Реклама / Ads
21| 7289 |04.12.2013 АКТУАЛНО

Екатерина Бончева: Заради прикриване на високопоставени, искат закриване на Комисията по досиетата

.
Представителката на Комисията по досиетата Екатерина Бончева отговори на искането на двадесет неправителствени организации тази комисия да бъде закрита. Тя се съгласи с мнението на премиера Орешарски , че трябва да си свършат работата и тогава да се закрие.Тя посочи, че една от причините , поради която се иска премахване на комисията, е да се прикрият хора на високи позиции.
 

Комисията има мандат от пет години по закон, след което документите трябва да бъдат предадени в държавния архивен фонд Оставт три години и половина. Да си свършим работата, означава да подредим документите по всички закони на архивистиката и всеки да ги ползва, посочи Бончева, като се съгласи с мнението на министър-председателя.

Душманите на комисията все още са живи, най-вероятно бивши служители на ДС.Важно е да се знае, че работим последователно, без политически натиск, следвайки закона, допълни тя.

Защо се повдига въпроса? Посегнахме на една чувствителна страна - кредитните милинери и банки. Покзахме къде са отишли потоците пари, показваме икономическия характер на прехода, обясни тя първата причина за атаката. Втората причина  - явно размерът на ДС е толкова голям и става опасно да се знае колко хора са пострадали, посочи тя.Третото основание за закриване, е че след като нямаме всички документи, се правят опити да бъдат прикрити хора на високи позиции. Не мога да кажа кой, но имаме такива съмнения. Затова тези документи не се предават. Логиката води ната, каза още тя.

Бончева се оплака, че не са получили документите от служба "Военна информаци", НРС и правосъдното министерство.

Ако има заплаха за нечий живот, защо пращат тези хора на работа в чужбина, контрира тя обвинения към комисията, че са разкрили агенти на България в други държави и са посгтавили живота им в опасност.

Няма разделение на нацията Нашата комисия се отчита всеки шест месеца пред Вътрешната комисия на парламанта. Досега наш доклад не е върнат за дорабтока и корекция. Ако има възражения защо това не е казано. Така тя отговори на твърдението на червения депутат и председател на комисията Атанас Мерджанов, че Комисията по досиетата разделя нацията.

Бончева заяви,  че не съжалява за нито едно име, което са огласили от комисията.. Смята, че никой не е омаскарила с подписа си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9447 |02.12.2013 Люта битка в съда заради свидетел по делото „Октопод” . 1| 6197 |19.06.2013 В Страсбург ни осъдиха заради смъртта на деца . 11| 9760 |29.08.2012 Русия забранява "Ну, погоди" заради моралния упадък на вълка . 70| 9776 |16.03.2012 Анализатори: Свалят Трайков заради руските енергийни проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads