Реклама / Ads
29| 5331 |09.01.2021 АКТУАЛНО

Доц. Светлана Велизарова: Трябва да ваксинираме 2 милиона до края на 2021, за да се справим с вируса

.
Доц. Светлана Велизарова
Имаме 200 000 преболедували официално, те са 1/6 от изследваните. 1 160-200 000 вече са минали през инфекцията, ако прибавим и скритата заболеваемост, това значи, че към 2 милиона и половина вече са минали през инфекцията. Трябват ни още 2 милиона, за да стигнем до заветното число за колективния имунитет. Ако искаме да се справим с коронавируса, до края на годината трябва да ваксинираме около 2 милиона. Това означава по 17 500 души на ден.
 

Това заяви пред БНТ доц. Светлана Велизарова - ръководител на детската клиника на белодробната болница "Света София".

 

Според нея, има две хипотези - едната е, че всички са били стриктни и не са се събирали в големи компании и няма да има повишаване на заболеваемостта, другата хипотеза е, че ние бавно, постепенно се доближаваме до заветните проценти, които ще позволят по-малко хора да боледуват.

 

Тя даде за пример имунизацията в Израел и обясни за организацията на ваксинирането там. Според нея, за съжаление, голямото количество ваксини ще дойде през април и след това през юли.






В този период обаче, ако дойде и "Астра-Зенека", въпреки че тя не е РНК ваксина, тя е друг тип ваксина - близка до противогрипната, тогава ще дойде проблемът с персонала. Ще имаме ваксини, но няма да има кой да боде. Сега имаме персонал, но нямаме ваксини, коментира доцентът.

 

Тя призова хората да не четат Фейсбук и да се обърнат към по-специализирани списания относно евентуалното пренасяне на заразата след ваксинация.

 

Тази така наречена РНК ваксина съдържа в себе си съвсем малка частица от РНК на вируса, която е синтезирана по биохимичен начин. Тоест, тази РНК като влезе в организма, тя казва на информационната РНК: ти произвеждай т. наречения S протеин, който ще стимулира имунната система и тази РНК се саморазпада за 3-4 дена. И тогава имунната ни система започва да действа, обясни доц. Велизарова.

 

Тя каза още, че при вирусни инфекции не са важни толкова антителата, а най-важен е клетъчният имунитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5996 |09.01.2021 Адв. Николай Хаджигенов: Живеем в кална локва, трябва да я изчистим . 11| 7427 |01.12.2020 Адвокат Емил Георгиев: Не трябва да се вдига белия байряк . 21| 7185 |23.11.2020 Мая Манолова: Властта трябва да иска прошка от народа . 8| 5872 |19.11.2020 Цветан Цветанов: Легловата база не дава решения, трябваше да има локдаун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads