Реклама / Ads
8| 8498 |18.02.2020 АКТУАЛНО

Делото КТБ: Съдия Петрова брани свидетеля Бисер Лазов, който си изпуска нервите

.
Бисер Лазов само веднъж говори пред журналисти, днес на излизане от спецсъда разговаря само с репортар на БНТ
След разразилата се поредна кавга в съдебната зала, делото КТБ днес бе прекъснато от съдия Вирджиния Петрова, а утрешното заседание отложено. Съдия Петров обяви, че спира разпита на основния свидетел Бисер Лазов с мотива, че той ще бъде повикан отново, след като всички адвокати депозират писмено въпросите си към него, както и след като се получат всички документи, поискани официално от тях.
 

На следващите заседанията, на 11 и 12 март, делото трябва да продължи с разпита на следващите двама свидетели – бившият изпълнителен директор, който от обвиняем стана свидетел - Орлин Русев и Албена Андреева, жената с която живее и работи Лазов.

 

По искане на прокуратурата бе поставен срок от 1 месец да бъдат внесени в съда всички въпроси, както и да бъдат депозирани всички молби с искания от защитата. Това предизвика бурна реакция и настояване изрично да се отбележи, че това извънредно решение на съдията се отнася само за първоначалните въпроси, които защита иска да постави, а доказателствените искания и допълнителни въпроси ще могат да бъдат правени до края на процеса, както гласят разпоредбите на НПК.






Причина за размяната на остри реплики, обиди и квалификации от страна на свидетеля Бисер Лазов към адвокатите и подсъдимите в залата стана тема за дружеството „Евробилд 2003“ ЕООД, което след затварянето на банката минава под управлението на свидетеля Лазов, а той извършва редица разпоредителни действия с имущество на фирмата. Една от най-скандалните сделки бе за сградата на централата на КТБ на пл. „Гарибалди“ в София, за която във  Фрог нюз подробно сме разказвали, след справки с редица документи от публични регистри. Подробности може да видите ТУК и ТУК.

 

На днешното заседание правеше впечатление, че Лазов многократно започваше да обяснява за предварително подготвени материали с думите „от юридическа гледна точка“, въпреки, че многократно в предходни заседания е заявявал, че няма юридическо образование.

 

Коментари и подвиквания в залата, докато говореше свидетеля, получиха остра забележка от съдия Петрова още преди обедната почивка. „Имам впечатление, че много хора в залата не са чели делото.", заяви тя и даде дълга почивка, за да се укротят страстите и да спрат призивите за „рекламна пауза“.






В разказа си за „Евробилд 2003“ Лазов обясни, че е направил всичко възможно имуществото на дружеството да отиде в негови дружества или такива на негови близки и роднини, за да бъде запазено, а това се е случило преди дружеството да бъде обявени в несъстоятелност.

 

На въпрос на адвокат Константин Симеонов дали е подписвал документи за сделки, в които е представлявал двете страни и реално сделките са между Бисер Лазов и Бисер Лазов, свидетелят отговори, че никога не е подписвал сам със себе си, защото това е невъзможно, а е подписвал  договори между дружества, които представлява. Обясни, че той лично е давал заеми на „Евробилд 2003“, за да се плащат данъци и такси, охрана, осигуровки и други. Такива средства и разходи частично са му възстановявани от дружеството, а заради невъзстановени средства е включен в списъка на кредиторите. Парадоксът е, че все пак той притежава фирмата и всики тези действия е одобрявал сам за себе си.

 

Лазов вдигна градуса на разговора, когато отказа да отговори на въпрос какво е основанието за задължението на „Астън Оптимум“ към „Евробилд 2003“, заради което той прехвърля сградата на пл. „Гарибалди“.  Лазов освен, че отказва да отговори заяви, че това питане го обижда. „Колкото и листета и договорчета да вадите всичко което знам съм го казал“, обяви свидетелят.  Защитата възнегодува, как така е направил прехвърляне на сграда за 10 милиона, твърдейки, че това е направено въз основа на задължение, но не може да каже какво е то и как е възникнало. Лазов отказа да отговори дали този "ангажимент" е направен от него, като управител, или от негов предшественик с думите: „Откъде да знам, някой подписвач“. Свидетелят заяви, че каквото е имал да отговори вече е отговарил,  не  може да конкретизира повече. Това бе отговорът му на въпросите в какъв размер е коментирания ангажимент и дали има наличен писмен документ за него.






Следващите заседания, на които трябва да се появят Андреева и Русев предвещават да са също толкова динамични. Припомняме, че в началото на август 2016 г. стана ясно, че бившия изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев от обвиняем става свидетел. Обвинението към него бе за присвояването на 206 млн. лева от банката. Решението той да стане свидетел бе взето от специализираната прокуратура след, като той се съгласява показанията му да бъдат насочени срещу колегите му в банката. Русев бе и един от арестуваните през лятото на 2014 г. Тогава той се оказа на вилата си в Созопол и бе докаран с белезници в София. Първоначално заедно с колегите си изпълнителни директори на банката участваше активно в официалните жалби, сигнали и  публичната информация, с която те защитаваха банката и служителите й. След това се изметна и застана срещу тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8315 |06.02.2020 Лозан Панов пита Гешев и Цацаров дали има разследване срещу съдия Миталов?! . 13| 10397 |02.02.2020 Съдия Здр. Калайджиева: Възможностите на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей . 8| 7877 |29.01.2020 Делото КТБ: Прокуратурата негодува, че питат Бисер Лазов за придобивките му след краха на банката . 6| 12332 |13.11.2019 Взе да се губи ”феноменалната памет” на свидетеля на прокуратурата Бисер Лазов по делото КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads