Реклама / Ads
0| 15666 |19.07.2022 АКТУАЛНО

Експерти: Ако някой си позволи да заложи сигурността на България за доставки от Русия, загива политически

.
Източник: Youtube
Оттук нататък, ако някой си позволи да заложи сигурността на България за доставки от Русия, той просто е обречен политически. Защото в момента, в който Русия спре кранчето, този, който го е направил, загива политически. Това заяви пред Дари радио икономистът Георги Ангелов.
 

„Обявеният форсмажор от страна на „Газпром“ абсолютно е част от газовата война. Схемата е винаги да се измисля нещо ново, за да не се успокоява пазарът, а цените да остават високи, както и да има дефицит на гориво, за да може Русия за напомня за себе си, че Европа е зависима от руския газ. В дългосрочен план това вреди много на „Газпром“. Цялата му репутация на сигурен доставчик от последния половин век отиде в кошчето“, смята той.

 

„Русия ще загуби най-големия си пазар за доставки на газ. Всички тръби на „Газпром“ са през Европа, има едно-единствена през Китай. Тя не може да поеме повече газ“, обясни Ангелов.

 

„Няма логика, няма как да преговаряш със страна, която постоянно сменя условията и доказано ти извива ръцете, а аргументацията ти е да имаш сигурни доставки. Доказано Русия не е сигурен търговски партньор“, каза колегата му Калоян Стайков.

 

Според експертите през зимата няма да останем на тъмно и студено. Те обаче са на мнение, че именно сега е моментът да си осигурим газа.

 

„Ние сме в по-привилегирована позиция, тъй като България е голям производители  износител на ток, така че в краен случай можем да превключим отоплението на жилищата си на ток. Поне не сме толкова зависими от вносна енергия и имаме тази опция. Разбира се, топлофикациите могат да превключват и на мазут, ако няма газ. Така че в крайни случаи имаме варианти“, обясни Ангелов.

 

„Разбира се, по-добрият вариант е да си напълним газохранилището в Чирен и да си осигурим доставки на газ за зимата. Вече сме осигурили 1/3 от необходимите ни количества с дългосрочния договор с Азербайджан, от 1 юли ги получаваме. Остава да се сертифицира газовата връзка с Гърция, за да може по нея да получаваме по-сигурно доставките. Чирен е запълнен на около 40%. Въпреки това все още имаме много, за да достигнем до 100% сигурни доставки“, обясни той. 

 

По думите му сега е моментът да си осигурим газа, защото през зимата той е много търсен: „Зимата ще бъде късно“.

 

Според Стайков е малко трудно да достигнем 100% сигурни доставки за зимата. „Защото това означава още поне 1 или 2 дългосрочни договора, които не са под 10 години. Тоест няма опция да сключим дългосрочни договори за следващите 12 или 24 месеца, но има възможност да се сключи такъв за някаква част от количествата“.

 

Стайков се съгласи, че заедно с това, запълването на Чирен е задължително да се случи. По думите му там процесът се случва бавно: „От последните седмици разбираме, че запълването става бавно и защото продължават да се теглят количества от там, тоест заместват се стари нагнетени количества с нови, които са на по-висока цена и т.н. Ситуацията не е от най-простите“.

 

„За съжаление, нямаме много информация какво точно се случва. Обикновено управляващите и директорите на „Булгаргаз“ се крият зад търговска тайна, което до голяма степен е вярно, но в ситуация на изключително високо напрежение, несигурност и липса на прогнозируемост за следващите месеци, мисля, че някаква част от тази търговска тайна може да бъде разкрита, така че потребителите да знаят какво се случва“, обясни Стайков. По думите му с липсата на прозрачност се създава допълнително условие за спекулации.

 

„В голямата част от времето си играем на това да развенчаваме някакви митове, а не да търсим реални решения на проблема“, обясни икономистът.

 

„България има резерв от касетки ядрено гориво за 1-2 години напред, тоест самото презареждане не е толкова голям проблем. По-скоро проблемът е, че реакторът минава профилактика през определено време и обикновено производителят извършва тази профилактика. Ако Русия откаже да го прави, ще трябва да търсим друга експертиза. Тази зима по-скоро може би няма да имаме проблем“, успокои още Георги Ангелов.

 

Икономистите изразиха своето мнение и по въпроса за спада на еврото и дали сега е моментът да влезем в еврозоната.

 

„До 2024 г. нямаме никакви шансове за влизане в еврозоната, защото няма да изпълним ценовия критерий“, категоричен бе Стайков.

 

В заключение Георги Ангелов сподели своето виждане, че за България е много по-добре да бъде в еврозоната, давайки пример със спада на различни национални валути като британския паунд.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 25640 |31.05.2022 Експерти: Изключват ни от ембаргото на руския петрол, но ни налагат други ограничения? . 40| 8230 |25.01.2022 Руски и западни експерти: Без Запада украинската армия е обречена . 4| 7933 |05.01.2022 Енергийни експерти: Има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се обезвредят . 19| 15191 |21.08.2021 Илиян Василев: ИТН трябва да потърсят подкрепа, а не да чакат някой да им я даде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads