Реклама / Ads
10| 4688 |07.10.2015 АКТУАЛНО

МС даде зелена светлина за договора за ремонт на изтребителите ни в Полша

.
Николай Ненчев
На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна, информират от Министерство на отбраната.
 

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29. То установи, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29. Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години. Договорената цена за ремонт е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

 

Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението. В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава. След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание. Подготовката за сключването на споразумението с Република Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев в Република Полша, когато за първи път бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на военно-техническото сътрудничество между двете страни-членки на НАТО.

 

В хода на преговорите с полската страна бяха изготвени и съгласувани Споразумение за сътрудничество във военната област между Република България и Република Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество. Документите бяха подписани на 28 август 2015 г. по време на официалната визита на вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк в България. В продължение на няколко месеца беше подготвен проект на междуправителствено споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29. В началото на октомври българска работна група посети Република Полша за финализиране на клаузите на междуправителственото споразумение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6584 |15.06.2015 Зам.-министър Ципов не иска да подаде оставка . 1| 6294 |08.04.2015 Роса -Боса от МО подаде оставка . 10| 5667 |01.04.2015 Адвокат даде на прокурор циганите за "Българите на кайма!" . 19| 9729 |31.03.2015 Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads