Реклама / Ads
24| 8872 |01.07.2024 АКТУАЛНО

Евгений Кънев: Изборът на патриарх с проруски възгледи може да се окаже голям проблем

.
Източник: личен архив
Изборът на патриарх с проруски възгледи може да се окаже голям проблем, въпреки намаляващото влияние на БПЦ.
 

Това е така, защото в момента православието е основен идеологически инструмент на Кремъл. То в голяма степен замести комунизма като идеология, която да подчинява други народи - вярно, не със същия замах. Но всички руски православни църкви - които избуяха по цял свят - станаха център за пропаганда не само към руснаци емигранти и други православни, но и дом за руска агентура, далеч от очите на местните власти.


България е в още по-тежко положение, защото самата БПЦ се постави в подчинено положение на РПЦ, както беше убедително демонстрирано с казуса за временно затворената руска църква. Но проблем не са само миряните, които попадат под ударите на нейната пропаганда.


Държавните почести, с които бе погребан Неофит и церемониално възкачен на поста Даниил са по руски образец на сливане на държава и църква. Видяхме не само притворни политици, които би трябвало да защитават знаково светската държава, но и гвардейци (!) в храма.


Това говори за преднамерено вкарване на БПЦ в политическия дневен ред на България. Вече виждаме и преекспониране на значението на православието за връзката между руския и българския народ - като умело украинци, гърци и румънци се пропускат. Разбира се, няма как и да очакваме някой като Радев да говори за история с исторически факти и да подчертае ролята на българското православие за изграждане първо на украинската народност, а чак след това на руската и Русия.Далеч по-важно е друго - че податки от руското имперско православие, ръководено в момента от руските служби, се инфилтрират в тезите на техните говорители у нас чак до президенството. Вероятно най-популярно е превратното тълкуване за мира, за Добро и Зло (което чухме вчера от новия патриарх), за Сатаната (какъвто е Запада), за “традиционното семейство” и джендърите.


Това се случва в момент, когато става пренареждане на цялото политическо пространство. Левият кон (БСП) и десният кон (ГЕРБ) са вече куци коне на Статуквото пред издихание, а основният болт на Системата - ДПС е пред счупване. Затова трескаво се търсят нови варианти за сглобяване на политическия спектър, който да бъде подчинен на Кремъл.


Отдавна вече е ясно, че Радев е ключовото лице на новото Ляво и изглежда въпрос на тайминг кога ще напусне поста си и ще го оглави. Неговата партия или коалиция се очаква да обедини този 25-30% русофилски вот, който сега е разпръснат между няколко партии и партийки. Промените в БСП са също в тази посока. Основният знаменател е геополитически, не толкова ляв - омразата към Запада и всичко свързано с него.Но ще е трудно с този вот да се вземе мнозинство в парламента. Затова се подгрява нова дясна (ах, колко модерно е пак), консервативна партия. Там няма русофили, защото повечето хора са проевропейски настроени - но има силно инжектирана омраза към ”либералите” в контекста на джендъра, разврата и гей браковете, които ще “погубят” българското общество - hence промоция на християнското (т.е. православното (!)) семейство, което трябва да разреши демографския проблем.


Начело на тези походи за традиционно семейство са обикновено лица без семейства, но задължително окичени с кръстове. Финансиращ орган е фондация, в чийто борд виждаме лица на екран през почти целия Преход - в различни роли според неговата фаза - с лансирана професионална, но и бизнес биография. Все още се прави кастинг за водещо лице на тази нова партия, която следва да замени ГЕРБ. Много вероятно е да използва “Синя България”, която - издигнала в култ някакво мистично дясно и омразата към “либералите” - е чудесна основа.


И така заедно - с идеологията на РПЦ и методите на КГБ - ще се постигне реинжеринг на политическото пространство до най-после жадуваната от Кремъл “стабилност”.

 

Евгений Кънев, Facebook
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8456 |30.06.2024 Огнян Стефанов: Брендо разполага с информация, с която разполагат малко хора в прокуратурата и службите . 3| 3026 |29.06.2024 Петров ден е! Ядем младо пиле и ябълки петровки . 9| 3445 |26.06.2024 Европейската комисия: България не е готова за еврото . 8| 8933 |26.06.2024 Дрязгите във "Величие" продължават: Николай Марков иска извинение от Ивелин Михайлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads