Реклама / Ads
6| 8203 |02.05.2019 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Повече от 10 години ЦРУ не е търсило агенти с български език

.
Източник: Youtbe
Последното търсене на агенти, които специално да говорят български език, е било през 2008 г., показа справка на Фрог Нюз. В обявата, публикувана из българските медии тогава, се твърди, че заплатата може да надмине 86 000 щатски долара, но условията които трябва да се покрият, съвсем не са за всеки.
 

Към днешна дата, от сайта на Централното разузнавателно управление на САЩ, става ясно, че текущо се набират всякакви кадри, но когато има конкретна нужда от специалисти изрично има официално изявление или обява.

 

Първата по-обширна статия за агентите на ЦРУ в нашенските медии е от 2006 г. В нея обстойно се обяснява какви реформи са предприели в разузнавателната агенция след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Основното нововъведение е кандидатстване он-лайн, което само по себе си е чисто събиране на данни и информация за най-различни хора, които се интересуват от дейността на спецагентите. Това се е запазило и до днес.

 

През 2008 г. медиите в България публикуват информация, че ЦРУ търси да наеме креативни хора, интересуващи се от международна проблематика, с анализаторски умения и вещи в работата с интернет, които да знаят български. Обявата е за назначаване на "агенти за открити източници" (Open Source Officers), разузнавачи експерти на чуждестранни медии. Работата им е да преглеждат сайтове, вестници, информационни агенции, телевизии, радиа и специализирани публикации и да събират важна за външната политика на САЩ информация.





Задълженията им обаче не се изчерпват просто да превеждат на английски събраните данни, които освен текст включват и преглед на аудио- и видеоматериали, но и да могат да долавят насоките и тенденциите на развитие на даден въпрос и да пишат анализи. Минималните условия, на които трябва да отговаря мераклията за агент, е да е с диплома на бакалавър по една от специалностите - международни отношения, политология, икономика, журналистика, социология, антропология и успех "добър" в училище. За това те ще получават годишна заплата от 44 465 до 86,801 долара годишно с опция за бонуси в зависимост дали са отличници в службата, която ще е в района на Вашингтон, а възможностите за пътуване зад граница ще са ограничени.  Всички кандидати задължително трябва да минат през медицински и психотест, както и, разбира се, изпит с конкретен журналистически материал, както и проверка на родословното им дърво до девето коляно.

 

До тук всичко звучи изключително постижимо за достатъчно много хора в България, но в обявата идва ред и на топизискването за длъжността – кандидатите задължително трябва да са американски граждани или легално пребиваващи в САЩ със зелена карта. Всички останали  изобщо да не си правят труда да кандидатстват. За обявената позиция през 2008 г., както и за такива с всички балкански и централноевропейски езици, арабски и от региона на Централна и Източна Азия, изрично е посочено, че може да се кандидатства онлайн.

 

Не е много ясно преди повече от 10 години колко точно американски граждани, които пребивават на територията на САЩ трайно и говорят български език, са четяли български медии, от където биха научили за тази кариерна възможност. Заради това Фрог Нюз  провери настоящото събиране на кадри. Вижда се, че ЦРУ  текущо търси да назначи, кадри които боравят с един от общо 87 езика. В списъка е и български, но пък през 2018 г. директорът на институцията в САЩ Джина Хаспел заявява, че ръководената от нея организация има нужда от агенти владеещи арабски, китайски, персийски и турски език. Не е много ясно дали към момента изобщо има някой в агенцията, който чете и анализира информацията, излизаща в българските медии и не само в тях. Друго интересно, на което попаднахме са езиците,  на които е достъпен сайтът на ЦРУ. Може да видите на снимката.


.


Какви трябва да са агентите на ЦРУ

 

Изискванията към кандидатите са сурови и дори странни, но и самото не кандидатстване не е никак лесно. В специално видео на сайта на ЦРУ се дават основни насоки за кандидатстване. Посочват се и някои от изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, както преди да кандидатстват, така и след това. Първото нещо което научават мераклиите е, че процедурата трае минимум една година. Второ най-важно нещо е, че могат да кандидатстват само и единствено граждани на САЩ, които физически пребивават на територията на страната.





Следват две много важни  предупрежденията към всички с напън за топ агент.  За сигурността на кандидатите е важно те да не „следват“ ЦРУ в никоя от социалните медии. Това е малко странно, защото самото видео е качено в Youtbe (каналът се подържа от 8 години), а и означава, че никой от агентите никога не вижда какво прави агенцията в тези медии.

 

Трябва да сте изключителни „дискретни“, когато говорите каквото и да било за институцията. В тази посока се получават специални насоки в процеса на кандидатстване. Обикновено разузнавателната агенция предупреждава, че приятелите, семейството, отделни лица или организации може да имат интерес ако разберат, че кандидатствате или сте назначен на работа в ЦРУ, но техният интерес може да не е във ваша полза или да навреди на шансовете ви.

 

Преди да се кандидатства трябва да се има предвид, че мераклията не трябва да се свързват с агенцията по какъвто и да било начин, ако не се намират на територията на САЩ, особено пък по телефон. Следващото важно условие е да не са употребявали нелегални наркотични вещества или пък предписани от лекар такива в последните 12 месеца, но пък тъй като марихуаната е легализирана в някои части на страната употребата й не е някакъв особен проблем, заради който да дисквалифицират някого. От тук насетне, ако отговаря на всички тези изисквания кандидатът е информиран, че ще бъдат разпитани за него всички от близкото му и далечно обкръжение като съседи, роднини, работодатели, колеги и т.н.  Следват медицински тестове и полиграф.





От предлагания тест на страницата на ЦРУ всеки може да види в каква сфера на работа би се вписал с уменията и знанията, които има и да направи своя избор от наличните обявени позиции. След което се получава персонален код  и в рамките на  точно три дни следва да се попълни он-лайн цялата необходима информация за кандидатстването. След като веднъж се подаде информацията достъпът до формата за кандидатстване се блокира. Ако са успели да направят всичко правилно и са успели да изпратят коректно кандидатурата си, кандидатите получават потвърждение, с което продължава процедурата или нищо. Ако няма отговор съветът е да се не напъват повече, да не се обаждат да питат и да се кандидатстват отново. На кратко вече са набавили необходимата информация за хората, които имат желание, по една или друга причина да влязат в ЦРУ.

 

Каквито и да са условията и изискванията, трябва се има предвид, че самото посещение на сайта на ЦРУ се регистрира, както и всяко изгледано видео, или прочетена секция от него.  

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 25377 |18.04.2019 Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявaщото състояние на ДНСК-цари пълен хаос и манипулации . 37| 42763 |11.04.2019 Октай пред Фрог: Борисов незабавно да арестува Доган и Пеевски . 13| 20243 |03.04.2019 Само във Фрог: Зам.-шефът на КПКОНПИ писал доноси в ДАНС . 11| 11065 |02.04.2019 ПР експерт за Фрог: Охраната на Пламен Георгиев ще го пази от журналистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads