Реклама / Ads
4| 7338 |01.09.2010 АКТУАЛНО

50 деца от Цариброд ще учат изцяло на български

.
„Училище без стени” е девизът на Царибродската гимназия, защото тя е отворена за всички подадени ръце
Учениците от българските паралелки ще участват в конкурс на Фондация Българска Памет, който ще им отвори път към семинар във Варна, а отличените на финала ще посетят ЕП в Брюксел.
 

Днес се откри учебната година в Царибродската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, която през 2010 г. чества 120 годишния си юбилей. Гимназията е единственото средно училище в Сърбия, където обучението се провежда и на майчин български език. След повече от 40 годишно прекъсване, през учебната 2009/2010 гимназията отваря две паралелки, в които образованието се провежда изцяло на български език. Тази година от общо 310 ученици в Царибродската гимназия, благодарение на екипа на гимназията и на специалните усилия на нейния директор Снежана Симеонова, 50 деца в четири паралелки ще изучават предметите изцяло на български език.

Откриването на учебната година в Цариброд (дн. Димитровград, Р Сърбия) започна с приветствие от министъра на българите в чужбина и дарение на учебни пособия, художествена и историческа литература литература на български език, които ще подобрят условията за преподаване на майчин език. Предстои да се направят и още дарения на гимназиални комплекти учебници, съгласувани с учебните програми за основно образование в България и Сърбия.

До неотдавна децата на сънародниците ни от Западните покрайнини започваха да изучават майчиния си български език едва при постъпването си в българските висши училища
. За продължаване на висшето образование в България започват да мислят все повече ученици, особено след двукратното участие на всички записали се в българските паралелки в културно-образователните семинари на Фондация Българска Памет, които се провеждат два пъти в годината в град Варна. Там децата имат възможност и да се запознаят със свои връстници от историческата диаспора в Украйна и Молдова и заедно да научат повече за българската история, традиции и съвремие, за европейските перспективи пред младите хора и за възможностите, които предлагат българските университети.

Гимназията е единствената в Р. Сърбия, която носи името на „Св. Св. Кирил и Методий". По този повод копие от изложбата „Старобългарската азбука и държавата на духа”, подарък от Фондация Българска Памет, е изложена постоянно във вестибюла на училището. Изложбата представя делото на Светите братя и проследява приноса на старобългарската азбука и книжовност, като поставя акцент върху културното наследство, оставено от средновековната българска държава на целия православен славянски свят. Особено актуален е прочитът на изложбата в светлината на евроинтеграционните процеси и съвременния културен контекст. От своя страна и делото на Св.Св. Кирил и Методий, признати за духовни учители на целия хрстиянски свят и канонизирани от папа Йоан Павел II като “покровители на Европа” повелява да продължим с достойнство по пътя на знанието и духовността.

В тази посока е и следващият проект на фондацията, съвместно с българските евродепутати Мария Неделчева и д-р Андрей Ковачев. Тази есен учениците от българските паралелки в Царибродската гимназия ще участват в конкурса за есе „Моят път в Европа”, който им осигурява и участие в следващия образователен семинар във Варна. Отличените във финалния кръг ще имат възможност да посетят Европейския парламент в Брюксел и да презентират идеите си пред европейска аудитория. Така те реално ще усетят самочувствието и перспективите, които се откриват пред младите хора в Европейския съюз.


д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска памет, с деца на семинар във Варна

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5896 |13.07.2010 Закон ще открива и развива децата-чудо . 17| 6625 |28.02.2010 Родопски деца стъпиха на жълтите павета . 13| 8660 |01.01.2010 Коледната приказка на Ервин, Илхан и децата от Родопите . 0| 13458 |17.07.2009 Пълнотата при децата – бомба със закъснител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads