Реклама / Ads
0| 11094 |22.07.2022 АКТУАЛНО

Експертът Пламен Димитров: Реанимирана опашата лъжа за азербайджанския газ след срещите на Кирил Петков в Баку

.
Пламен Димитров
Публичното пространство е залято от лъжи, манипулации и обикновена неграмотност относно газовите доставки за България. На първо място по наглост и глупост е измислицата, че Азербайджан продавал в чужбина повече газ, отколкото произвеждал. И познайте как връзвал баланса - като купувал руски газ и го препродавал в Европа! Днес тази опашата лъжа отново е реанимирана по повод посещението на Кирил Петков в Баку.
 

И това го разпространяват хора, които хабер си нямат къде и как да проверят данните за производството и износа на газ в Азербайджан. Пък и защо ли да го правят, като версията за препродаване на руски газ звучи толкова хубаво!


Каква е истината? Според най-авторитетната статистика, тази от годишния доклад на компанията ВР, Азербайджан е произвел 31,8 млрд. куб. м газ през 2021 г., а вътрешната консумация е била 12,7 млрд. куб. м. Разликата е 19,1 млрд. Според данните на Министерството на енергетиката в Баку износът през 2021 г. е бил 18,9 млрд. куб. м. Вярно, от други публикации има и малко по-голямо число - 19,2 млрд. куб. м. Ако вземем него, балансът не излиза с 0,1 млрд. куб. м, това е половин процент от целия износ!


От юли 2021 г. Азербайджан и Русия имат подписано споразумение за сезонна обмяна на природен газ за срок от 2 години. Обмяна означава поток и в двете посоки! При това става дума за незначителни обеми за балансиране на системата. Дори и в крайна сметка да се окаже, че Азербайджан е нетен вносител на половин-един млрд. куб. м годишно, това съвсем не означава, че този руски газ се препродава в Европа. Не, той си остава за вътрешно потребление в Азербайджан.


До България лъжата за препродаването на руски газ от Азербайджан вероятно е дошла от Москва. Виждам, че подобни намеци е правил Алексей Гривач - служител на пропагандната кантора на "Газпром", наречена Фонд за национална енергийна сигурност.


И ако случайно за 2022 г. се окаже, че сборът от вътрешното потребление и износът на Азербайджан е малко по-голям от собственото производство, да си знаете - от началото на тази година Баку купува по 1,5-2 млрд. куб. м годишно от Туркменистан чрез триъгълна суапова сделка, в която участва и Иран. "Газпром" здесь ни при чем!

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6252 |14.07.2022 Експертът Михаил Найденов: Свобода от проруското модериране на плененото бг-съдържание във Фейсбук . 0| 24854 |01.03.2022 „Иди на х.й!“ към посланик Митрофанова възпламени скандал в Нова тв. Райчев и Василев напуснаха . 20| 5922 |11.01.2022 Експертът Пламен Димитров: Краят на ерата „Назарбаев“ в Казахстан - пушилката се разсея . 5| 10685 |08.01.2022 Експертът Пламен Павлов: Има ли ”Булгаргаз” договор с друг търговец? Плаче за анкетна комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads