Реклама / Ads
5| 5652 |29.01.2011 АКТУАЛНО

Евросъдии: Уронва се престижът на съдебната власт

.
По искана на Съюза на съдиите в България у нас на мисия бяха трима евросъдии. Има желание за успешна битка с престъпността и утвърждаване върховенството на закона, но има разминаване в методите за постигане на целта – това е мнението на европейските магистрати.
 

“Атмосфера на недоверие, егоистични интереси и стремеж към обсебване на общественото внимание”, са първите впечатления на трима евросъдии. Те трябваше да проверят оказва ли се недопустим натиск върху българския съд. Магистратите не назоваха конкретни имена и институции.

Експертизата бе поискана от Съюза на съдиите в България заради нестихващите нападки и обвинения на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда и заръките му какви присъди да се четат. В писмо до ЕАС още миналия май Нели Куцкова би тревога: “Без международна подкрепа независимостта на българския съд ще остане само на хартия.”
От сряда до петък на мисия у нас бяха президентът на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС) Герхард Райснер, холандският съдия Маартен Стеенбеек и колегата му от Естония Меелис Еерик. Срещнали са се с Лазар Груев, Цветан Цветанов, Даниела Доковска, съдии, журналисти.

Но отказаха да споделят заключенията си - ще ги опишат в доклад, който ще се гледа от ЕАС през май. Според констатациите ще се гласуват и мерките. Възможностите са три: докладът само да се публикува; евросъдиите да направят препоръки към нашите власти; да се обърнат към ЕС. При последната си мисия в страна от бившия СССР от ЕАС са сезирали директно шефа на Еврокомисията Барозу и това е дало резултат.

Те обаче разказаха как се отправят критики от политици към решенията на съда в собствените им страни. Холандският съдия Мартеен Стеенбек обясни, че би бил "много изненадан", ако чуе в своята страна публични обвинения, че определени съдии са част от мафията. Той разказа, че в Холандия критики към съда се правят само в по-общ аспект, а не срещу конкретни съдии, още по-малко те да бъдат обвинявани, че са корумпирани или свързани с организираната престъпност. Стеенбек заяви, че донякъде разбира желанието и действията на правителството, защото в България ситуацията е различна. Според него в България има напрежение заради обществените очаквания и решенията на съда, които трябва да бъдат съобразени единствено със закона.

Естонският съдия Меелис Еерик коментира, че в неговата страна дори за прокурорите е недопустимо да наричат някого "виновен", а говорят за "заподозрян", защото крайното произнасяне за вина е работа на съда.

Всички събеседници бяха искрени в желанието си за успешна битка с престъпността и утвърждаване върховенството на закона, каза Герхард Райснер. Но има разминаване в методите за постигане на целта, добави той. "Изказвания, с които се правят опити да се предвижда изход от конкретно дело, не съответстват на европейските нормативи. Така се уронва авторитетът на съдебната власт в обществото", коментира още Райснер. “У вас цари обща атмосфера на недоверие”, каза шефът на ЕАС и препоръча да се преодолеят егоизмът и стремежът към себеизтъкване.

В доклада си през май съдиите ще вземат отношение и по създаването на специализиран съд в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 17546 |28.01.2011 Алма Матер – предизборен щаб на Октопода . 2| 7611 |27.01.2011 България отличник по загубени дела в Страсбург . 19| 6918 |26.01.2011 Продължават заплахите към малтретирания в Македония българин . 8| 6719 |26.01.2011 КНСБ натиска кабинета за по-високи заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads