Реклама / Ads
4| 12235 |08.08.2018 АКТУАЛНО

Фрогоко: Решение на НАП доказва, че софтуерът за управление на приходите е незаконен

.
Софтуерът за управление на приходите (СУПА) на НАП е незаконен. Това стана ясно от Решение на Бойко Атанасов от 27 декември 2016 г. за одобрение на „Стратегия за развитие на информационните техногии, с които Фрогнюз разполага.
 

От Решението на изпълнителния директор на НАП през 2016 г.  Бойко Атанасов става ясно, че Управителният съвет на НАП е одобрявал само една стратегия за информационните системи на агенцията, която няма нищо общо с въпросната СУПА.

 

След като тя не е одобрявана от УС на агенцията, нито е одобрявана стратегия за изработване и ползването й, то тогава е въведена и се ползва в противоречие със закона. При това преди и след Решението на Конституционен съд - до момента.


„През 2014 г. Касационният съд излезе с решение, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен и данъчните трябва да направят промяна в системата. Дали е направено това, трябва да отговори изпълнителният директор на НАП, но той отказва да го направи. Това заяви пред Фрогнюз адв. Светослав Спасов, който води дело срещу Агенцията за приходите заради отказаната му информация.

 

До делото се стигнало, след като негов клиент е поискал да разбере дали осигуровките му за февруари 2017 г. са отразени в системата за същите месец и година. От НАП са му отговорили, че ще се погасят най-старите задължения.

 

 „Тогава подадохме молба до изпълнителния директор на НАП да  представи доказателства, че е направена промяна на системата през 2014 г. съгласно решение на Касационния съд, че текст от Данъчно-процесуалния кодекс е незаконен. Изпълнителният директор обаче ни отказа информация.

 

Въпросите, на които искаме да получим отговор чрез съда, са:

Има ли вероятност когато НАП е правила програмния продукт за събиране на вземанията, да е направила някакъв алгоритъм в системата, че каквото и да платиш, се отразява най-старото задължение. Ако това е така, твърдя, че този софтуер е незаконен.

 

Когато програмата е направена по този начин, не можеш да претендираш за давност, защото се погасява най-старото задължение, без значение дали ти имаш такова.

 

Другият въпрос, на който чакам отговор е, програмният продукт от кого е създаден – от служители на НАП или от външна фирма. Не знаем дали е имало обществена поръчка.

 

Ако СУПА-та работи ефективно, как са изпуснати 16-милиарда лева, за които сигнализира БОЕЦ. Възможен е отговор, че не са въведени в системата, тогава да попитам защо не е направено. Някой данъчен ги е проспал ли и не е направил ревизия ли?”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13187 |08.08.2018 Фрогоко: Сензационно - няма кандидати да летят на новия изтребител! . 8| 5906 |05.08.2018 Гералд Кнаус с нов план за решение на миграциония проблем . 9| 16836 |02.08.2018 Фрогоко: ВАС се произнесе! Защо кметът на Благоевград крие договора с Пеевски за ”Лафка”? . 8| 14342 |06.07.2018 Фрогоко: За КОЙ Българска банка за развитие е взела заема от 100 000 000 евро?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads