Реклама / Ads
1| 5479 |25.03.2008 АКТУАЛНО

Дмитриий Медведев даде първото голямо интервю след избирането си

.
Новоизбраният президент на Русия разговаря няколко часа с журналисти от авторитетния "Financial Times". На повечето от въпросите обаче новият стопанин на Кремъл отговаряше уклончиво.
 

medvedev.jpg Първият въпрос, който специалните британски кореспонденти са задали на Медведев е да назове три основни свой приоритета, които ще следва в качеството си на нов президент на Руската Федерация. Той обаче се ограничи с общи фрази от рода на - "съхранение на икономическата стабилност, развитие на икономическите свободи, развитие на социалните програми и устойчиво присъствие на Русия в световната политика". Новоизбраният президент даде да се разбере, че не се притеснява особено от очертаващата се световна икономическа криза. Медведев така и не отговори на въпроса на журналистите - кой ще има последната дума по вертикалата наmed2.jpg властта в Москва - той като президент или Владимир Путин като бъдещ министър - председател. "Мисля, че въпросът не се състои в това, кой ще има последна дума, а в това как ще изглежда политическата и правната система на Руската Федерация." - допълния своят отговор Медведев. Също така той се постара категорично да опровергае мнението, че в Русия е възможно да се получи двувластие. "Мога да ви разкажа, как започва моя живот сутрин - включвам компютъра и чета новините. Разглеждам сайтовете на най- големите руски телевизионни канали, където са основните новини. Интересувам се какво пишат и чуждите медии." - разказа пред кореспондентите на "Financial Times" новият държавен глава, който спомена, че днес в страната му има около 40 милиона потребители на Интернет. Един от въпросите, които му бе зададен, бе свързан със съдбата на бившия шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски. "Всички процедури, свързани с едно или друго наказателно дело, в това число и делото на Ходорковски се осъществяват изключително на основите на закона, а не върху мнението на едни или други хора. Ако изхождаме от системата за разделение на властите и доктрината за независимост на съда, то в неговата дейност няма право да се меси никой, от селския старейшина до президента на страната" - заяви Медведев. Бъдещият владетел на Кремъл не пропусна да потвърди своето отношение, че Британският съвет в Москва е извършвал определена шпионска дейност и го характеризира като място, което традиционно се използва за събирането на информация от всякакъв род. На въпроса дали е прозападно настроен или е славянофил Медведев отвърна - "Ако живеех в края на 19 век, вероятно щях да отговоря на този въпрос с лекота. Изчел съм всички произведения на руската класическа литература и ако се позовавам на тях, се досещате как ще отговоря. Но светът се промени и днес ние трябва съвременно да подхождаме към всичко, основавайки се на руските интереси. Дмитрий Медведев допълни, че не намира нищо стряскащо във факта, че все повече петербургци заемат ключови места в държавната власт на Русия. "Всеки човек се опира на онези хора, с които е работил и които добре познава, така че, едва ли имам някакви предпочитания по тeриториален признак" - заключи в първото си голямо интервю пред медиите новият президент на Руската Федерация Дмитрий Медведев.

 

Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9438 |25.03.2008 Проявяват се глобални аномалии от човешката глупост . 91| 8918 |25.03.2008 "Винпром Пещера" АД възмутени от кампанията срещу тях . 2| 7470 |24.03.2008 You Tube раздаде Оскарите си за най-яките клипове в света . 2| 6684 |24.03.2008 В Ню Йорк приключи сватбеното тържество на Сесилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads