Реклама / Ads
1| 5790 |02.07.2013 АКТУАЛНО

Ден на добрата новина за България в Брюксел

.
Г-жа Бриджит Чернота
Г-жа Бриджит Чернота, бившият докладчик на Европейската комисия за България, посети отново страната. Тя разказа, че идва често в България, откакто се е пенсионирала, защото се опитва да работи за благотворителността у нас.
 

„Най-вече имам една идея, която се опитвам да оповестя и която наричам „Добра новина“ или „Денят на добрата новина“. Доста често новините от България са доста тъжни и си мислех, че ще е хубаво, да имаме един ден в Брюксел, когато да показваме добрите новини за България и особено за отделните благотворителни кампании и отделните хора. Хора, които са успели и помагат не само на местните общности, но и показват един по-добър имидж на България в чужбина“, заяви г-жа Чернота. Примерите, които тя посочи са Национално движение „България си ти!“, проектът „Феникс“ за Видин, проектът „Обича ме“ за деца с български произход по света, проект в Русе за създаване на Център за занаяти и за изкуства. Това според нея са добри новини и истории от България, един шанс да се покаже, че и тук има умни хора, които могат да вършат добри неща.

 

За намерението си тя обясни, че се опитва да направи нещо, което не са традиционните народни танци и червено вино, защото това вече е показвано много пъти. „По-скоро бих искала да поканя млади музиканти,млади хора, които вече са постигнали нещо в живота си, хора, които създават красиви предмети и които не могат да стигнат до пазара, защото е много скъпо. Идеята ми е да направя нещо като един бутик за обикновения човек. Всички тези хора са изключителни, защото имат талант“, коментира бившият еврокомисар.

 

Г-жа Чернота заяви очакванията си да контактува с хора, които работят за страната. „Понякога това е отделен човек, а може и да е организация. С г-н Куцаров вече година поддържаме контакт, и всеки път когато идвам в България, се интересувам от добрите неща, които неговата организация прави“, заяви тя.

 

Относно еволюцията на България, тя коментира: „Когато се подготвяхте за присъединяването Ви в ЕС бяхте като пациент, който се нуждае от прегледи. И понякога новините бяха хубави, понякога – не. И ние като лекари казвахме: „Променете си начина на живот, ако не го направите ще се разболеете повече“.  Според нея вече сме сами и може би има известно разочарование, че ЕК не е с нас.

 

„Промените, които вие трябваше да направите, бяха за Ваше добро, а не, за да се харесате на Брюксел, да се гарантира един нормален, хубав живот за всички българи. И мисля че трябва да продължим, включително и с благотворителност, да правим живота малко по-добър с всеки изминал ден“, посъветва тя.

 

Коментарът на г-жа Чернота за българските медии бе, че в някои страни те са последният гарант на свободата, защото когато журналистите не могат да задават въпросите си, някои друг знае отговора. „Според мен свободата на журналистите и на пресата, е гарант за демокрацията“, коментира тя.

 

В заключение бившият докладчик на ЕК за България заяви, че се опитва да бъде позитивна за дългосрочните перспективи на страната. „Трябва наистина да се разчита на здравия разум“, призова тя. А посланието й към българите бе: „За да накарам хората да подкрепят идеята за „Деня на добрата новина“, се надявам, че всеки един човек ще може да намери в своето ежедневие, или в нейното, неговото, нещо положително“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6463 |24.06.2013 “България си ти!” гостува на петия юбилеен Родопски здравен Събор . 0| 6344 |05.06.2013 "България си ти!" стартира проект за мобилен дентално-лазерен кабинет със собствени средства . 6| 7544 |04.06.2013 И. Миронова: В Израел всички знаят къде е България и какво е направила за евреите . 0| 12600 |30.05.2013 НБЛ се включва в кампанията на „България си ти!“ – „Дом за Гелеменови“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads