Реклама / Ads
4| 3675 |07.09.2024 АКТУАЛНО

Директорите на МИ-6 и ЦРУ предупреждават за заплаха за "целия световен ред"

.
Кремъл
Русия води "безразсъдна кампания за саботаж" в цяла Европа, предупредиха ръководителите на МИ-6 и ЦРУ в първите си съвместни изказвания.
 

Ричард Мур и Бил Бърнс също така заявяват, че Обединеното кралство и САЩ са изправени пред "безпрецедентен набор от заплахи", и посочват, че целият световен ред е подложен на най-сериозното напрежение от Студената война насам.

В статия двамата агенти на разузнаването посочват войната на Владимир Путин в Украйна, като същевременно определят Китай като "основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на XXI век".

 

Те засягат тайната работа, която техните агенции извършват, за да се опитат да намалят вероятността от по-широк конфликт в Близкия изток и да постигнат прекратяване на огъня в Газа.

 

Освен това Ричард и Бърнс подчертават "възраждащата се" опасност, която представлява " Ислямска държава". "Днес ние си сътрудничим в една оспорвана международна система, в която нашите две страни са изправени пред безпрецедентен набор от заплахи", пишат Ричард и Бърнс във Financial Times в събота (7 септември).

"Фокус" представя превод на статията без редакторска намеса:

 

"Преди две години отбелязахме 75 години партньорство, 75 години от основаването на ЦРУ през 1947 г. Но връзките между разузнаването на САЩ и Обединеното кралство датират още по-отдавна, по-близо до основаването на Службата за разузнаване на САЩ (SIS) през 1909 г., когато за първи път заедно станахме свидетели на ужаса на насилието между държави в Европа.

 

Днес, след най-тясното сътрудничество през Първата световна война, Втората световна война и Студената война, последвано от обща борба срещу международния тероризъм, това партньорство е в основата на специалните отношения между нашите страни. Нямаме по-доверени и уважавани съюзници. Но предизвикателствата от миналото се ускоряват в настоящето и се усложняват от технологичните промени. Днес ние си сътрудничим в една оспорвана международна система, в която нашите две страни са изправени пред безпрецедентен набор от заплахи.

 

ЦРУ и МИ-6 са заедно в съпротивата срещу настъпателната Русия и агресивната война на Путин в Украйна. Предвиждахме, че тя ще се случи, и успяхме да предупредим международната общност, за да можем всички да се обединим в защита на Украйна. Внимателно разсекретихме някои от нашите тайни като нова и ефективна част от тези усилия. Запазването на курса е по-важно от всякога. Путин няма да успее да унищожи суверенитета и независимостта на Украйна. Действията на Русия са грубо нарушение на Устава на ООН и на световните норми.

 

Ще продължим да помагаме на нашите смели и решителни партньори от украинското разузнаване. Гордеем се, че го правим, и се възхищаваме на украинската устойчивост, иновативност и елегантност. Този конфликт показа, че технологиите, използвани заедно с изключителна храброст и традиционни оръжия, могат да променят хода на войната. Украйна е първата по рода си война, в която се съчетават софтуер с отворен код и най-съвременни технологии на бойното поле, като се използват търговски и военни сателитни изображения, технология на безпилотни самолети, кибервойна с висока и ниска степен на сложност, социални медии, разузнаване с отворен код, безпилотни въздушни и морски апарати и информационни операции - както и човешко и сигнално разузнаване - с такива невероятни темпове и мащаби.

 

Най-вече тя подчерта необходимостта от адаптиране, експериментиране и иновации. Отвъд Украйна продължаваме да работим заедно, за да прекъснем безразсъдната кампания за саботаж в цяла Европа, която се води от руското разузнаване, и циничното използване на технологиите за разпространяване на лъжи и дезинформация, предназначени да вбият клин между нас. В 21-ви век кризите не идват последователно.

 

Докато срещу Русия се насочват значително внимание и ресурси, ние действаме заедно на други места и в други пространства, за да противодействаме на риска от глобална нестабилност. Както за ЦРУ, така и за МИ-6 възходът на Китай е основното разузнавателно и геополитическо предизвикателство на 21-ви век и ние реорганизирахме нашите служби, за да отразим този приоритет. В същото време борбата с тероризма остава в основата на нашето партньорство и ние работим в тясно сътрудничество с други страни, за да защитим родината си и да осуетим възраждащата се заплаха от ИДИЛ.

 

В Близкия изток МИ-6 и ЦРУ използваха каналите ни за разузнаване, за да настояват усилено за сдържаност и деескалация. Нашите служби работят непрестанно за постигане на прекратяване на огъня и споразумение за заложниците в Газа, което би могло да сложи край на страданията и ужасяващата загуба на живот на палестинските цивилни граждани и да върне заложниците у дома след 11 месеца на адско заточение от страна на ХАМАС. Бил изигра практическа роля в обединяването на преговарящите страни с помощта на нашите египетски и катарски приятели.

 

Продължаваме да работим заедно за деескалация на напрежението в региона. Поддържането на технологично предимство е от жизненоважно значение за осигуряване на споделеното ни предимство в областта на разузнаването. МИ-6 и ЦРУ не могат да се справят с това сами - партньорството ни се допълва от мрежа от партньорства с частния сектор.

 

В момента използваме изкуствен интелект, включително генеративен изкуствен интелект, за да дадем възможност за разузнавателни дейности и да ги подобрим - от обобщаване до създаване на идеи и подпомагане на идентифицирането на ключова информация в морето от данни. Обучаваме ИИ, за да ни помогне да защитим и "преразгледаме" собствените си операции, за да гарантираме, че все още можем да останем в тайна, когато е необходимо. Използваме облачни технологии, за да могат нашите брилянтни учени да се възползват максимално от данните ни, и си партнираме с най-иновативните компании в САЩ, Обединеното кралство и по света.

 

В цялата тази работа нашите изключителни хора, най-добрите примери за безкористна обществена служба и патриотизъм, са в основата на нашата мисия. Партньорството ни се основава на съвместната ни работа в областта на технологиите, анализа и тайните операции в чужбина - включително връзките с агенти. Това са смелите мъже и жени, които работят с нашите служители, за да спрат бомбите, да сложат край на насилието и да ни информират за намеренията на нашите противници.

 

Няма съмнение, че международният световен ред - балансираната система, която доведе до относителен мир и стабилност и осигури повишаване на жизнения стандарт, възможностите и просперитета - е застрашен по начин, който не сме виждали от Студената война насам. Но успешната борба с този риск е в основата на нашите специални отношения. Доверие, откритост, конструктивно предизвикателство, приятелство. На тези характеристики може да се разчита и през следващия век, както и на общата ни решимост да останем шампиони за световен мир и сигурност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7394 |04.09.2024 Преди първия звънец: В страната не достигат около 1000 учители, а кандидатите за митничари са десетки пъти повече . 20| 22397 |04.09.2024 Надежда Ганева: БСП, заедно с Митрофанова, чества съветската окупация на България с тържествен концерт на "Позитано" . 0| 3453 |04.09.2024 Най-високата заплата в България е 3.2 млн. лв. на месец . 4| 11757 |03.09.2024 Празните улици на София: Затишие пред септемврийската буря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads