Реклама / Ads
3| 4752 |01.03.2016 АКТУАЛНО

Днес решават дали да забранят къмпингуването и нощуването на плажа

.
Дали къмпингуването, нощуването и паркирането на 100 м от плажа да бъде забранено и наказвано с високи глоби до 10 000 лв. ще решат окончателно днес депутатите на извънредно заседание като гласуват на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
 
Спорната точка е част от проект с предложения плажовете Корал, Карадере и Иракли да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там.

Законопроектът за Черноморието е и първата точка в дневния ред на парламента, който започва работа в 12 часа на обяд. Поправките в закона (изготвен от Министерски съвет) бяха внесени между първо и второ четене от председателя на комисията Найден Зеленогорски и група депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок преди седмица. По-рано от гражданската квота вкараха идентичен проект със същите предложения за защита на Иракли, Карадере и Корал, но без новата точка, забраняваща къмпингуването, нощуването и паркирането в зона А извън определените за това места.

Промените предвиждат създаването на плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

Новият член срещу дивото къпингуване предизвика негативна обществена реакция. В тази връзка граждани организират протест малко преди началото на заседанието пред сградата на Народното събрание. Идеята им е да заявят гражданската си позиция по темата. За да се приеме окончателно, поправката трябва да получи подкрепа и в пленарната зала.

Според Зеленогорски е абсурдно някой да може да стои два месеца с караваната си на плажа и изобщо не отговаря на никакви изисквания на нормален туризъм. Как точно ще се регулира и контролира това тепърва ще се разписва в стратегия от Министерството на туризма, обясни той.

Очаква се по време на дебатите днес Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторите да се изкаже срещу предложението. "Това означава, че ако се напиете и заспите на плажа, могат да ви глобят 10 000 лв.," даде за пример "абсурдността" на предложението той пред "Дневник" и постави въпроса как може да се контролира подобна забрана по цялата плажна ивица.

Според Петко Цветков ПП "Зелените" проблемът е освен неясната терминология, това че текстът влиза в противоречие с човешкото право за свободно придвижване, записано в Конституцията, както и че нарушава правото на собственост. Цветков обаче също не получи думата по време на заседанието.

Сдруженията за опазване на Корал, Карадере и Иракли подкрепят категорично предложенията за законова защита на тези три плажа, но настояват да не се приема забраната за къмпингуване, нощуване и паркиране там поне докато не се защити със закон и територията непосредствено зад тези плажове.

"Това е първата стъпка в правилната посока, но е важно да се забрани и строителството зад плажната ивица и да се регламентира защитата на цялата местност. Защото иначе рискуваме да опорочим промените като всъщност подарим едни диви плажове на инвеститорите, които ще застроят местностите непосредствено зад зона А," заявиха минлата седмица от "Да спасим Карадере" пред "Дневник".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4965 |16.02.2016 Ако изборите бяха днес: ГЕРБ-24%, БСП-12%, ДПС-7%, РБ-5%, ПФ-4% . 1| 5003 |10.02.2016 Депутатите решават промените в Закона за ДАНС . 15| 6586 |26.12.2015 Всички питат: Днес ли Местан ще обяви създаването на ДПС-2? . 7| 5754 |04.09.2015 Янев: Законът "Кунева" не бори енергийната мафия и кметовете-феодали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads