Реклама / Ads
34| 23899 |19.06.2021 АКТУАЛНО

Експерти пред Фрог: Митниците пак се дирижират от ”синовете” на Асенов, два пъти уволнявани от системата, трети път излизат на бис

.
Павел Тонев
Асен Асенов пак успя да върне своите хора да управляват митниците. Разиграва се един нов театър със старите танцьорки. Имат връзки по линия на БСП, на Библиотекарите и пловдивски едри бизнесмени. През 2005 г. новият шеф на митниците Павел Тонев е уличен в конфликт на интереси, но Асенов го прикрива. Изготвен е списък с над 200 служители, които да бъдат съкратени или преместени. Това казват за Фрог митнически служители от системата, които са свидетели на тоталния реваншизъм.
 

Вижте целия разказ на експертите:

 

"Това ръководство на агенция "Митници", което е назначено сега, не е ново ръководство. Тези хора вече трети път са начело на митниците и до сега след себе си са оставяли разруха и корупция. Това са същите хора, които от 2002 та до 2008 г. бяха доверените хора на Асен Асенов, който беше шеф на агенцията. Те управляваха териториалните митници. Много беше точно определението на Генка Шекерова, която попита финансовия министър „Какво ще кажете за синовете на Асен Асенов“?


Гледайте сега какво става:
 
Павел Тонев беше директор на пловдивската регионална дирекция от 2002 до 2009 та, когато Танов го изгонва. Отворете интернет и ще се уплашите. То не са фиктивни износи на цигари, фалшиви бандероли, фалшиви гаранции, фалшиви фактури за турско карго, конфликт на интереси с жена си, обмитяване на стоките само от шуро-бадженашки фирми. Богата история, но и много неща ги няма в мрежата. Да припомним, че най-големите играчи на незаконния пазар на горива, цигари и алкохол бяха в тези региони – Пловдив, Пазарджик, Хасково, Свиленград, Велинград. Не са тайна топлите, дружески и взаимоизгодни отношения на Тонев с босовете на тези групировки. Според запознатите с кухнята на кадровите решения на служебния кабинет, номинацията е направена много настойчиво пред служебния премиер, лично от Орешарски.
 
Павел Геренски също е любимец на пловдивското лоби, този път май на масонското. Тази номинация за директор на агенцията е направена пред Президента от неговия съветник Пламен Узунов. Тук влиза в конкуренция с номинацията на Тонев. Явно надделяват Орешарски и Асенов и Геренски остава само заместник. Този сблъсък обяснява напрежението, което вече се усеща в ръководството на агенцията. От мрежата за този проверен кадър също можем да видим богата история. Геренски също беше доверен човек на Асенов на митница Кулата, а от там вървяха безпрепятствено цигари, меса, плодове и зеленчуци, горива и каквото се сетиш. Оттук тръгва и една друга интересна близка връзка с лице от червените средите свързани с Държавна сигурност. Тогава Геренски е заместник и довереник и на известното в Благоевград протеже на дългогодишния червен кмет Лазар Причкапов Николай Шушков, който е началник на митница Кулата. Оттам датират и близките отношения на Шушков с Мая Манолова покрай бившия и мъж. Покрай служебното правителство Шушков отново изгря в публичното пространство, вече като областен управител на Благоевград. Нека някой да каже, че старата червена номенклатура не изпълзява отново на слънце. При избирането му за областен управител БНР в съобщението си посочва, че е бил „началник на митническия департамент на Солунското пристанище, като пряко ръководи проекта за железопътния коридор София - пристанище Солун“. Според запознати под прикритието на тази длъжност Шушков е човекът в България на групировката на понтийските гърци, контролиращи Солунското пристанище и по-конкретно трафика на китайско карго и контрабандни цигари в Източна и Централна Европа през Кулата. Това е причината за интереса на Шушков към кадруването в митниците. Но да се върнем на Геренски. И него Танов го уволнява през 2010г., но Тонев го върна през 2014г. вече като началник на митница Пловдив с нагласен конкурс. Тогава обаче зад гърба му застава пловдивското акцизно лоби. И пак след дисциплинарно производство е изгонен от Костов през 2018. Съдът го връща като началник на пловдивската дирекция и след няколко дни вече е заместник на Тонев. Впечатляващо.
 
Тонев веднага върна за директор на Бургас друг любимец на Асенов - Валери Стефанов, който беше отстранен заради чадъра над Карнобатския винпром. 
 
Друга звезда на Асенов е Кирил Йорданов. Той беше началник на митница Русе и напусна, за да не му повдигне прокуратурата обвинение за измами с възстановен акциз на земеделски производители с фалшиви фактури през 2008 ма. Тонев го върна на работа през 2013г. и сега държи дирекцията във Варна. 
 
Другия заместник директор Румен Данев също е добре известен от миналото. Бивш шеф на митническото разследване и разузнаване по времето на най-голямата контрабанда на цигари, алкохол и горива. Изгонен през 2009 година. Тонев го връща през 2013 и  Орешарски след 27 дни го изгони публично за “неприятна” информация. Третият заместник директор Лъчезар Кръстев също е изключително близък на Асенов от времето, когато са били експерти в централното управление и са работили в един кабинет. За Кръстев не може да се каже друго освен, че е безличен чиновник и безропотен изпълнител на задачите поставени от менторите му. Но и такива хора трябват, нали.
 
А откъде изкопаха Марашев, от кой шкаф го извадиха? Сега е заместник директор и отговаря за Капитан Андреево. Този човек няма тайни в контрабандата на Капитан Андреево от 90-те насам. За какво е сложен?


А Николай Караиванов на Калотина?! Също известен митничар от времената на голямата контрабанда на Капитан Андреево. Като началник на пункта едва беше спасен да не го арестуват, като го преместиха преди акцията на службите. Сега за началник на пункта са сложили едно момче, което беше обвинено за участие в ОПГ и корупция. Прокуратурата не можа да я докаже, но съмненията остават. Който познава нещата отвътре веднага забелязва овладяване на направлението Капитан Андреево - Калотина.     
 
Да припомним малко за икономическите обвързаности с пловдивския акцизен бизнес. През 2006г. НСБОП започва мащабна проверка на рафинерия за горива в с. Раковски (през последните дни Фрог припомни за тези събития покрай скандала с ББР). Иззети са множество документи, компютри с данни и са взети проби от съдовете с горива. Акцията е организирана в пълна секретност за да не може да се опъне чадъра над собственика на рафинерията. За тези събития има много материали в интернет. От иззетите тефтери излизат много имена на митничари на различни позиции, на които е плащано за услуги. Когато Танов става директор на митниците през 2009г., повечето уволнени митничари са били в този списък. Самия Танов е разказвал пред колеги, за разговор по телефона между петролния бос и тогавашния директор Асенов защо му праща проверки, докато е в чужбина без да го е информирал. Разказвал е също как началниците на Пловдив и Русе са подменили пробите от тежко гориво и на анализа в русенската лаборатория всичко е било точно. Факт е обаче, че ревизионно производство срещу тази компания за над 50 милиона за незаконна продажба на дизел като тежко гориво пада в съда с помощта на ръководителя на ревизията в пловдивска митница Румен Бабов. След 2006г. проверки продължават и в цигарените, и в алкохолни заводи в пловдивско. Тогава излиза СРСто с дебелия началник на митницата. Асенов не се припознава в него, но подава оставка през 2008г и прави консултантска кантора за митнически и акцизни консултации. Само да припомним, че през 2006г. се прие нов закон за Акцизите и данъчните складове. Всички производители и търговци на алкохол, горива и цигари бяха лицензирани по документи без проверки. Законът предвиждаше наредба за контрол на акцизните стоки, която да се приеме от министъра на финансите. Като директор Асенов лицензира всички складове, но 2 години не прави наредба. За това е получил много благодарности. От кого лесно може да се види, когато се види списъка с клиентите на консултантската фирма и месечните такси. Няма по-добър бизнес от това ти да консултираш, а твоите хора да контролират. За лош късмет през 2009г. Танов изгонва всички и бизнесът пострадва. И клиентите също страдат. През 2010 г. след приемането на въпросната наредба и поставянето на измервателни уреди на складовете започна истинската борба с контрабандата и незаконната търговия с акцизни стоки. Всички помним бъркочите от масла и тежки горива, масовата продажбата на цигари без бандерол навсякъде из страната, фалшивите бандероли на бутилирания алкохол по складове и магазини и фалшивия алкохол на Цар Киро и подобни. Нелегалният пазар на цигари беше над 40%. Ако някой е забравил може лесно да си припомни. Причините бяха рязкото повишаване на акцизните ставки и липсата на истински контрол в държавата. Някои хора забогатяха ужасно.

 

Почти всички споменати в разказа  дотук бяха изгонени през 2009г и се появиха изведнъж отново през 2013та година при правителството на Орешарски. Известни са близките отношения на Асенов и Орешарски още като финансов министър на тройната коалиция, а и с „библиотекарските“ сенчести кръгове, които ги отглеждат. Няма никаква изненада през 2013г. когато Орешарски става премиер. „Синовете на Асенов“ отново поемат командването в митниците - втора серия. За този период е писано много и най-хубавото е, че свърши бързо. Тогава пак бяха десетки отстранени или преместени ръководители и експерти. На ръководните нива и важни позиции се инсталираха споменатите по-горе лица. Тогава спешно се промени наредбата за контрол на акцизните стоки в интерес на някои от големите фирми. Помним от този период едно лице Иван Конов – Рейнджъра. С лично разпореждане на Орешарски директорът на митниците Тонев дава неограничени правомощия на това лице да вилнее като башибозук. За 7 месеца от него пропищяват и колеги, и икономически оператори. Интересно как сега Тонев би обяснил този негов кадрови шедьовър. Резултатите не закъсняват. За половин година 500 милиона неизпълнение на плана за приходите, ръст на незаконната търговия с цигари, горива и алкохол. (За този период Фрог също имаше подробен материал) Забележете същите лица същия резултат. Очертава се закономерност. През август 2014г. Танов се връща в митниците и пак изгонва Тонев и компания за втори път.          
 
И сега пак същото за трети път, само че при служебно правителство, което е само за няколко месеца. Обществото очаква положителни промени, хора без зависимости, с нов морал и модерно отношение. А стана като в стария виц с Иванчо. „Каква я мислихме ние, каква стана тя“. За трети път една и съща схема - Асенов консултира, а “синовете“ контролират. И това ако не е конфликт на интереси и икономическа зависимост, не знаем кое е. Вече се започна, отстраняват се неудобни хора, началници на бюра, пунктове, отдели, с години трупан опит и знания се командироват из страната. Двамата заместник директори в Пловдив са отстранени, за да си сложи Тонев неговите протежета. Натискат се служители на ръководни позиции да се понижават в длъжност. Това са професионалисти, а не калинки на ГЕРБ или ДПС или друг. Защо трябва да се пипат държавни служители, които по закона на държавния служител трябва да е защитен. А тези ще се развихрят, когато влязат в сила промените на устройствения правилник на Агенция „Митници“.

 

Правят се списъци с неудобни. Говори се за списък с над 200 човека, с който новото старо ръководство се е представило пред министъра и е обещало да ги отстрани защото „…са лоши, калинки, врагове, гербаджиии или кой знае какво…“, а повечето от тях сигурно са добри професионалисти и нямат никаква защита. Това са почти 10% от състава и то при 300 незаети щатни бройки. Това ще е пагубно за системата. И новият министър няма откъде да го знае това, защото не познава работата нито на митницата, нито на НАП. Не ги е срещнал тези хора в Харвард или на фондовата борса.  Някой му го е пробутал това ръководство. По горе споделихме, кой е представил тези хора на президента и премиера... 


Разбира се, част от пъзела вече е ясен, но нека медиите се разровят по-дълбоко и да го донаредят. Нека задават въпроси. А въпроси има много и факти, и информация има много. Трябва само да се сглоби и да се нареди картината. Нашата цел с този разказ е да насочим вниманието, защото хората пак ще са излъгани. Не за тази подмяна и реваншизъм бяха по площадите. Обявява се премиера на нова театрална постановка, обаче със старите танцьорки и старите режисьори от времето на нямото кино. Два пъти публиката ги гони, а те трети път излизат на бис. Доста нахално и безвкусно, не мислите ли! Не трябва да се допуска."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15231 |08.06.2021 Само във Фрог: „Библиотекарите“ отново надникнаха зад назначаването на новия шеф на полицията . 15| 21037 |03.06.2021 Служители на ДАНС пред Фрог: Кръгът „Банкя“ докара Недялко Недялков в службата. Стана любимец на Илко Желязков . 13| 15003 |03.06.2021 Кой предложи Желязков за зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС? ДПС... . 15| 16410 |02.06.2021 Проф. Татяна Дронзина за Фрог: 5% деца на курорт, 95% дискриминирани или ”Отново заедно“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads