Реклама / Ads
53| 6915 |14.05.2023 АКТУАЛНО

Анализаторът Пламен Димитров: Българските путинисти, тръмписти и противниците на еврото са твърди поддръжници на Ердоган

.
Пламен Димитров
Турските избори са най-важното политическо събитие в света през тази пролет. Те са интересни сами по себе си, но доста любопитно е и тяхното българско ехо.
 

Оказа се, че българските путинисти, тръмписти и противниците на еврото са твърди поддръжници на Ердоган. Причината за това е ясна - с наближаването на изборите турският автократ се позиционира все по-категорично като аннтизападен и най-вече антиамерикански политик. Той обвинява Байдън, че иска да го свали, да не говорим пък за това, че именно в САЩ е намерил пристан най-върлият враг (а до 2013 г - най-близък съюзник) на Ердоган - религиозният лидер Фетхуллах Гюлен. Или, както го е казал самият г-н Боян Чуков - Ердоган "зае позиции, близки до патриотичния кемализъм с евразийски оттенък и подкрепи многополюсния свят", докато съперникът му Калачдароглу бил с "евроатлантическа ценностна система".

 

Забавното е, че същите тези днешни поддръжници на Ердоган преди няколко години го заклеймяваха като ислямист, който имал скрит дневен ред - да превърне Турция в ислямска държава, подобна на Саудитска Арабия или Иран. И трескаво разлистваха дебелата и скучна книга на тогавашния турски външен министър Ахмет Давутоглу "Стратегическата дълбочина" (обзалагам се, че Ердоган никога не я е чел), за да докажат страшните експанзионистични намерения на ердоганова Турция.

 

Но сега всичко се пречупва през интересите на Путин, а той дава знак, че именно Ердоган е неговият кон в турската политическа битка. Е, при това положение няма начин и българските фенове на Русия да не застанат на същата позиция и да заобичат бившия "ислямист със скрит дневен ред".

 

Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6484 |16.02.2023 Анализаторът Пл. Димитров: Няма хляб в идеята за нефтопровода Александруполис-Бургас! . 9| 5323 |07.02.2023 Завеждат дело, че изобщо е повдигното обвинение на Пламен Бобоков . 6| 4884 |24.01.2023 Мартин Димитров: Всяко следващо служебно правителство на Радев е по-слабо от предишното . 29| 12998 |18.12.2022 Атанас и Пламен Бобокови – нов удар срещу трикратния носител на благоевградска грамота Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads