Реклама / Ads
9| 20241 |06.11.2017 АКТУАЛНО

Фрогоко: Чрез Кирил Ананиев Пеевски превзема здравеопазването

.
Кирил Ананиев с шефа си Владислав Горанов Източник: БГНЕС
Кирил Ананиев е авторът на бюджета на НЗОК, негови са и рестрикциите и за лекарствата, и за новите клинични пътеки. Той управляваше Касата чрез Надзора. Стенограмите доказват това.
 

На едно от заседанията на НЗОК Ананиев заявява: ”Елате да ви дам бюджета”. Това посочи пред Фрог д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Св. Богородица” по повод избора на ГЕРБ на заместника на Владислав Горанов за министър на здравеопазването.

 

Ананиев прави държавния бюджет от времето на Тодор Живков, припомня медикът.

В подкрепа на думите му говорят и фактите, че е заместник  министър по разходната част на бюджета в пет правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в настоящото на ГЕРБ.

 

Ще припомним, че Ананиев нашумя преди време като рекордьор по взети бонуси и роднина на финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Горанов пък отдавна е известен като личен приятел на Делян Пеевски и неговият човек в кабинета „Борисов 2”.

 

Някои медии вече писаха, че любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. С парите на данъкоплатците това не е сложно действие. Колкото до легендата, колко добър бюджетар бил, самите бюджети през последните години го показват. Става дума за безидейни и услужливи спрямо управляващите формации закони. Нищо повече от това, никаква идея за бъдещето на страната. Просто изпълнение на политически поръчки от актуалните управляващи.

 

Затова и бюджетите от последното десетилетие си приличат толкова много. Първият, който забелязва посредствеността на Ананиев е финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Именно той го освобождава от поста.

 

По-късно през 2012 г. в публичното пространство се появиха финансовите бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Бойко Борисов обяви, че през мандата си бившият по това време зам.-министър е получил към заплатата си 540 хил. лева. След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев става секретар по финансовата политика на президента Георги Първанов - Гоце. Ценен кадър. След това Пеевски го предлага за финансов министър в кабинета „Орешарски”, но от БСП се възпротивяват на идеята. Тогава Ананиев става личен съветник на премиера Пламен Орешарски.

 

Тъй като му  е племенник Владислав Горанов, когато стана министър веднага го върна в министерството. Кирил Ананиев има решаваща заслуга за кариерното израстване на Горанов. Той го взима в Министерство на финансите още през 1998 г., преди младият племенник, какъвто някои медии твърдят, че е, да се е дипломирал в Свищовския икономически университет. Назначава го като специалист в отдел „Извънбюджетни сметки и фондове”, който обслужва Министерски съвет, МВР, МО, службите, НСО и пр.

 

Все ведомства, чрез които се събира огромна информация, но и служебно положение.

 

В края на 1999 година Влади напуска Министерство на финансите и със задружните усилия на социалния министър тогава Емилия Масларова и Кирил Ананиев само за две години става директор на дирекция „Финансова политика” към Министерство на земеделието. В средата на 2001 година Влади Горанов - отново благодарение на роднината Ананиев - се връща в Министерство на финансите, но вече като Главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове”. В края на 2001 година е назначен за началник отдел „Социални разходи”.

 

Тази длъжност Горанов заема до 2009 година, когато напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП ГЕРБ. Минава през парламента, но там не му харесва, и Бойко Борисов го прави министър във втория кабинет на ГЕРБ. Медиите са категорични, че Горанов е човекът на Делян Пеевски в правителството, което подаде оставка. И с право. Защото именно Горанов позволи Пеевски да организира национална рекламна кампания против контрабандата, като всъщност рекламираше своята фирма „Булгартабак”. Тя бе съвместна с Министерство на финансите и митниците, които са подчинени на финансовото ведомство. Именно благодарение на Горанов не бе извършена нито една финансова ревизия или проверка на съмнителните сделки по заграбване на активи на фалиралата КТБ от фирми, свързвани с депутата от ДПС.

 

Ананиев е член на Надзорния съвет на държавната ББР. Банката, която след разгрома на КТБ е като грижовна майка за Пеевски и фирмите, свързвани с неговото име. От ББР депутатът от ДПС получава безпроблемно многомилионни кредити, някои от които са обезпечени по странен и недопустим от закона начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4361 |06.11.2017 Заместникът на Горанов Кирил Ананиев ще е новият здравен министър . 9| 11880 |06.11.2017 Фрогоко: Увеличението на заплатите със 70-90 лв. не решава проблемите на армията . 3| 5393 |03.11.2017 Частна фирма превзема хале за ремонт на локомотиви? Работниците на протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads