Реклама / Ads
3| 6207 |28.07.2007 АКТУАЛНО

Еврокомисията заплаши Intel с глоба от 3,5 милиарда долара

.
Корпорацията Intel системно нарушава правилата за търговия в ЕС, се казва в доклад на Еврокомисията. Наблюдатели предричат луд скандал около възможността Intel да бъде одрусан с глоба в размер на 10% от търговския оборот на компанията.
 

Александър Иванов

Intel са използвали своето монополно положение на пазара с цел да притиснат своя конкурент - производителя на чипове и процесори AMD, се казва още в отчета на Еврокомисията. От компанията са продавали своя продукция на занижени цени на стратегически купувачи. Според Еврокомисията нарушенията са започнали през 2003 година. Специалисти припомнят, че още през 2001 година от AMD са обвинявали Intel в нелоялна конкуренция и удари под кръста. От 2004 година Intel е под непрекъснат натиск заради монополното си положение на пазара. През април 2005 година компанията разреши на своите контрагенти в Япония да използватintel.jpg полупроводници от други производители.Три месеца по-късно част от офисите на Intel в Европа бяха обискирани, същото се случи след още 8 месеца и в Южна Корея. Еврокомисията не за първи път излиза с решения против мастодонтите от IT-индустрията.През 2004 година Microsoft бе опукан с 497 милиона евро глоба за нарушения на законодателството в областта на конкуренцията. Обжалването по това дело продължава и до ден днешен.

От Intel изразиха недоумение от намеренията на Еврокомисията, а генералният консултант на компанията Брус Сюла заяви, че " пазарът на микропроцесори функционира нормално". Според шефовете на Intel, данните, с които борави Еврокомисията, не са от заявления на потребители, а идват директно от конкурента AMD. От своя страна президентът на AMD Джулиано Мерони каза, че е дошъл "моментът на истината за компютърната индустрия". По данни на аналитичната агенция Mercury Research през пролетта на настоящата година Intel са контролирали 80 % от пазара на микропроцесори. "Становището на Еврокомисията прилича на обявяване на Трета световна война!", коментира ситуацията Робърт Ланд - директор на американския антимонополен институт. Ако Intel не отговори на обвиненията на Еврокомисията до 8 октомври тази година, глобата от 3,5 милиарда щатски долара може да се превърне в реалност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6017 |28.07.2007 Учени от САЩ доказаха, че затлъстяването е заразно . 0| 7003 |26.07.2007 Жан-Мишел Жар открива нов фестивал на остров Сардиния . 1| 6755 |25.07.2007 Марк Антъни заби няколко шамара на Дженифър Лопес . 0| 6441 |24.07.2007 Емирът на Катар и Тони Блеър с огромен принос за свободата на медиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads