Реклама / Ads
2| 6582 |26.11.2008 АКТУАЛНО

Фламенкото като магия

.
Магията, която кара кръвта ти да кипва до болка, оставайки те без думи и дъх. Фламенкото е страст. Страстта не просто да живееш, а да изгориш.
 

 

“Една индийска танцьорка танцува, като изключим човешката магия на личността, все още според предаващите се обичаи и норми. За разлика от нея испанската танцьорка, фламенко певецът или тореадорът - творят. Те създават своеобразно изкуство, което се ражда заедно с тях и залязва заедно с тях и не може да бъде имитирано от никого.” – това са думи на Федерико Гарсия Лорка, които много точно отразяват същността на фламенкото. То е в кръвта на изпълнителя, като магическата дума дуенде.

За да танцуваш фламенко, трябва да усетиш ритъма на неговия пулс и инстинктивно да го свържеш с ритъма на сърцето си.

Има една фраза, която гласи: „Когато се научиш да го танцуваш, трябва да се научиш също и как да забравиш наученото.”. Танцьорът трябва да игнорира наученото и да разчита на мъдростта на вековната традиция, която тече във вените му. Вслушвайки се в сърцето и кръвта си в него ще се отприщи една загадъчна сила, с която най-дълбинните му чувства, ще се извисят като духове и ще обладаят публиката.

ispanska_strast_3.jpg ispanska_strast_4.jpg ispanska_strast_10.jpg ispanska_strast_12.jpg ispanska_strast_13.jpg

Според Лорка „Дуендето е сила, а не поведение, то е борба, а не понятие......... То не е въпрос на умение, а на истинска, жива форма, на кръв, на древна култура, на създаващо действие.”

Като цяло фламенкото е съчетание от пеене, китарен съпровод и танц. То изразява темпераментния дух на Испания във всичките му измерения. Фламенко изкуството не е само жизнелюбиво и радостно като емоция, в него има и тъга, болка, драматизъм – то е пъстро точно като испанската душа. Спонтанността на танцьорката и начинът, по който певицата интерпретира думите, гарантират, че няма да има две еднакви представления. Фламенко е култура, то възниква през 15 век в Андалузия и съчетава в себе си цигански, еврейски и арабски мотиви, кастилски романси и още много други стилове и ритми. Фламенкото е синкретично изкуство, което не може да бъде обяснено или описано. То трябва да се почувства. То е – красота във всичките и форми и проявления. Има едно нещо, което е по велико от визуалната наслада, която даряват изпълнителите на фламенко и то е магията на чувствата, с която заливат публиката, а веднъж омагьосан, човек претърпява множество вътрешни метаморфози и никога вече няма да бъде същия. Както и никога няма да забрави красотата и емоциите, от които е бил обладан по време на спектакъла. Фламенкото е страст. Страстта не просто да живееш, а да изгориш.

ispanska_strast_18.jpg
ispanska_strast_17.jpg ispanska_strast_19.jpg
ispanska_strast_20.jpg ispanska_strast_22.jpg ispanska_strast.jpg  снимки Вяра Йовева

 Зорница Сократова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8248 |25.11.2008 С камера между атентати и ракетен обстрел . 5| 10260 |25.11.2008 Студентка по право взе титлата Мис Университет-2008 . 0| 14448 |25.11.2008 Udo забива в Каварна на Нова година . 0| 6871 |24.11.2008 Софийският университет отбелязва 120 годишнината си с научна конференция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads