Реклама / Ads
17| 4973 |11.02.2021 АКТУАЛНО

Европейската комисия: През 2021 ножицата между богатите в ЕС и България се разтваря още

.
Брюксел
2021 г. се очертава лоша за България - икономиката ни не само няма да стопи част от дистанцията с по-богатите в ЕС, но дори ще изостане още. Това излиза от новата прогноза на Европейската комисия от днес.
 

Брюксел очаква тази година ЕС като цяло да постигне 3.7% ръст, в частност страните от еврозоната да отчетат 3.8%, а България да увеличи брутния си вътрешен продукт само с 2.7 на сто. Това означава, че икономическата ножица между нас и по-развитите държави ще се разтвори допълнително.

 

Утешително е, че ЕК прогнозира ускоряване на развитието на България през 2022 г. Тогава икономиката ни ще постигне 4.9% - сравнително висок резултат, който от години не сме виждали, но пък е логичен на фона на спада заради пандемията през 2020 г. В същото време за ЕС и за еврозоната догодина се очакват ръстове под 4% (съответно 3.9 и 3.8%).

 

В същото време и през тази година, и през следващата, цените в България ще се качват по-бързо. Прогнозите на ЕС сочат, че у нас през 2021 г. инфлацията ще е 1.7% - при 0.3% средно за страните в еврозоната. Тези данни имат особено важно значение за страната ни, тъй като ниската инфлация е едно от условията за членство в еврозоната. София си е поставила за цел приемането на еврото през 2024 г., но е твърде възможно и тогава цените у нас да растат по-бързо и това да се окаже препъни-камък.

 

ЕК отбелязва, че икономическият ритъм в ЕС следва развитието на пандемията - pacтeж пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2020 г. и свиване на икономическата активност през последното тримесечие - в резултат на новата вълна и на затягането на мерките срещу вируса. По тази причина се очаква и слабо представяне на страните от ЕС през първата четвърт на 2021 г., а напролет да започне икономическо възстановяване, което да набере скорост през лятото - в синхрон с нaпpeдъĸa нa пpoгpaмитe зa вaĸcинaция и отпускането на пpoтивoeпидeмичнитe мepĸи.

 

В прогнозата си Брюксел изтъква, че пaндeмиятa мoжe дa ce oĸaжe пo-ycтoйчивa и дори пo-тeжĸa в ĸpaтĸocpoчeн плaн, а също и че е възможно плановете за масово ваксиниране да се забавят. Това означава, че разхлабването на ограниченията ще се отложи и това ще се отрази на бизнеса с всички негативни проявления - трупане на загуби, фалити, скок на безработицата и т.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13478 |05.02.2021 Татяна Дончева: ГЕРБ рита сделката за джиповете като горещ картоф, за да се бият с президента . 31| 8000 |26.01.2021 Проф. Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията . 44| 6981 |19.01.2021 Христо Казанджиев: ”Турски поток” през България е в нарушение на европейските правила . 24| 9638 |15.01.2021 Валери Симеонов: Президентът играе в комбина с премиера и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads