Реклама / Ads
36| 12086 |16.09.2020 АКТУАЛНО

Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото

.
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Притеснителен сигнал за България дойде от Брюксел днес. ЕК обяви, че възнамерява да обвърже отпускането на пари от европейски фондове с върховенството на закона в страните-членки. Това бе оповестено от първото слово на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.
 

Разбира се, във фокуса на изказванията бе кризата с коронавируса и предизвикателствата, пред които се изправя общността вследствие на епидемията от COVID-19. Финансовата помощ за държавите-членки обаче ще бъде строго обвързана с върховенството на правото.

 

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори", отсече фон дер Лайен.

 

Припомняме, че въпросната програма е в размер на 750 млрд. евро. Изказването на председателя на ЕК обаче идва на фона на поредицата от сътресения в българското правителство и нестихващите демонстрации срещу управляващите и главния прокурор, които продължават вече почти 70 дни. Освен това, днес стана ясно, че са били изпратени и неудобни въпроси до управляващите и държавния обвинител, които касаят скандала “БарселонаГейт" и изтеклите скандални записи.

 

“Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен.

 

Той се очаква на 23 септември и целта му е да покаже какво е състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За пръв път обаче този мониторинг се съчетава с финансови санкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 30870 |09.09.2020 MaltaToday с убийствен анализ за България: Изглежда, че по грешка се присъединихме към грешния Европейски съюз . 19| 19397 |28.05.2020 Интерпол: МВР не иска да публикуваме червена бюлетина за Божков . 18| 6515 |07.05.2020 Демократична България: Всяко евро от ЕС давано за България трябва да бъде прозрачно . 24| 13901 |14.03.2019 Държавният департамент на САЩ за България: Корупция, зависими съдебна система и медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads