Реклама / Ads
0| 6020 |04.10.2016 АКТУАЛНО

Виктория е златното ни момиче на пианото!

.
Виктория Василенко
Българка спечели приза на един от най-трудните конкурси в Европа за класическа музика. Историческата победа извоюва 23-годишната Виктория Василенко, а конкурсът е ”Джордже Енеску” в Румъния.
 
Тя е не само първата българка, която достига до финала на състезанието, но и единствената жена, допусната до полуфинал в изданието тази година. Сред тримата финалисти тя бе и единствената европейка. Конкуренцията включваше Такума Ишии от Япония, който спечели втората награда и Данор Кинтерос от Чили, завършил трети в класирането.

Конкурсът "Джордже Енеску" 2016 беше в четири специалности: цигулка, виолончело, пиано и композиция. Журито на клавирната категория, водено от Габриел Тачино (Франция), беше съставено от именити пианисти като Дана Боршан (Румъния), Волфганг Манц (Германия), Питър Донохо (Великобритания), Алън Уайс (САЩ), Андрей Писарев (Русия).

В историята на престижното състезание за пианисти са останали имената на победители като Елизабет Леонская, Раду Лупу, Дмитрий Алексеев.

Освен първата награда, която е в размер на 15 000 евро и дава шанс за престижни концертни участия, Виктория Василенко спечели и специалната награда на Букурещката филхармония "Джордже Енеску" и диригента Джон Акселрод, с които тя изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс на финала в прочутата концертна зала „Атенеум” в Букурещ. Скандиранията на елитната публика бяха израз на признанието за българската пианистка.

Много съм щастлива и горда, че спечелих. Благодаря на всички за подкрепата. Голямата работа сега започва - написа щастливата победителка в профила си във Фейсбук.

Виктория Василенко е от музикантско семейство, преминала е обучение в НМУ "Любомир Пипков" - София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова, във Висшето училище "Кралица София" в Мадрид в класа на проф. Дмитрий Башкиров и в Международната академия за пианисти край езерото Комо в Италия. В момента е студентка в Нов български университет и ще продължи в престижния музикален колеж "Кралица Елизабет" в Брюксел, Белгия. Печелила е конкурси и награди в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия и др. Свирила е в кралския двор на Испания.

Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов Европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия „Музика Мунди” в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други. Наградена е два пъти с „Кристална лира” за най-добър млад изпълнител – като солист на концертен сезон 2007-2008 и като камерен изпълнител през 2012. Номинирана е отново през 2013. Била е стипендиант на фондации „Димитър Бербатов”, „1000 стипендии”, „Американска фондация за България”, „Св.св. Кирил и Методи”, фондация за млади таланти „Йордан Камджалов”, „Албениц” в Испания и др.
Виктория участва в много престижни фестивали и академии като „Моцартеум”, Залцбург; „Сантандер” 2012; „Музика Мунди”, Брюксел; „Аполония”, Созопол; „Софийски музикални седмици”; „Дни на музиката в Балабановата къща”, Пловдив; „Канети”, Русе; „Европейски музикален фестивал”, фестивал за клавирна съвременна музика „ppianissimo” и др.

Имаме златни млади изпълнители в много области. Да не ги противопоставяме, но и да не фаворизираме едни за сметка на други.

 

Пламен Конов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 14309 |26.06.2016 13+1 тайни на добрите, лошите и умните момичета . 17| 13332 |14.01.2011 Отвличания на момичета паникьоса Бургас . 0| 5904 |22.07.2009 Момичешки банди върлуват в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads