Реклама / Ads
0| 7003 |26.07.2007 АКТУАЛНО

Жан-Мишел Жар открива нов фестивал на остров Сардиния

.
Виртуозът на електронната музика Жан-Мишел Жар ще открие първия музикален фестивал „Пауърсток” тази вечер. Той се провежда в италианския град Албанена на остров Сардиния. Грандиозното събитие ще продължи до 28 юли. В него ще участват Моби, „Планет фънк” и „Клаксън”.
 

Кинозвездата Клаудия Кардинале, която е посланик на добра воля на „Юнеско”,  ще е водеща на фестивала. На него ще бъде отправен призив за насърчаване на устойчивото развитие в областта на околната среда.

Безспорната звезда на фестивала Жан-Мишел Жар, считан за бащата на електронната музика, ще изнесе зрелищен спектакъл, придружен с лазерни ефекти и фойерверки. Така той спира дъха на милионите си почитатели вече повече от 35 години. Роден е преди 59 години в Лион, Франция, в семейството на Морис Жар - известен композитор на филмова музика. Още като дете Жан-Мишел свири на пиано и класическа китара. В тиинейджърските си години сформира групата „Mystere IV” и започва да експериментира с магнетофонни ленти, радио- и други електронни устройства. Първото си самостоятелно произведение „La Cag” издава през 1972 г., а през 1977 г. зашеметява цял свят с един от най-известните си албуми – ,,Кислород”. Разкошният, омайващ и мелодичен звук превръща "Кислород" в най-важния и влиятелен електронен албум за всички времена. Следват поредица експерименти, с които печели завинаги сърцата на многобройните си почитатели.

През 1983 г. издава албума „Музика за супермаркети”, с който изразява отвращението и презрението си към музикалния бизнес. Унищожава всички свои записи и позволява само на една радиостанция да ги излъчва. Затаили дъх, многобройните му фенове го записват на магнетофонна лента с единственото желание да го чуят отново и отново. Всичко това събужда подозрението, че е дошъл краят на кариерата му, което обаче е само привидно.

През 1986г. е поканен да изнесе концерт за НАСА послучай 25 г. от основаването й. Очаквало се да бъде записано първото музикално произведение в космоса за албума „Rendez-Vous” на борда на совалката „Чаленджър”. За нещастие „Чаленджър” катастрофира, а албумът е преименуван и посветен на седемте загинали астронавти. Грандиозният концерт с ефектни лазерни и фотографски проекции върху сгради, изнесен от Жар, влиза в „Книгата за рекорди на Гинес” заради огромната публика от милион и половина зрители. През 1990 г. Жан-Мишел Жар счупва собствения си рекорд по посещаемост с изнесения в Париж концерт – два милиона и половина души. В началото на 90-те той се потопява в звуците на зараждащия се техно саунд и преработва стари парчета с ново електронно звучене в  „Хронология”. Търсенето и експериментирането в музиката след това го отвеждат  в сходен електронен стил – транса. През 2000 г. издава „Метаморфозис” - първият му албум с пълно присъствие на вокали. Според критиците и почитателите, „Метаморфозис” е един от най-неуспешните албуми на Жан-Мишел Жар.

Той озвучава филми и пише музика за тях, изнесъл е 24 мегаконцерта. Награждаван е  с над 20 приза, чупи два пъти световни рекорди по продажба на билети и грандиозност на спектакли със светлинни и звукови ефекти. До 2005 г. продава 72 милиона копия на албуми и сингли. В негова чест астероид е кръстен Жан-Мишел Жар. frognews.bg

houston.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5535 |04.07.2007 Бирата била по-добра от жената; откриват шампионат по наливане и сервиране на пенливата течност . 0| 7298 |02.07.2007 Първи фестивал, посветен на бийт идола Джак Керуак и романа му „По пътя” . 0| 5862 |22.06.2007 Московският кинофестивал започна с щастлив край

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads