Реклама / Ads
9| 9927 |11.11.2020 АКТУАЛНО

Експерт: Поискахме да сложим за почетен консул еквивалент на Делян Пеевски в С. Македония

.
Николай Кръстев
„Спадът в българо-македонските отношения започна, когато страната ни поиска неин почетен консул в Македония да е местен бизнесмен, който е техният еквивалент на Делян Пеевски – Йордан Камчев(ски). Той има огромен бизнес и помага много на опозиционната ВМРО-ДПМНE. Тогава Скопие отказа и аз нямам представа защо избрахме личност, която създава такова огромно напрежение в нашата съседка.“
 

Това заяви експертът по Западните Балкани Николай Кръстев в предаването „По острието с Калоян Константинов“.

 

„Антибългарската кампания в Македония се води единствено от медиите на ВМРО-ДПМНЕ, не от правителствените медии. След нашите изпълнения с блокирането на преговорната рамка вероятно и те ще започнат. Едното ВМРО се нуждае от точки преди изборите през март, а на другото му трябват, за да бутне правителството на Зоран Заев“ - така Кръстев обясни постоянните скандали, които се създават от ВМРО в страната ни.

 

Той се съгласи, че България също води активна антибългарската кампания с действията си в западната ни съседка, с които единствено помага на най-върлите ни противници в лицето на Никола Груевски и неговата партия:

 

Кой е адвокатът на групата в България, която се обявява за македонстваща? Това е висшият представител на ВМРП-ДПМНЕ Микеновски, който през Фейсбук дирижира напрежението между двете страни. Темата се подхваща от ВМРО-ДПМНЕ и се подхвърля на нашите патриоти тук, които скачат: „Ето, виждате ли, те не са забравили исканията си за македонско малцинство“. Истината е, че ни пускат корабчета по реката.“

 

 

Според Кръстев на Балканите в момента се пресичат интересите на Китай, Русия, САЩ и Европа. Затова България има най-голям интерес да интегрира Западните Балкани в ЕС възможно най-скоро, но тя всъщност блокира този процес. По този начин излиза, че работим в полза на Пекин и Москва и против Брюксел и себе си.

 

Журналистът изтъкна, че през последните 30 години, и особено последните три, страната ни е изгубила златни шансове да навлезе културно, икономически и медийно в западната ни съседка.

 

„Питах Зоран Заев защо от 2017 г. нито един българин не е вкаран като депутат от управляващото мнозинство. Знаете ли какво ми каза? „Вашите хора не можаха да се разберат“. България е имала шанс да вкара македонски българин като депутат, но сме се провалили. Хората, които протестираха за свалянето на Груевски, масово бяха българи“, изтъква Николай Кръстев.

 

Той предлага да се сложи край на нелепия спор за Гоце Делчев, като се построи магистрала между София и Скопие, която да носи неговото име и да символизира връзката между двата народа. Освен това общата търговия и културен обмен са в пъти по-добри стратегии за развитие на отношенията между двете страни.

 

„България и Македония могат да имат общи посолства по света. Общо представителство в различни институции. Да работим в НАТО и ЕС по общи въпроси. Общи медии дори. Ние не знаем какво се случва отвъд границата. Вие знаете ли колко души са болни в Македония от КОВИД? Не, как ще знаете. Дори този най-елементарен пример ни показва, че не се познаваме, но много искаме да се поучаваме“, казва Кръстев и продължава:

 

„Нямаме абсолютно никаква стратегия за българите в чужбина. Защо не разпространяваме наши медии там? Или поне да купуваме часови пояси в дадени регионални канали и да подготвяме програма за тях. Ние напълно сме ги отрязали. Направете общи медии, направете българска медиа с журналисти от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония. Направете своеобразна Си Ен Ен мрежа на българските общности. Не само те да знаят какво се случва тук, но и ние там.“

 

Вместо това страната ни се опитва да води патерналистична политика спрямо Македония, която доста напомня на отношението на Русия към нас самите. Там обикновените хора не са запознати с истинската история, а вместо това вярват на политическата пропаганда.

 

„Договорът за добросъседство казва, че няма македонско малцинство у нас. Той казва и че имаме обща история. Вие само с този договор да ходите в центъра на Скопие и да го показвате на хората – никой нищо няма да ви каже. Ами защо се караме тогава? Какво искаме? Да върнем Никола Груевски на власт ли? Най-яростният противник на България Мицковски ли? Защото това ще стане накрая.

България трябва да излезе от кръга на разсъждение, че нашите аргументи за Северна Македония винаги са правилни и всички ни разбират. Трябва да правим реалполитика. Няма как да обясним на съседите ни на запад от нас, че са българи. Нека сме наясно с това. Езикът, който те говорят, е вече македонски, те също се определят за македонска нация. В самото македонско общество текат процеси за изясняване на историческата истина, която беше изкривяване повече от 100 години от кралска и Титова Югославия“, обяснява Николай Кръстев.

 

Според него македонците си дават много ясна сметка за близостта между нашите народи и че България е „тяхната порта към ЕС“. Сближаването на страните ни обаче в никакъв случай няма да стане, ако едната постоянно хока другата и се държи надменно:

 

„София и Скопие са като двама братя, живели през годините в различни условия – единият видимо е постигнал повече, а другият по-малко. Това обаче не е предпоставка по-успелият и с по-хубав и европейски изглеждащ дом да отиде в къщата на своя по-малък брат и да му каже: прозорецът ти е изкривен, точно тази покривка ли намери да постелиш и т.н. Не е необходимо постоянно да се обяснява на другия колко е несъвършен и как бърка.


Македония е много различна от романтичните ни представи. Там има различни етноси, сред които част са албанците, другите се определят като македонци, третите като българи. Говорил съм и с македонски българи. Те ми казват: „Ние не искаме да бъдем вписани официално в конституцията на страната, защото не искаме да внасяме допълнително разкол в македонския политически живот и да ни сочат с пръст“.

 

Въпреки това Кръстев признава, че голяма част от македонците са обикновени хора, които са жертва на югославската индоктринация през последните 70 г. Той самият многократно е казвал на тамошни политици, че учебниците по история трябва да бъдат изчистени от обвиненията, че българите са татари и фашисти.

„С ръководството на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не можеше изобщо да се разговаря. Той въведе елемента на политическата инструментализация на архаичното минало на Македония, което няма общо с реалността. Той превърна центъра на Скопие в „Дисниленд“ и накрая дори нямаше достойнство, ами избяга с унгарска дипломатическа кола през Албания, Черна гора и Сърбия, за да се скрие при другия странен елемент на европейския политически пейзаж – Виктор Орбан“, споделя експертът.

 

Макар София да е права до голяма степен във възмущението си от подобни неща, тя трябва да поеме към по-прагматичен, а не емоционален път към Скопие и да покаже великодушието, което се полага на по-силния. Вместо това ние не правим и най-малки жестове към тях.

 

„Преди няколко месеца Македония стана 30-ия член на НАТО. Дойдоха самолети чак от Щатите, за да прелетят над Македония и да я поздравят за членството в Алианса. Гръцки самолети също го направиха. А България не намери за целесъобразно да изпрати дори един военен самолет, за да поздрави Скопие. Ето за това говоря“, даде за пример Николай Кръстев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7853 |03.11.2020 Експерт: Запада не разбра какво се случва в мюсюлманските общности . 6| 6638 |04.04.2020 Галина Александрова, енергиен експерт: Отлагането на плащанията на сметките - риск за енергийната система и проблем за домакинските бюджети* . 19| 11245 |19.01.2020 Експерт: Сливен е пред воден режим, секторът у нас се управлява от хореограф, историк и юрист . 17| 7725 |25.11.2019 Експерт: България даде ясни сигнали за влизане в безвизов режим със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads