Реклама / Ads
2| 5197 |09.09.2019 АКТУАЛНО

АКФ показва как община ”Благоевград” си купува медиен комфорт

.
Атанас Камбитов
511 хил. лева е похарчила община Благоевград за медийно обслужване по непрозрачна схема от началото на 2018-а до месец май 2019 г., твърди фондация ”Антикорупционен фонд” на база собствено проучване в областните градове. Общината е сред първенците по този показател.
 

Само 14 от областните градове са представили в пълен обем исканата от АКФ информация. Първенец е Варна със 740 хил. лв. Югозападната община е втора, но действията ѝ заслужават внимание, заради "непрозрачното разходване на средства", отбелязват от фондацията. В края на 2017 г. управляваната от Атанас Камбитов (ГЕРБ) община Благоевград регистрира дъщерното дружество „Благоевград Фест“ ЕООД и сключва с него три договора за медийно обслужване. Компанията е 100% собственост на общината и е единственото дружество, с което има сключени подобни договори за периода от началото на 2018 до края на май 2019 г.

Не е известно дали „Благоевград Фест“ ЕООД разполага с техническия и кадрови потенциал, за да извършва подобни услуги, или разчита на подизпълнители в лицето на редица медии.

 
Справка в Търговския регистър на АКФ установява, че общинското дружество има договор за информационно обслужване с фирмата издател на онлайн вестник „Струма“ на стойност 14 400 лв., договор с подобен предмет на дейност за 3 600 лв. между „Струма“ и община Благоевград, въпреки че подобен не фигурира в списъка предоставен на АКФ от общината.

След създаването на „Благоевград Фест“ общината вече не влиза директно в договорни отношения с медиите, а преразпределя към тях суми чрез общинското дружество. "По този начин общината избягва задължението си да разкрива медиите, с които сключва договори за информационно обслужване, както и задължението си да приложи състезателните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), при наличие на предпоставките за това", отбелязват от АКФ.


„Налице е изключително притеснителна схема с редица негативи за публичния интерес. С решението да неглижира задълженията си за прозрачност на медийното отразяване, както и задълженията си по Закона за обществените поръчки, община Благоевград заобикаля гаранциите за конкурентност и за максимално ефективно и прозрачно разходване на публични средства, които закона предпоставя,“ коментира директорът на АКФ Бойко Станкушев.
Оттам отбелязват, че подобни опити за заобикаляне на закона са налице не само на местно, но и на централно ниво:

"По същата схема Агенция „Пътна инфраструктура“ налива милиони в бюджета на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, вместо да провежда прозрачни тръжни процедури за строежа и поддръжката на пътищата ни.“

 

Община Благоевград сключва с „Благоевград Фест“ ЕООД три договора:

- през март 2018 г. на стойност 199 186,56 лв. за срок от 12 месеца;

- на 5 март 2019 г. на стойност 91 824 лв. със срок до края на годината;

- през април 2019 г. е сключен идентичен договор със срок до края на 2019 г.

Предмет на договорите е „информационно и медийно обслужване на Кмета и Общинска администрация Благоевград“ или: пряко отразяване на събития и инициативи; интервюта; разработване на материали за инфраструктурни, обществени и културни проекти; международна активност на кмета и администрацията.

Сред критериите за избор на партньори според самата община е и „коректното отношение на съответната медия“.

Според АКФ сами по себе си договорите за информационно обслужване не са притеснителни. Тревожен е фактът, че договорите не са публични и не е известно на кои медии какво се възлага и срещу какви суми.

 

"Гарантират ли действията на общината медийната свобода и конкурентната медийна среда? Дали не се заплаща на медии с цел да се влияе на общественото мнение? И дали по-горното „коректно отношение“ не е всъщност медиен комфорт? Тези въпроси са още по-важни сега, няколко седмици преди местните избори“ каза Станкушев, който е и дългогодишен журналист.


Отново на „Благоевград Фест“ през май тази година общината възлага срещу 36 000 лв. „организиране на PR и Facebook рекламни кампании, изготвяне на рекламни материали, публикации и фотозаснемане на организираните от Община Благоевград през 2019 г. инициативи“. На същото общинско дружество е възложено и „организиране на пътувания в страната и чужбина, осигуряване на самолетни билети за нуждите на общинската администрация Благоевград, хотелски резервации/настанявания, организиране на мероприятия за нуждите на Община Благоевград“. Всичко това е на стойност 350 000 лв.

Общината отказва да предостави на АКФ копия на сключените договори за информационно обслужване от периода преди регистрирането на общинското дружество – за 2015, 2016 и 2017 г. – и да отговори на свързани с тези договори въпроси.

 

Предоставени са само договорите с БТА, единственият медиен партньор, изразил съгласие за разкриване на информацията. Отказите на другите медийни партньори и на общината са мотивиран с правото на търговска тайна.


Поради това АКФ отнесе въпроса до Административен съд – Благоевград. Съдът се произнесе, че е налице надделяващ обществен интерес и договорите следва да са публични. Общината обжалва и предстои заседание на Върховния административен съд през декември тази година.

 

Договорите в останалите градове показват, че често проблемни не са само сумите, които общините заделят за „информационно обслужване“, а условията в самите договори, включително клаузи за задължително позитивно отразяване работата на общинската администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11213 |10.02.2018 Кошлуков показва среден пръст в ефир . 7| 11832 |08.11.2017 Столична община е прибрала 120 млн. лв. от зоните, но не е построила нито един паркинг . 11| 7101 |06.11.2017 Джамбазки: Показваме в Брюксел атентата срещу майки и деца в Буново . 14| 30065 |24.04.2017 Англоезичната Wikipedia показва истинския Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads