Реклама / Ads
38| 5591 |05.02.2009 АКТУАЛНО

Die Presse: Доган е симптоматична фигура за корумпираното обвързване

.
Австрийското издание публикува статия озаглавена: "Настъплението на олигарсите". В нея се посочва, че българските олигарси са в доста по- трудно положение от своите руски колеги.
 

Ахмед Доган, дългогодишният лидер на партията на турското етническо малцинство ДПС, е симптоматична фигура за корумпираното обвързване на политически и икономически интереси - и за очевидните контакти на много политици с този процес. Той самият като представител на политическата класа призна откровено, че не намира нищо укорително в "обръча от фирми". Онези фирми, които подкрепят неговата партия и които след това като отплата получават държавни поръчки.
Тези корупционни практики са симптоматични и за софийския Център за изследване на демокрацията, който в своя доклад за корупцията през 2008 г. говори за възхода на една фигура, напомняща за руската реалност: "политическият инвеститор", или с други думи - за "олигарха".
Българските "олигарси" са в доста по-трудно положение от руските си колеги, тъй като България - в качеството си на член на ЕС - не е в състояние да изолира директно местния пазар от чуждестранната конкуренция; въпреки това българските "олигарси" успяват да се сдобият с влияние на локално ниво в области, които не са толкова интересни за международните компании или в които те се нуждаят от сътрудничеството на местни партньори.

dogan_press_1.jpg снимки Вяра Йовева

"Групи от двама или четирима души (или семейства) често са успели да си извоюват контрола не само над местните органи на властта, но и над представителите на институциите на централното правителство" - например полиция, съд, адвокати. Корупционните канали се задействат най-вече при публичните поръчки или концесиите.
Допълнителна практика, установила се през последните години, както твърдят авторите на доклада, е "размяната" на атрактивни земи, собственост на общините - например край брега на Черно море или в зимните курорти - срещу неатрактивни участъци, частна собственост на "приятели" бизнесмени.
От подобни практики държавата е загубила през 2008 г. най-малко 750 млн. евро, пише още австрийското издание. Центърът за изследване на демокрацията  е регистрирал общо 2,1 млн. корупционни случаи само през 2008 г.
Корумпирано гражданско общество? Дори и неправителственият сектор - според западните представи един надежден партньор - се развива като вратичка за корупционни практики. По данни на Центъра 3/4 от министрите, както и 90% от кметовете разполагат с водеща функция в тези неправителствени организации.
Експертите отчитат много ниска степен на наказателна отговорност пред корупцията между 2004-2007 г. 80% от разследваните случаи на корупция изобщо не са стигнали до съда, а между 2005 и 2008 г. броят на обвиненията в корупция е намалял с 30%. Тази тенденция обаче изобщо не е свързана с намаляване на този тип престъпления, отбелязва докладът, цитиран от австрийския вестник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7151 |03.02.2009 Пиян пилот шокира пътниците в полет по линията Москва - Ню Йорк . 27| 6525 |03.02.2009 „В салона” с Маги Желязкова с нов декор и визия . 2| 5241 |03.02.2009 Властите в Казахстан продължават гаврата с журналиста Есергепов . 11| 6742 |01.02.2009 Световната финансова криза не засегна италианската мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads