  29 октомври 2014 г.,  в 43-тото Народно събрание, е създадена временна комисия по бюджет и финанси, като е привикан за да обяснява подуправителят на БНБ Цветан Гунев. Въпросът е как и колко Централната банка е контролирала КТБ.  Става ясно, че в КТБ са правени над 10 проверки. Няма констатации, които да са притеснили „Банков надзор“. Гунев обяснява още, че не знае по каква методика е направена последната разпоредена от БНБ оценка на вече поставената под особен надзор банка.







Професор Емилия Миланова, бивш подуправител на БНБ е категорична, че проблемът на КТБ е ликвиден, а БНБ е трябвало единствено да осигури подкрепа. В ефира на БТВ тя коментира, че ако докладът за състоянието на поставената под специален надзор КТБ АД бе направен по международните стандарти, нямаше да има толкова голяма обезценка на активи. По думите ѝ до юни 98% от кредитите в банката са били обслужвани, а именно това е най-важният критерий.

 

Следват две важни новини:

Първата е, че Оманският фонд е подал оферта за спасяването на КТБ.

Втората – Искров обявява, че ще си подаде оставката веднага, щом има решение на казуса с КТБ.

 

С дата 30 октомври 2014 г. е първият отказ на президента Росен Плевнелиев да разкрие съдържанието на стенограмите от консултациите, които инициира през юни и юли по повод на случващото се с КТБ. Искането за информация е на Михаил Миков от БСП, както вече споменахме.

 

На 31 октомври 2014 г. БНБ обявяват, че поради огромния обществен интерес и факта, че по искане на народните представители текстът на писмото за намерения на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман, Джемкорп капитал и ЕПИК е оповестен пред Народното събрание. Публикувано е и сканирано копие на документа. Писмото да, но не и всички цифри, анализи и прогнози, които са предоставени на Борисов и предлагат реално оздравяване на банката, а и подлежат на коментар, обсъждане и при необходимост от последващо предоговаряне.

 

Следва интервю с главния прокурор Сотир Цацаров пред правния сайт „Де факто”, в което той твърди, че казусът КТБ е чиста безстопанственост и присвояване.

От KPMG изпращат до медиите свое становище, в което казват, че одитът, който са направили на  КТБ е в съответствие с международните одиторски стандарти. Одиторите са оценили  финансовото състояние на банката към края на 2013 г.

На 4 ноември 2014 г. става ясно, че международни кредитори  облигационери на Корпоративна търговска банка са изпратили писмо до българското правителство, с което предупреждават, че ако се допусне банката да фалира, то това може да излезе по-скъпо от спасяването ѝ и носи риск от дългогодишни съдебни дела. За писмото им съобщава агенция Ройтерс.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и днешен министър председател на България обявява, че предложението за инвестиция в Корпоративна търговска банка, внесено в БНБ от страна на фонда ЕПИК, няма да помогне за спасяването на банката. От парламентарната трибуна Борисов заявява, че до сутринта имал надежда, че банката може да бъде оздравена, но след доклада на управителя на БНБ Иван Искров, който е представен пред депутатите, вече нямало смисъл. Борисов казва още, че за ГЕРБ писмото от инвеститора за КТБ е нагло. Да точно тази дума употребява – „нагло“. От трибуната на Народното събрание се казва на един от акционерите в КТБ, на Държавният фонд „Генерален резерв“ на Султаната Оман, че са нагли, че предложението им за спасяване на банката е нагло. Дори не се споменава възможност за обсъждане на промени в предложението. Предложението е първоначално, но намеренията са категорични, въпреки че все още дори БНБ не знае какво е състоянието на банката според квесторите. По късно съдът в България ще каже на този същия акционер, че нямат правен интерес да обжалват решението за фалит на банката. Искът на Държавния фонда на Оман в арбитражния съд във Вашингтон за тези определения е за 150 милиона евро. В същия ден медиите следят плътно ситуацията, защото отстранените директори отново са привикани в следствието.

 

Стигнахме до датата 6 ноември 2014 г.

УС на БНБ взема Решение № 138.  Отнет е лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“.  Основанието за решението са данните предоставени от трите одиторнски фирми, наети от БНБ и отказът на Бойко Борисовото правителство държавата, въпреки че пряко участва в събарянето на банката, да направи поне това с което помогна на ПИБ.

 

Следващото действие е спешни промени в закона и тези лица, които виждате на снимката влизат като на парад в КТБ за да я доунищожат. Такова е решението.

 

Така се влиза в банка, фалирана с държави решения.
.
Снимка: На втори план първите синдици  Лазар Илиев, Росен Ангелчев и тогавашният шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. На преден план – тогавашния главния секретар на МВР Георги Костов, министърът на финансите Владислав Горанов и зам. главния прокурор Борислав Сарафов.

 

С #кой са пили кафе и Цацаров, и Искров, и Боринов, и Горано преди атаката срещу КТБ на всички е ясно. Обезценките са направени по подменена методика от фирми с договор за консултации. Одит на КТБ за 2014 няма, въпреки две решения на ВАС да бъде направен. Всички дела в България срещу отнемането на лиценза на КТБ и фалита на банката са приключили с решение, че тези които се жалват нямат правен интерес. Действия на тежко компрометираните синдици Кристи Маринова и Ангел Донов доказват криминалната обезценка. Активите на банката се унищожават и разграбват. Защитените свидетели са алкохолизират. Но и Цацаров и Борисов продължават да си повтарят мантрите и да държат линията на тежка репресия. Искров никой не го знае къде е.

 

Но това няма да е вечно. Няма. Не защото Цветан Василев се опитва да се защитава от Белград, а защото хората, чиито живот, семейства, здраве, бизнес, бъдеще и доверие в държавата и институции бяха безвъзвратно  унищожени в тази грозна война срещу КТБ. Те няма да се откажат.  Война е срещу все по всеобхватното завладяването на държавата ни, а това което се случи с КТБ  е само много ясен негов образ.

 

Благовеста Фармаконова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 25454 |18.06.2019 5 години от погрома на КТБ, II част – помни ли се как я ликвидираха? . 13| 24374 |17.06.2019 5 години от погрома на КТБ – помни ли се кой я ликвидира? . 16| 13429 |31.05.2019 Богомил Бонев: Цецо, напиши ”Моите години в шайката” . 6| 8258 |02.05.2019 Само във Фрог: Повече от 10 години ЦРУ не е търсило агенти с български език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads