Реклама / Ads
47| 3963 |09.05.2023 АКТУАЛНО

Денят на Европа и Денят на победата - обагрени с кръвта на Украйна

.
Източник: БГНЕС
9 май се празнува като Ден на Европа на Стария континент и като Ден на победата в Русия. И това разделение е разделение между утвърждаването на европейския мир и на култа към победа на всяка цена. За съжаление на всички европейци днес този ден е обагрен с кръвта на украинците. По фронтовете в Украйна Путин не само убива мирни украинци и войници. Руските ракети рушат единството на Европа.
 

На 9 май Европа отбелязва своето единство с деня на Европа. На 9 май по Червения площад в Москва ще мине цветът на руската армия в парад, с който се отбелязва победата над фашизма и нацизма. В България в този ден са на нож най-активните "фили“ и „фоби“.

 

9 май може да бъде обединяваща дата, но за пореден път виждаме превръщането на подобни символи в оръжие на прорагандната война. В този случай размиването при отбелязване на датата започва още през 1945 г. Основната причина е свързана с времето на капитулацията на Третия Райх. В последния етап на войната германските войски масово се предават на британските и на американските войски, докато на източния фронт съпротивата продължава да е ожесточена. Логично и членовете на оцелялото нацистко правителство търсят своето спасение на запад. Така, в късните часове на 8 май 1945 г., се стига до подписването на капитулацията на Райха, но заради часовата разлика в Москва вече е 9 май. За СССР Денят на Победата става 9 май, а за западните съюзници 8-и. Отбелязването на края на войната в Европа започва да се разделя през 50-те години, когато вече започва новият конфликт на междублоковото противопоставяне.

 

Решението за определянето на 9 май за Ден на Европа е взето от Европейската общност през 1985 г. С него се отбелязва Декларацията на Шуман от 1950 г., с която се поставя обединението на френската и западногерманската стоманени индустрии. В последствие това решение ще стане основа за създаването на Европейската икономическа общност,

 

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Четири континента и три океана са арена на бойни действия.


България участва във войната на страната на Германия. След обрата във военните действия и в политическата обстановка страната ни се включва към лагера на Съюзниците в заключителния етап на войната. Нашата армия допринася за освобождението на Сърбия, Унгария и Австрия и дава близо 35 000 жертви.


На 8 май 1945 в 22.43 часа /централноевропейско време/ в берлинското предградие Карлсхорст представители на германското главно командване подписват Акта за безусловна капитулация пред силите на Антихитлеристката коалиция. Присъстват представители на съюзническите командвания. Така завършва едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 22742 |04.05.2023 Георги Ангелов: Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада! . 6| 7518 |04.04.2023 Politico: Нова вълна руски шпиони залива Европа . 4| 3845 |14.03.2023 Петър Илиев: Фалитът на двете американски банки не е опасен за Европа . 8| 10854 |13.02.2023 Санкционирани по ”Магнитски” има в целия свят, в Европа челници са руснаците. Къде сме ние?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads