Реклама / Ads
12| 23591 |16.10.2022 АКТУАЛНО

Българите бягат от Европа заради ”джендърството”?

.
Българи масово са завръщали в България, бягайки от западни държави заради ширещото се там ”джендърство” - такъв разговор се води в педагогически семинар в един от големите български ВУЗ-ове, разказва пряк свидетел. А българин, живеещ повече от 20 години в Германия, се оплаква по друг повод, че местната детска градина била превзета от силите на ЛГБТ и в управата влязъл същински педофил.
 

Тези две истории, чиито източници запазвам умишлено анонимни, звучат съвсем автентично. Нямаше да го повярвам, ако наскоро не бях разговарял с българин, също живеещ от десетилетия в Германия, който в момента работи в авторитетно културно средище. Той пък щял да се прибира в България, защото германските власти му спрели руските тв-канали.


"Само от тях научавам истината. И сега не знам какво става в Украйна", възмутено добави той.


Разбира се, всеки българин има право да избира дали да остане на Запад или да се прибере в своята страна. Като граждани на държава от ЕС българите са максимално улеснени в това отношение, благодарение на свободното придвижване и усядане в границите на общността. Но под мрънкането срещу либералния Запад и клетвите "Прибирам се в България!" (които обикновено си остават само на думи) подмолно тече един друг, доста нелицеприятен разказ.


Смехотворни измишльотини


Това е разказът за хилядите българи, пристигнали в Германия или другаде в ЕС, за да спечелят пари - и останали разочаровани от действителността. Да, тяхното разочарование е съвсем реално, тук спор няма, само че те непрекъснато го прикриват зад паравани.


Защото изговарянето на истината е болезнено. Така нареченото "джендърство" (каквото и да означава тази руска пропагандна формулировка) по мои впечатления изобщо не наднича в кухните, в спалните и в детските стаи на което и да било "традиционно семейство" от България, заселило се в Германия.


Да, в обществото се води интензивна, но спокойна дискусия за сексуалните и за други идентичности, за транссексуалността, за правата на малцинствата т.н. Но властите нито крадат деца, нито налагат насилствени операции за смяна на пола, нито пък поверяват детските градини в ръцете на педофили. Всичко това са смехотворни измишльотини.


Колкото до достъпа до руските пропагандни медии, същите тези власти просто изпълняват закона и не допускат разпространяването на зашеметяващи, човеконенавистни лъжи. Показателно е, впрочем, че аргументационният арсенал на хората (в случая българите), които уж искат да се махнат от Германия или ЕС, до последната сричка е произведен във военните заводи на вече споменатата руска пропаганда - само за да се оправдае безсмислената и кръвопролитна война, която Путин води в Украйна.

Да не говорим, че според статистиката и според сериозните ми лични впечатления, българите в Германия и в Европа изобщо не са хукнали презглава обратно към родината си. А почти 10 процента от гласувалите българи в чужбина са пуснали бюлетина за "Възраждане".


Истинските причини се замитат под килима


Защо обаче споменатите разочаровани български хора прикриват истинската причина за огорчението си зад тези прозрачни пропагандни паравани? Отговорът е прост и тъжен: защото не са успели да се интегрират, не са научили езика, не са си създали среда и обикновено живеят в тъжен диаспорен балон.


Мнозина от тях са очаквали златен дъжд, други са заминали само заради социалните придобивки, трети изобщо не се ориентират в чуждата и сложна страна и не успяват да си намерят достатъчно престижна и добре платена работа. На четвърти пък им пречат редът и дисциплината, липсват им "Васко Жабата" и "Бяла роза", липсват им още словесната разгащеност и приблизителността, с които се свикнали у дома.


Всъщност всичко това е разбираемо и дори приемливо, казано на новобългарски: "няма лошо" и "всеки сам си преценя". Лошото е единствено, че личните несъвместимости и поражения се замитат надълбоко под килима на ценностния сблъсък между две цивилизации.


И като стана дума за ценностите на Запада и на така нареченото "евразийско пространство": на споменатия в началото семинар за педагози един бъдещ учител се оплакал, че вече не позволяват да се бият децата. Само малко да се бият де, с педагогическа цел.

 

Александър Андреев, Дойче веле

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5099 |24.06.2022 Руският газов шантаж връща Европа към въглищата . 0| 7368 |05.05.2022 Русия симулира удар с ядрени ракети в сърцето на Европа . 0| 13528 |05.04.2022 „Той иска да унищожи Източна Европа“: Бивш командир на НАТО назова следващата цел на Путин . 0| 19038 |02.03.2022 Телеканал ”Настоящее время”: Руски войници се предават в плен, много бягат към границите с Беларус и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads