Реклама / Ads
13| 16120 |28.11.2018 АКТУАЛНО

EURACTIV: Вицепремиер, министър и евродепутат са замесени в продажба на български паспорти

.
Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Източник: БГНЕС
Заместник министър-председателят Красимир Каракачанов, министър Екатерина Захариева и български евродепутат Андрей Ковачев са отговорни за незаконно продаване на български паспорти на чужденци. Твърденията са описани в сигнал и подкрепени с пакет от документи, които изглежда потвърждават обвинението.
 

В свой материал  днес изданието EURACTIV описва продължаващия скандал с Агенцията за българите в чужбина и издаваните паспорти и удостоверения за български произход.

 

В материалът се посочва, че според подаден сигнал вицепремиерът Красимир Каракачанов, бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева (сега външен министър) и евродепутатът Андрей Ковачев (от партията ГЕРБ на Бойко Борисов) са обвинени в извършването на измама, която е позволила на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу определени суми пари. Чрез българските паспорти купилите ги са се сдобили с възможност за безвизови пътувания в целия ЕС, започва статията.

 

Тези твърдения са представени пред EURACTIV от страна на подалата сигнала Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, органът, който участва в процеса на вземане на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева бе уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказва да участва в измамата, казва тя.

 


.

 

EURACTIV  са поканили Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях. Последните двама са отговорили, че са "изненадани" от обвиненията.

Държавната агенция за българите в чужбина е замесена в огромен скандал след разкритията, че е издала фалшиви удостоверения за български произход. Това е  документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и документи за самоличност.


„Скандалът с купуването на паспорти може да свали правителството на Бойко Борисов“, пише още изданието и припомня, че ръководителят на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. Отбелязано е още, че Харалампиев бе назначен по препоръка на ВМРО, партията на Каракачанов.

В ареста освен Харалампиев е и Красимир Томов, главен секретар на тази институция, в сейфа на който разследващите откриха приблизително  285 000 евро. В ареста са още двама служители, заподозрени в участие в организирана престъпна група.

 

„Няма агенция, няма проблем“, така EURACTIV  обръща внимание и на фактът, че в понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо обяви, че Агенцията ще бъде закрита. Според него има други институции, като министерството на правосъдието и вътрешните работи, които могат да изпълняват задачите на Агенцията. По-късно обаче Каракачанов отвръща, че предложението му е, че вместо агенция българите в чужбина трябва да бъдат обхванати от пълноправно министерство.


Изданието пояснява, че парламентарното мнозинство на Бойко Борисов зависи от коалицията му с Обединените патриоти: Атака на Волен Сидеров, Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов и ВМРО - политическа партия, която твърди, че е наследник на историческия вътрешен македонски революционер Организация. ВМРО се ръководи от Красимир Каракачанов. Когато правителството е създадено през май 2017 г., Симеонов и Каракачанов са назначени за заместник министър-председатели, а Сидеров става лидер на групата на Обединения патриот в Народното събрание. На 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка като заместник министър-председател, след седмици улични протести от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди, и който настояваха за оставката му.

 

Матева заявява пред EURACTIV , че основният източник на доходи за ВМРО, под ръководството на Каракачанов, е схемата за купуване на паспорти. По времето когато тя е заемала поста си са  кандидатствали главно македонски граждани.  Според думите й, тя е казала на българската прокуратура, че Каракачанов е получавал между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил чрез измама български паспорт. Броят на кандидатите на ден е бил около 150-200 души, е заявила още тя пред прокуратурата. Македонците  са плащали тези суми, за да получат фалшив сертификат от български произход. Матева се е противопостави на измамата и е блокирала над 7 000 заявления. Тогава Каракачанов, в качеството си на председател на ВМРО към този момент, оказва натиск върху министъра на правосъдието Захариева, за да я уволни и да отблокира заявленията. Матева твърди, че Каракачанов е бил подложен на натиск от македонци, които са платили подкупи, но заради блокираните документи са си поискали парите им обратно.

 

Според Матева самата Захариева е била подложена на натиск от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първоначален период, докато евродепутатът Андрей Ковачев е организирал среща на 3 юни 2016 г. с представители на българска неправителствена организация в Македония. Андрей Ковачев е български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП. След срещата Захариева е направила завой и е започнала да настоява за удовлетворяване на политиката на Каракачанов за даване на паспорти на клиентите му. В същото време Захариева полага усилия да премахне Матева от вземането на решения и скоро го прави.

 

Матева твърди, че е представила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в статията, не е разследван. Тя твърди още, че отстраняването й и последвалото  игнориране на свидетелските й показания е част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

 

Статията посочва, че европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над който няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като приятелски настроен към Борисов.

 


.
Източник: Гласове.  През юни 2018 г. Екатерина Захариева открива музикален фестивал в Скопие. На снимката към материала са евподепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, премиерът Зоран Заев и външната министърка Захариева

 

Захариева е нарекла изявлението на Матева "изненада", като е казала, че като ръководител тя винаги е предлагала "пълна подкрепа". Захариева е обяснила още, че Матева е отказала предложението й да бъдат назначени още пет служители и да въведе подобрения в информационната система.

 

Документите, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити "за подпомагане за работния процес" са имали за цел да улеснят незаконното доставяне на сертификати, а не да подобрят ефикасността.

 

Евродепутатът Ковачев също е заявил, че е изненадан от тълкуването на неговата роля от Матева. Евродепутатът заявява, че срещата, която е подпомогнал с българската неправителствена организация в Македония, е имала за цел да преодолее блокираните кандидатури. По думите му едно от заявленията се е отнасяло до внука на историческа фигура. "Жалко, че тази тема се използва за политически обвинения и дивиденти", коментира Ковачев.

 

Бившият посланик на България Велизар Енчев заявява пред EURACTIV, че е изпратил писма до Европейската комисия, включително до председателя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Йоурова. В писмата той  предоставя подробности за измамата и е поискал от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия.  Енчев твърди, че ЕС не може да гледа по друг начин, когато европейското гражданство се предоставя по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

 

Темата с купуването на българско гражданство и придобиването на паспорти ее спомената накратко на стр. 19 от последния доклад на Комисията за напредъка в рамките на така наречения механизъм за сътрудничество и проверка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 22131 |24.11.2018 СОБТ пред Фрог: Шефът ни накара да правим демонстрация пред приятелката му, „министър Мето“ знае, но мълчи . 41| 27679 |13.11.2018 Действия на Лукойл и министър Горанов провокират протестите . 19| 26433 |21.09.2018 Младен Маринов сгафи на петата минута като министър - обиди всички . 3| 7177 |24.06.2018 Нинова: Вътрешният министър не си е на мястото /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads