Реклама / Ads
40| 8188 |25.01.2022 АКТУАЛНО

Руски и западни експерти: Без Запада украинската армия е обречена

.
Украински военни
Напрежението между Украйна и Русия ескалира през последните седмици. Ври и кипи по общата им граница. Войната като че ли е неизбежна. Но все още има надежда. Така поне пишат някои руски и украински медии. Но експертите и от двете страни са категорични, че без помощта на Запада, укрdинсаката армия е обречена в еднавойна с Русия.
 

Какви са шансовете на Украйна да се защити сама срещу армията на Русия? Едва ли руснаците ще използват ядрените си оръжия, така че евентуална война ще се води с конвенционални оръжия.


Днес украинската армия е изкарала на предна линия над 200 хил. редовни войници. Под 100 000 хил. са паравоенните . Резервът на украинската армия е 200-250 000 хил. души. На книга резервът е повече от милион.



Тръгне ли войната украинската армия ще се сражава първо с въоръжените сили на Луганската и Донецката народни републики – сепаратистките псевдодържавни формирования в източната част на Украйна, подкрепяни от Русия. Тяхната армия е от порядъка на 35-40000 щика. Състои се от местно опълчение, наемници и руски войници.


В Крим Русия разполага с около 40 000 души добре въоръжена редовна армия. Освен това руските кораби изцяло контролират водите на Черно и Азовско морета в района на евентуалния конфликт.

 

Русия вече преддислоцира по украинската граница около 120-150 000 военнослужещи. Очаква се още хиляди руски военни да участват в съвместното учение с Беларус тези дни. И въпрекивсичко украинската армия ще има числено превъзходство в първите дни на евентуална война. Затова началото и може да почака.

 

Какво показва сравнението на оръжията между двете страни.


Руските танкове от модели Т-90, Т-80 и модернизирани Т-72Б3 са над 10 пъти повече от украинските. Такова е съотношението и при останалата бронирана техника и механизираните оръдия. В пъти е руското превъзходство и при ракетните системи.

Войната във въздуха Русия печели безапелацинно. Украйна има МиГ-29 и Су-27, които могат да бъдат неутрализирани от по-модерните противовъздушни системи на Русия. По тази линия се правят опити да се компенсира чрез сътрудничество с Турция в областта на развитието на технологии за бойни дронове. Украйна вече закупи 12 броя от турските безпилотни самолети "Bayraktar TB2", използвани в конфликтите в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. На лице има и подписана сделка за закупуването на още 24 броя, с планове те да станат общо 50.

 

Руснаците могат да отговорят с 8 ескадрили с по 12 изтребителя МиГ-31, 12 ескадрили Су-27, 2 ескадрили Су-30 и още толкова Су-35.



САЩ през последните години осигуряват почти всичко на Украйна - от леки бронирани машини за пехотата и патрулни катери за военноморските сили до системи за комуникация, леко въоръжение и особено много противотанкови ракетни системи Javelin.


Миналата седмица Великобритания също се включи, като достави 2500 бройки от своя еквивалент на Javelin - NLAW.


Балтийските републики имат готовност да осигурят американско оръжие на стойност 200 милиона долара под формата на противотанкови ракети, както и преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger.


Това, което в момента се случва на украинската граница е най - сериозната криза в европейската архитектура за сигурност от края на Студената война. Русия иска нова Ялта. Но ако до този момент тази Ялта се ограничаваше с Украйна, Беларус, Сърбия , то в момента тези граници все повече започват да се разширяват, вече обхващат и Източна Европа. И затова е отговорът на НАТО и Запада.

 

По материали от руски и украински медии

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7891 |05.01.2022 Енергийни експерти: Има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се обезвредят . 33| 9276 |15.12.2021 Асен Агов: Прокуратурата си мълчи и покрива мръсните руски пари у нас . 62| 19106 |01.06.2021 Гамизов разкрива как арабска страна разкрила, че опитваме да й пробутаме лош руски реактор . 5| 5485 |13.11.2020 Павел Вълнев: Западните инвестиции отидоха при правилните хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads