Реклама / Ads
0| 5605 |18.08.2022 АКТУАЛНО

Безводие „дави“ България: Иде ли воден апокалипсис?

.
Избори, листи, коалиции, уговорки. Измежду политическото суетене на важни господа в последно време потъна важна за обикновения човечец – в България няма вода! Иде ли воден апокалипсис?
 

„Някой прави милиони“

 

Трети ден жителите на Своге и селата Искрец, Свидня и Церево са без вода. Причината – река Искрецка внезапно пресъхна, а компетентните държавни отговори не могат да установят причината за бедствието.

 

Местните жители имат съмнения, че водата им се отклонява към частните ВЕЦ-ове, а „някой прави милиони“ на техен гръб.  Нещо повече – хората се заканиха да спрат кранчетата, които отклоняват водата им към каскадата „Петрохан“ нагоре по реката.

 

Голямата ирония е в това, че дори властите и службите не знаят къде е изчезнала водата. Имало данни за подобен случай и преди десетилетия, но водата се появила изненадващо и незнайно как след денонощие – две. Това обаче сега не се случва.

 

Проблеми с безводието и във Велико Търново. Повече от 20 села в областта са на воден режим. От вторник в 8 села в Свищовско е обявено бедствено положение. Засегнати са селата Българско Сливово, Горна Студена и Совата, частично са засегнати и селата Овча могила, Александрово, Червена, Драгомирово и Морава. С режим на водата са повече от 7000 души.

 

Проблемът не е от днес или от вчера. От години всяко лято хората в свищовското село Българско Сливово страдат от липсата на вода.

 

От властта обясняват, че проблемите били два – компрометирана водопроводна мрежа, това са чугунени тръби, етернитови тръби, на които експлоатационният срок е изтекъл много отдавна, другият проблем е водоизточникът. Решението е да се правят допълнителни сондажи, но не е нещо, което можело да стане в кратък срок.

 

Макар че живеят в 21 век, и обикновените жители не виждат изход от бедствието и споделят: „Имам чувството, че живеем в старо време - туби, туби, туби“.

 

Повече от пет седмици и в шуменското село Лозево има воден режим. Има домове, в които от няколко дни чешмите са сухи. Хората с мъка споделят, че се спасяват кой както може. Който няма кладенец, си купува от магазина минерална вода.

 

От две години през лятото жителите на пернишкото село Вискяр са на режим. Причината – липса на качествена връзка между тръбите във водопровода. По тази причина водата не може да достигне до помпената станция и да се разпредели към селото.


.

 

Можем да продължим да изреждаме в кои населени места у нас се задава воден апокалипсис, но ще спрем дотук и ще попитаме:

 

Кой е отговорен за това?

 

Признание дойде от кмета на Димитровград и зам.-председател на Националното сдружение на общините Иво Димов тази сутрин. Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, създадени тогава, на практика имат принос не за подобряване на водоснабдяването в България, а за изострянето на проблемите, стана ясно от думите му.

 

По думите му вода има и скандалното е, че ВиК дружествата имат загуби по мрежата от 62 до 90%.

 

„Сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините. Преди няколко години бяха създадени т. нар. ВиК асоциации, в които общините членуват с определен процент, но те реално не могат да взимат решение за решаване на конкретните проблеми. А те трябва се решават от съответния ВиК оператор, който си прави каквото си иска. Изпуснахме доста сериозен ресурс в този програмен период и ще трябва да милиони и милиарди средства, защото бенефициенти бяха ВиК операторите“, призна Димов. „В първия програмен период, когато бенефициенти бяха общините, проблемът беше нищожен. Всички ние си свършихме работата. Усвоихме средствата и бяха рехабилитирани десетки хиляди километри водопреносна мрежа. Във втория, това не се случи и вероятно скоро няма да стане. ВиК операторите нямат необходимия капацитет да решат този проблем“, каза той.

 

В 21 век простичкото се оказва сложно

 

Та, властта може би трябва да се вземе в ръце, защото очевидно, освен газова криза, в скоро време може да й се наложи да се справя с водна. Важи както за настоящите, така и за бъдещите. За бившите управници няма да казваме нищо…

 

Защото на хората им писна от „постижения“ за милиони без резултат. Искат от чешмите им да тече вода, да има с какво да изперат децата си и с какво да сготвят на мъжете си. В 21 век това би трябвало да е толкова простичко, ала всъщност се оказва толкова сложно…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4022 |14.01.2021 Републиканци за България: Липсата на експертни решения във водния сектор доведе до поредното бедствено положение . 36| 12068 |16.09.2020 Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото . 39| 30828 |09.09.2020 MaltaToday с убийствен анализ за България: Изглежда, че по грешка се присъединихме към грешния Европейски съюз . 18| 6494 |07.05.2020 Демократична България: Всяко евро от ЕС давано за България трябва да бъде прозрачно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads