Реклама / Ads
28| 17547 |28.01.2011 АКТУАЛНО

Алма Матер – предизборен щаб на Октопода

.
Януари 2012 година. България шумно отбелязва встъпването в длъжност на новия президент на републиката Алексей Петров. Тази новина днес е само част от теорията на вероятностите и пълни с ирония и усмивки лицата на непредубедените, но след 12 месеца може да се окаже напълно реална.
 
По същата логика пък новият шеф на президентския кабинет на „Дондуков” 2 може да е проф. Милен Семков, ако не му поверят и по-отговорна служба. Така в ръцете на 76-годишния историк ще бъде концентрирана много скрита власт и лостове за въздействие. Професорът, който бе афиширан като преподавател в СУ ”Св.Климент Охридски”, вече е самоотвержено на барикадата – ръководи инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Трактора за първия държавен пост. На първи февруари Семков се зарече да бъде обявен и кандидатпрезидентският екип на доц. Петров. Очаква се освен името на кандидата за вицепрезидент, да станат ясни няколко от ключовите съветници и секретари на бъдещия обитател на „Дондуков”2. Освен името на Милен Семков обаче, засега в тайна се пазят другите членове на инициативния комитет. Сред тях има лекари, професори, свещеници, студенти, обяви проф. Семков след заседанието им на 1 януари, като отказа категорично да даде конкретни имена.

За обществото обаче не е без значение кои са тези патриоти, а и какво се крие зад официалната биография на професора по история, който е поел отговорната мисия да бъде гарант за морала и ценностите на първия човек в държавата. И докато пред инициативния комитет поне на думи вече се тълпяли мераклии да подкрепят обявения за Октопод на родната мафия, в Алма Матер колеги на Семков с раздразнение коментират поредната му политическа метаморфоза и опит в тази история да бъде забъркано и най-старото учебно заведение. Те са категорични, че е некоректно и манипулативно председателят на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Алексей Петров за президент, да се представя гръмко като професор от СУ и да злоупотребява с това си положение. Според тях той е само бивш преподавател в учебното заведение, от години не се занимава с реална наука, а статутът в момента му е на редови пенсионер.

Проверка на „Торнадо” показа, че Семков от години не е сред активните. Сега чете лекции само в магистърска програма, но те са свободно избираеми, тоест с нисък интерес. Става въпрос за един курс от 30 часа и това е единственото, което има като преподаване, обясниха от администрацията. Въпреки това обаче пенсионерът останал верен на изградения си от години стереотип – да прекарва почти цялата седмица, та и събота, в кабинета на катедра „Нова и съвременна история”. Може би смята, че това му дава правото да говори от името на университета и факултета. Преди години като шеф на катедрата всеки ден от 14 до 16 ч се заключваше вътре, спеше и никой не пускаше да работи спомнят си колегите му. Така през следващите месеци СУ и Историческият факултет има опасност да се окажат импровизиран пресцентър на новия кандидат за държавен глава. Според източници на „Торнадо” най-различни хора вече търсели за политически разговори там професора пенсионер. Той щедро определял срещи на симпатизанти и сподвижници, но това пречело в работата на младите му колеги. На няколко пъти на разговори с Милен Семков бил засечен в СУ и динозавърът от началото на демокрацията Славомир Цанков, известен като лидер на злополучната партия Ера 3, претендираща за алтернатива на СДС и БСП. От началото на годината ситуацията така се натопорчила, че известен преподавател от същата катедра даже настоявал официално да изгонят Семков и да не им се пречка повече.

„От 35 г. с него сме в един кабинет и сме имали един железен принцип – там да не се говори за политика, и аз само това съм го помолил, като разбрах, че ще се ангажира с този комитет. В една стая сме съвместявали четири различни политически сили – СДС, БСП, Евролевица и БЗНС, но принципа на работа не сме нарушавали. Негласната ни уговорка е била, че
тук се говори само за наука инак всеки от нас си има различни пристрастия - и аз, и Искра Баева и Дора Калчева. Но ако някой сега вземе да влиза в кабинета с камери и микрофони и да ни обсебва... съм готов и да го бия. Тръгвам от днес с пищов”, емоционално коментира пред „Торнадо” сложната ситуация с бившия си шеф проф. Драгомир Драганов. Той обаче подчерта, че Милен Семков е един от най-добрите специалисти по съвременна обща история, но за него необясними били съображенията да се ангажира с това начинание.

„Не сме формулирали все още искане да го гоним и никога не сме приемали такава позиция към бивши колеги, но ако тази политическа дейност продължи, факултетът би трябвало да излезе с официално становище, че всичко трябва да става извън учебното задение. Според мен това е поредното падение на българската интелигенция – да се подкрепя човек, който при всички случаи е бил в различни служби, подозиран и разследван за престъпна дейност. Смятам, че някакви негови колеги от службите или от мафиотските кръгове биха могли да го издигнат и да го лансират за президент, но това да прави представител на интелигенцията, и то от СУ, е недопустимо. Това е позицията на една голяма част от колегите”, категорична е доц. Искра Баева, която също ползва окупираната стая. Преподаватели от факултета твърдят, че с назряващия проблем са били запознати деканът доц. Пламен Митев и ректорът проф. Иван Илчев, но реакцията им се бавела. Студенти пък коментират, че пенсионерът Семков се опитвал да политизира винаги разговорите, налагал крайни виждания и се опитвал да впряга младите за организационна работа.

„Просто си рекламират инициативния комитет и името на Алексей Петров с академичната среда. Смятат, че така създават в обществото усещане за ниво, престиж, някакво друго реноме. Нали и самият Петров е доцент по някаква икономика. А истината е, че тези връзки с мафията вредят на университета. Като преподавател Семков просто не е актуален, учебниците му са вехти, никой не учи по тях”, признава четвъртокурсник. Някои от преподавателите се опасяват, че този скандал може
да разпали и стари страсти между настоящите колеги. И до днес проф. Милен Семков продължава да се оплаква, че спечелил конкурс за учебник по история, но след като СДС паднал от власт, тогавашният министър на образованието проф. Илчо Димитров, който е баща на сегашния ректор, получил поръчка от „Позитано”20 да замрази издаването на опасния учебник. „Присъдата” пък била произнесена с рецензия от проф. Драгомир Драганов, който твърдял, че „Учебникът е написан от типични социалдемократически позиции”, сърди се и до днес проф. Семков. Той не е забравил и друга рецензия на проф. Драганов за други негови творения: „Ако аз напиша за всички грешки, които се съдържат в тези учебници (на Милен Семков, б.р.), трябва да напиша не рецензия, а толкова страници, колкото е учебникът”.


Майстор на червени митове КОВЕ ИМИДЖА НА ТРАКТОРА

Залязла доцентка по история – стана портиер и архивар при обявения за тартор на родната мафия Спорна фигура, ярък пример за ренегат – такава най-общо е оценката на колеги за 76-годишния професор Милен Семков, който оглави инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Алексей Петров за президент. На пръв поглед Тетевен и земляческата нишка между Трактора и пенсионирания историк е привидната връзка за двамата, но според запознати зад тях прозират и други странни зависимости, за които има обяснения във времето.

В СУ историкът е известен с невъздържаните си политически убеждения, които твърде често се менят, но винаги са крайни. По времето на Тодор Живков Семков е бил сътрудник на ЦК на БКП, на Института по история на БКП, активно работи в техния научен съвет. Съпругата му пък е редактор неслучайно в Партиздат. „Ползваше се и с облагите на ЦК ядеше в стола им, почиваше в станциите им. Веднага след 1989 г. посиня. Първо става член на партията на д-р Дертлиев, по-късно мина към СДС-движение, но винаги е бил с крайните”, спомня си бивш негов асистент. В научен план преди идването на демокрацията активистът на Октопода е известен като изследовател на фашизма и националсоциализма, но не в контекста на европейските търсения, а от позициите на марксизма-ленинизма, антикапитализма и официалната доктрина на БКП. Някои учени смятат, че преди падането на комунизма е бил качествен изследовател, но след 1989 г. се е опитал познанията си да ги трансформира в практическа политика, свързана с използването на много остри епитети, които не отивали на науката.
„Науката трябва да бъде безпристрастна и да си служи единствено с научна терминология. Проф. Семков използваше епитети и преди 1989 г., но тогава се приемаше за нещо ексцентрично в онази застинала обстановка, но сега при пълната свобода на словото това е неподходящо”, казва доц. Искра Баева.

„Не може да се изчисти от политическата си обвързаност с БКП. Така във Висшата атестационна комисия (ВАК) пробутваше все хора от бившото АОНСУ и прецакваше талантливите. Правеше се на по-разкрепостен, но си остана на марксистко ниво. Погледнати днес, трудовете му звучат остаряло не е мръднал от левичарското мислене, просто не е актуален вече за студентите”, констатира десният историк проф. Пламен Цветков от Нов български университет. Познавачи на битието на пенсионирания професор смятат, че е станал известен като преподавател с благодатната по времето на комунизма тема за Георги Димитров. Печели славата на един от известните димитроведи в България. Неговата книга „Моабит 8085” (наречена е на името на затвора и затворническия номер на Димитров) е преведена на няколко езика с помоща на ЦК на БКП. Историци пък услужливо припомнят, че последните думи от този труд на Семков безусловно предричат пълната победа на световната пролетарска революция.

В Историческия факултет на СУ още се разказва и друг куриоз от научния актив на проф. Семков. На 13 ноември 1989 г. излиза книгата му „Фашизмът”, която е докторската му дисертация. Професорът побързал да я посвети на „героя” от демократичната промяна Петър Младенов, изпратил му я лично с посвещение, но само няколко месеца по-късно посинелият учен хулел с най-обидни епитети тогавашния президент Младенов. За Милен Семков и до днес в Алма Матер се разказват и пикантерии. Бивши студенти го слагат в графата на известните коцкари и свалячи Обичайна практика било да шантажира с безкрайни връщания белязани студентки, а после ги привиквал в кабинета си, без да обявява ден и час за изпит. Най-любопитната му интимна афера обаче била с млада студентка, която Семков превърнал в преподавател, научен работник, а накрая успял да я избута до защита на доцентура. След промените и пенсионирането му дамата на сърцето му останала без покровител, а после напуснала университета. Преди време историци разпознали на снимки и репортажи по медиите бившата доц. Дария Крачунова, но в ролята на архиварката на Алексей Петров Последно пък бившата университетска преподавателка отваряла врата на журналистите, когато влизали в дома на Трактора.

„От един преподавател в СУ да станете архивар на Алексей Петров си е истинско падение, но тя доброволно избра този път, защото нямаше вече кой да я пробутва”, казват днес нейни колеги. Те нямат логично обяснение дали пари, амбиции за изява и надежда за някаква власт, или стари зависимости стоят зад порива на проф. Милен Семков да се впише в президентските мераци на обявения за Октопод? Но иронично допускат, че може би идеята на историка, специалист по митове на комунизма, е да превърне бившия арестант от Софийския затвор Алексей Петров в нещо като новия герой от Моабит, или от Лайпциг, и така световният пролетариат наистина да победи!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 46602 |14.07.2009 СКАНДАЛ: Скъсаха 98% по Наказателно право в Алма Матер . 3| 5673 |16.06.2009 Студенти недоволни от сайта на Алма Матер . 9| 8528 |09.05.2009 Р. Шуман превръща материалите за водене на война в инструмент за помирение . 2| 11626 |09.01.2008 Зимната сесия в Алма матер – алкохолен маратон или 24 часа зубрене?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads