Реклама / Ads
38| 8760 |25.01.2023 АКТУАЛНО

Един танк ”Леопард” равен на три руски танка? Това ли е причината Украйна да иска германските бронирани крепости?

.
”Леопардите” отиват в Украйна...
Украйна ще има танкове. Това вече е решено - падна и последното съмнение на Германия дали да изпрати тежка верижна техника. Положението е като на брега на Рубикон, когато все още проконсулът Цезар изрекъл фразата „Alea iacta est“ – букв. „Жребият е хвърлен.“, и с войските си преминал реката. Няма връщане на зад, казвал той на своите офицери преди сраженията.
 

Войната на Украйна срещу руските окупатори е пред Рубикон.

 

"Изпратете леопардите!" - скандира стотици демонстранти пред сградата на германското канцлерство в Берлин. Те са недоволни от нерешителността на властите да дадат зелена светлина за изпращане на германски танкове Leopard в Украйна.

Зеленото вече светна, стана ясно преди часове.

След 11 месеца война експертите отбелязват, че украинските танкове са в лошо състояние.

 

Това е остаряла техника съветско производство, които се използват от началото на войната в Донбас през 2014 г. Бронираните машини, останали в наследство от СССР, са класическите Т-72, ​​сглобени през 70-те години на миналия век и днес са значително изхабени и често неизползваеми. „Тези танкове не са от последно поколение, за разлика от тези, произвеждани днес в Европа и САЩ“, казва Пере Ортега, експерт в областта на военната индустрия, сигурността и отбраната в Центъра за изследване на мира „Делас“. „Украинският танков контингент всъщност е унищожен. Ние не знаем мащаба, защото първото нещо, което се жертва във войната, е прозрачността на информацията. И нито Украйна, нито Русия я предоставят, така че не знаем колко бронирани машини Киев има днес и колко Москва", добавя Ортега.

 

Сигурното е, че за да преодолее руската инвазия, страната моли съюзниците си за тежки танкове. По-специално Киев се насочва към германските Леопарди. Но какви оръжия са тези и защо тези танкове са толкова необходими на Украйна?

Те са перлата в короната на европейските танкове

 

Според британския военен изследователски институт RUSI, когато войната в Украйна е започнала, в страната е имало около 900 танка, предимно съветско производство.

Преобладаващо това са Т-64 и Т-72.Затова от Източна Европа бяха изпратени почти 300 танка в Киев. Най-големият доставчик беше Полша, която през март изпрати от склада над 260 съветски Т-72. През 2022 г. отбранителният мозъчен тръст "Oryx" изчислява, че Украйна е загубила 449 танка. Двата модела, които Украйна очаква с нетърпение, са германските Leopards и Предполага се, че България и Румъния също са предоставили танкове.

 

Поради географската близост танковете германско производство биха били най-добрият вариант за страната. Подобно на съветските Т-72, ​​германските Леопард 2 започват да слизат от производствената линия през 70-те години. Въпреки това, оръжейната компания Rheinmetall вече имаше по-високо ниво на качество и въздушнодесантни оръжия.

Танк Leopard 2 е автономен на дистанции до 500 км, максимална скорост на движение - 70 км / ч. Освен това танкът е оборудван със 120 mm гладкоцевно оръдие. Стреля в движение и поразява цели до 5-7 километра. Това е най-често срещаната тежка бронирана машина в континентална Европа, Leopard 2 се използва от повече от дузина страни. Танкът присъства и в други региони, като Канада. "Германия вече е доставила Leopards на дванадесет страни. Следователно има голяма вероятност тези страни от НАТО да могат да осигурят резервни части, компоненти и снаряди", казва Ортега, отбелязвайки също, че обучението за работа с Leopards е сравнително лесно.

 

Експертите казват, че средното време за обучение ще бъде около пет седмици, което е по-малко от необходимото за американските Abrams, които имат по-сложен набор от оборудване и начин на използване.

 

Танковете Leopard 2 са оборудвани и със системи за нощно виждане и стрелба, които изчисляват траекторията на движеща се цел. "Възможностите за стрелба или калибърът на оръдията са подобни на съветския модел Т-72. Въпреки това, технологиите, които са вградени в тях, като нощно и лазерно виждане, са доста по-добри от съветските образци. Освен това е много по-маневрен", уточнява Ортега.

 

Един Леопард може да се счита за еквивалентен на три руски танка, въпреки че Русия има много повече танкове от Германия."

 

Освен Леопард, Украйна иска от страните от НАТО още 300 танка западно производство. Сред тях е британския Challenger 2, чиято доставка беше обявена от британския премиер Риши Сунак. Те вече пътуват. Става въпрос за 14 машини, които въпреки 10-годишния опит ще бъдат най-модерните танкове, които някога са били на въоръжение в Украйна. Това е основният боен танк на британската армия: 227 от тези танкове са в експлоатация. Скоростта му е малко по-ниска от другите и достига само 60 км / ч с тегло от около 62,5 тона. Въпреки това, Challenger 2 има висока защита срещу директни удари, а дебелата му броня го прави подвижна крепост и е много ефективен срещу други танкове.

 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон каза на 23 януари, че е помолил своя министър на отбраната да „разработи“ идеята за изпращане на френски бойни машини Leclerc в Украйна. Тези танкове, тежащи 56 тона, са оборудвани с оръдие с обсег от 4 км и могат да изстрелят до шест изстрела в минута в движение. Досега президентът Макрон се въздържаше от изпращане на тежко въоръжение, но вече е убеден, че руската агресия трябва да бъде спряна с всички конвенционални средства.

Западните оръжия играят важна роля в защитата на Украйна от началото на руската инвазия.

 

В първите дни оръжията с малък обсег помагаха за защитата на украинските градове. Тогава 155 mm артилерия и ракети HIMARS дадоха старт на артилерийската война в Донбас. Сега Украйна се нуждае от тежка, маневрена сила, за да освободи окупираните територии, смята Густав Гресел, старши политически изследовател в Европейския съвет за външни отношения. Въпреки факта, че Полша, Чехия и България (властта в София мълчи по въпроса…) прехвърлиха своите съветски танкове на украинската армия, Украйна все пак ще трябва да премине към западни бойни машини. Танковете Leopard 2, особено моделите 2A4 и 2A5, са с отлични показатели. Те са налични в 13 европейски армии. Следователно в складовете има много консервирани бойни машини, които могат бързо да бъдат прехвърлени след кратко техническо обслужване.Експертът подчертава, че екипажите в Leopard 2 са много по-защитени от тези в съветските Т-72.

 

Вече стана известно, че администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна и съобщение за доставките може да бъде направено тази седмица", съобщи "Уолстрийт джърнъл".

 

М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Разработен е от корпорацията Chrysler и заменя остарелите М48А5 Patton и М60 Патън. Танкът се отличава с голямо бойно тегло, изключително устойчива композитна броня и мощен газотурбинен двигател. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава до днес.

 

Трябва да сме справедливи към Сталин: когато войната започна, той не упрекна никого за липсата на необходимия брой танкове, самолети и друга военна техника, тъй като знаеше, че за това е виновен преди всичко самият той и неговият най-близък кръг. Това открай време е слабост на ръководството“.

Маршал Георгий Жуков, съветски военачалник, „Мемоари и размисли“.

 

Кажете ми, защо моята велика държава, която изгони Хитлер с цялото му оборудване, трябваше да прекара всички танкове през гърдите на една болна старица?"

Думи на Анна Ахматова, имайки предвид себе си и неспирното производство на оръжия в СССР, което измества хората на втори и трети план… 

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4504 |03.12.2022 Bloomberg: Русия е откраднала украинско зърно на стойност най-малко един милиард долара . 0| 12583 |13.09.2022 Експерт: Втечняването на газа и износа му с танкери е единствената алтернатива на ”Газпром” . 0| 46474 |13.06.2022 Бойко Станкушев, АКФ: Атаките към властта започнаха, когато разбраха, че ще се задейства правосъдната машина . 0| 10374 |17.04.2022 Бойко Станкушев: Гешев е силно некомпетентен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads