Реклама / Ads
4| 5525 |04.07.2007 АКТУАЛНО

Бирата била по-добра от жената; откриват шампионат по наливане и сервиране на пенливата течност

.
В миналото пивоварите били освобождавани от военна служба. Макар и днес да не са толкова високо в йерархията, все пак те се изживяват като по-особено съсловие. Бирените игри си пробиват упорито път и у нас - как се налива и сервира бира ще видят столичани, как се пие знае всеки бираджия.
 

Шампионат по наливане и сервиране на бира започва днес за осма поредна година. Турнирът обхваща 6 града в страната и това са София, Пловдив, Хасково, Плевен, Велико Търново и Варна. Ощетените ще се включат догодина. Първият кръг от надпреварата е в столицата, като майсторите по наливане и сервиране на хмеловия еликсир ще се надпреварват пред погледа на строго жури и публика. Целта на инициативата е да допринесе за създаването на култура по наливане и консумиране на бира. Доказано било, че тъкмо професионалната подготовка за консумацията й осигурявала най-голямото удоволствие от вкусовите качества на пивото.

Бирата е наистина древна напитка, казват, че още Ной превозвал пиво в своя ковчег. Изсечени върху камък рецепти от около 7000 г пр.Хр., дават основание да се твърди, че още преди 9000 години шумерите, живели в между реките Тигър и Ефрат, са умеели да варят напитка, използвайки ечемичен малц. Според историческите документи те я поднасяли в дар на богинята на плодородието. Процесът на варене бил близък до днешния. Преди да използват хмел, за да придадат горчив вкус на напитката, за подобряване на вкуса му прибавяли различни треви и подправки. Съхранявали питието в бъчви и го пиели през специални тръстикови тръбички, за да не попаднат в хранопровода на пиещия неразтворени плевели и зърна. Пиво пиели и народът, и знатните, търгували с него, заплащали чрез него стоки. Шумерите освобождавали пивоварите от военна служба. У нас това вече не е необходимо, задължителната служба така или иначе отпадна.bira2.jpg

В света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. То е най-вкусно, когато се сервира охладено. Оптималната температура е 6-8°С, не повече от 10° и не по-малко от 5°. Не се препоръчва рязко охлаждане или пък, недай боже, загряване - и в двата случая бирата ще загуби от аромата и вкусовите си качества.

А по въпроса защо бирата е по-добра от жените, предлагаме отговорите на привържениците на бирената партия. Феминистките може и да не четат.

 1. Бирата никога не я боли глава. 2. Можеш да обърнеш няколко бири за една нощ. 3. Винаги си сигурен, че си първият, който отваря бирата. 4. Бирата не иска да й купуват цветя. 5. Няколко бири на една маса не си говорят глупости. 6. Можеш да споделиш бирата с приятели. 7. Бирата е по-евтина. 8. Бирите нямат майки. 9. Празните бирени бутилки могат да се върнат. 10. Студената бира също е хубава. 11. Бирата винаги те чака търпеливо и не прави забележки. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5242 |02.07.2007 Иран отказа на Оливър Стоун да снима филм за Ахмадинеджад . 0| 7280 |02.07.2007 Първи фестивал, посветен на бийт идола Джак Керуак и романа му „По пътя” . 2| 5282 |01.07.2007 На пътешествие, без да изглеждаме като смешни туристи . 2| 5917 |01.07.2007 Лейди Ди щеше да навърши 46 г., синовете й организират грандиозен концерт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads