Реклама / Ads
60| 13488 |09.10.2011 АКТУАЛНО

Антибългарски филм с огромен бюджет снимат в Македония

.
Поредната фалшификация на историческата истина цели България да бъде представена в изключително негативна светлина.
 

В Македония с пълна пара започнаха снимките на игралния филм "Трето полувреме", съобщи Българския Културен Клуб Скопие (БККС).

Действието във филма се развива през 1942 г. и разказва за футболния мач между ФК "Левски" и ФК "Македония" от шампионата на обединената футболна лига на България.

Според многобройните исторически доказателства възраждането на ФК "Македония" като част от българския спорт се подкрепя топло и ентусиазирано от населението на Вардарска Македония по това време.

Целта на филма "Трето полувреме" обаче е да се постигне изключителен пропаганден ефект сред широките маси от населението и чуждестранната публика чрез силата на художественото въздействие. Посредством поредната фалшификация на историческата истина, България ще бъде представена в изключително негативна светлина.

Филмът е с бюджет цели 3 милиона евро, половината от които са осигурени от македонското правителство. То провъзгласи филма за проект от национален интерес, реализиран под личните напътствия и наблюдение на място от македонския премиер. В този филм историята ще бъде драстично изопачена – българите за пореден път ще бъдат представени като зверове-окупатори, целящи да убият треньора на македонския отбор от еврейски произход, а зрителите по трибуните ще скандират против "българската фашистка окупация". Филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" – като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Статиите в македонските медии относно заснемането на филма не пропускат да използват старите югославски клишета за "фашистка България", "български фашистки окупатор", "нацистка лига" и т.н. Никоя друга страна и народ не се определят като "фашистки" в днешна Р. Македония, освен България и българския народ.

Стигна се дори до пълния парадокс македонската редакция на германската правителствена медия "Дойче веле" да публикува нравоучителни статии във връзка с Холокоста, назидавайки и вменявайки вина на българския народ. За съжаление, липсата на всякаква официална реакция от страна на България окуражава македонистите в тоталното изопачаване на историята на международната арена, представящо българите не като народ-спасител на евреите, а като народ-палач. Филмът е в драстично противоречие с докладите и препоръките на ЕС за обективно тълкуване на историята и реформиране на идеологизираната образователна система. Тровят се не само отношенията със съседните страни от ЕС, но и младите поколения в Р Македония и чужбина. И докато "националниот идентитет" се укрепва с такива правителствено-финансирани антибългарски проекти, сръбското малцинство в страната все по-смело разпространява видеоматериали и ТВ клипове за предстоящото преброяване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 7850 |12.12.2010 АБВ: Бюджетът е Калинка, говореща по Верту, китайско производство . 10| 8293 |17.06.2010 Парламентарна градушка удари Дянков, но бюджетът мина на първо четене . 2| 5242 |15.07.2009 Харчим 50% от бюджета си за храна и за дома . 1| 5773 |08.11.2007 Огромен музей за наградите „Оскар” строят в Холивуд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads