Реклама / Ads
24| 6120 |15.07.2011 АКТУАЛНО

Евродокладът: Оправдателните присъди на мушка

.
Брюксел критикувал и кадровата политика на ВСС - от случая с “бедните” магистратски роднини в Приморско до избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.
 

Критики за влошаване на борбата с организираната престъпност, либерализма на българския съд и “стресиращи” оправдателни присъди отправя Европейската комисия в предварителния доклад за правосъдието и вътрешния ред, пише “Труд”. Брюксел обаче поощрява продължаващата политическа воля за борба с престъпността. Като положителни примери се сочат законовите промени за обществените поръчки и за конфликта на интереси.

Официалният доклад ще бъде обявен на 20 юли. Еврокомисията задължава главния прокурор Борис Велчев да анализира оправдателните присъди по знакови дела. Но в окончателния си вид докладът ще е без това искане поради разминаване с фактите, твърдят източници на “Труд”. Брюксел критикува кадровата политика на ВСС, както и работата на МВР по събиране на качествени доказателства.

Предварителният доклад на Брюксел за правосъдието и вътрешния ред бе получен в София в 12,30 ч в четвъртък. А правосъдната министърка Маргарита Попова “извади” от заседание на Висшия съдебен съвет главния прокурор Борис Велчев, председателите на двата върховни съда Лазар Груев и Георги Колев и Анелия Мингова от ВСС. При Попова четиримата чели черновата на доклада, а след това Попова си я е прибрала, научи “Труд”. Официално той ще бъде обявен на 20 юли, а дотогава може да се промени. Според източници от Брюксел оценката на еврокомисията е добра. Има голословни твърдения, които се разминават с фактите, казват пък запознати с констатациите у нас.

В черновата от 8 страници се твърдяло, че работата по организираната престъпност се е влошила
, а българският съд бил много либерален. Специално се подчертавали оправдателните присъди. Но цифрите сочели, че в сравнение с миналогодишния доклад осъдителните са се увеличили. Говорело се и за двама оправдани министри, макар че той е един - Николай Цонев. Твърдяло се за ред оправдателни присъди за злоупотреби с еврофондовете, а дотук оправдание имало по 1 дело. Като справедлива източници на “Труд” посочиха забележката за лоша вътрешна комуникация между ВКП и окръжните прокуратури по дела. Имало и доста забележи по линия на МВР - за полицейското насилие, недобра работа по събиране на качествени доказателства и т. н.

Брюксел критикувал и кадровата политика на ВСС - от случая с “бедните” магистратски роднини в Приморско до избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Еврокомисията поощрявала създадения спецсъд (който беше отложен) и закона за гражданската конфискация (който бе отхвърлен от Народното събрание). (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6129 |14.07.2011 Кандидат-историци пишат за България през IX в. и Раковски . 11| 6116 |13.07.2011 20 милиона се намерили за БГ Лувъра; трябват още 10 . 27| 9504 |12.07.2011 Б. Бонев: Само луд може да ме плаши с умряло куче . 18| 10462 |08.07.2011 Още за МакеДоналдс на Тоше Бигмаковски и за Исус Ристоски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads