Реклама / Ads
34| 15653 |29.11.2020 АКТУАЛНО

Financial Times с нова обширна статия - за корупцията, кюлчетата и проблемите на ЕС

.
Христо Иванов излъчваше на живо от Facebook своя опит да акостира на българския бряг през юли, когато трима мускулести охранители избутаха него и още двама активисти във водата. Българските опозиционери продължиха да снимат и когато служителите на НСО заплашиха да потопят лодката им, доближила имота на Ахмед Доган - една от силовите фигури в България. Хиляди гледаха стрийма на живо.
 

От тогава видеото е гледано над 1.2 милиона пъти. Избухна вълна от протести в цялата страна, които продължават седмици наред. Гражданите обвиняват политиците в кронизъм. Опонентите на Борисов и правителството му са категорични, че това е микроскопична част от проблемите на страната с корупцията и върховенството на закона. Тези твърдения идват почти 14 години след присъединяването на България в Европейския съюз.


Господин Борисов и политическите трудности, които изпитва, поставиха на масата в Брюксел трудни въпроси.

 

Критиците казват, че страните са се провалили в оказването на ефективен натиск върху България да подобри управлението. През последните седмици напрежението расте все повече - България блокира стартирането на разговори за присъединяване на Република Северна Македония към блока.

 

Това породи страх, че България може да се превърне в третата държава, след Унгария и Полша, с която останалите страни-членки ще се борят. 


България получи милиарди евро от присъединяването си през 2007 г. Симеон Дянков, български икономист и старши научен сътрудник в Института за международна икономика на Питърсън казва, че парите, които изтичат в тази все още най-бедна държава в блока, са част от проблема. 


“Еврофондовете повишиха корупцията. По-конкретно, парите бяха използвани за закупуване директно или индиректно на голяма част от медиите и така се осигури прикритие за политиците", посочва Дянков, който е бивш финансов министър от кабинета “Борисов 1” в периода 2009-2013 г. 


Когато България се присъедини към ЕС заедно с Румъния, и двете държави бяха подложени на специален мониторинг. Букурещ някак успя да постигне прогрес в борбата си с корупцията. През 2018 г. обаче страната предизвика остри критики от страна на Брюксел заради посегателството върху независимостта на съдебната система, прокарано от тогава управляващите социалдемократи. Проблемите на България привлякоха по-малко внимание. Някои дипломати посочиха тогава, че Брюксел не иска да критикува двамата си нови членове по едно и също време.


“Години наред България и Румъния минаваха гратис”, посочва Дянков и допълва, че заради финансовата криза през 2008 г. и напливът на мигранти през 2015 г. не е имало време ЕС да мисли за разширяване.


Говорител на еврокомисията заяви, че доклад от миналата годин установява достатъчен напредък, постигнат от България, за да може страната да изпълни ангажиментите си при присъединяването. Въпреки това обаче отбелязва, че очевидно има още несвършена работа.


След смяната на правителството в Букурещ през 2019 г. прожекторът се мести към София.

 

В най-скорошния си доклад за върховенството на закона в България, ЕК изразява притесненията си за непрозрачната медийна собственост, натискът върху журналистите и нов законопроект за външно финансиране на неправителствени организации. През месец юни Европейският съд откри подобен закон в Унгария, който влиза в разрез с фундаменталните права в ЕС. 


Комисията посочва още, че липсват данни за осъдени за корупция високопоставени лица, липсват и резултати в борбата с корупцията - това бе и един от въпросите в основата на гражданското недоволство при протестите. 


България упорито държи най-високи нива на корупция в блока според “Трансперънси интернешънъл”. Срива се свободата на медиите, откакто страната се присъедини към ЕС. ⅘ от гражданите смятат, че корупцията е широко разпространена.


Съобщава се, че прокурорите в испанския регион Каталуния са започнали разследване за пране на пари с възможно участие на господин Борисов, който е бил бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков, преди Борисов да влезе в политиката. Българският премиер отрече обвиненията срещу него. Наскоро се появиха снимки на нощното шкафче на г-н Борисов, на които се вижда пистолет и банкноти от 500 евро на стойност около 1 милион. Борисов признава, че притежава пистолет, но казва, че снимките са били манипулирани.


Междувременно правителството на Борисов е под допълнителен натиск заради позицията спрямо Скопие и присъединяването на РСМ към ЕС. 


"Смятаха, че Борисов ще ръководи процес. Това излага европейския проект на риск и то по безпрецедентен начин", посочва Весела Чернева, директор на офиса на Европейския съвет по външни отношения в България.


Венецианската комисия към Съвета на Европа също повдигна въпроси за конституционните промени в страната, инициирани от партия ГЕРБ. Те предвиждат да се увеличат правомощията на главния прокурор и да намалят ролята на президента и правосъдния министър. Главният прокурор Иван Гешев се смята за близък сътрудник на г-н Борисов. Радев пък влиза в сблъсъци и с държавния обвинител, и с премиера.


Според Дянков Брюксел започва да осъзнава заплахата от корупцията в България, но вече е твърде късно. 


“Брюксел трябва да е напълно наясно, че ако не се направи нещо сега, България ще влезе в групата на Полша и Унгария и това ще е проблем”.


Христо Иванов заяви пред "Financial Times", че Борисов е успял да постигне успехите си на европейско ниво защото е останал в консервативното русло на ГЕРБ и принадлежи към дясноцентристката група в ЕП. Той не използва нелиберална риторика, каквато е излъчвана от Будапеща и Варшава. Но България започва да се разглежда като част от големия модел на корупцията и популизма, който си проправя път твърде добре през вените на Европа и пътят за вземане на решения.


Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5598 |25.11.2020 ПП „Републиканци за България“: Венецианската комисия обезсмисли проекта за нова Конституция на ГЕРБ . 25| 12259 |23.10.2020 Financial Times: Двойните стандарти за корупцията вещаят лошо за ЕС . 18| 12051 |15.09.2020 Асена Стоименова: Имам няколко въпроса към прокуратурата . 4| 5392 |13.09.2020 Нинова към социалистите: Вие направихте промяната в БСП необратима. Нека направим промяната в България необратима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads