Реклама / Ads
1| 6328 |18.10.2022 АКТУАЛНО

Д-р Гълъбова пред Фрог: Дори леките епилептични пристъпи водят до замъгляване, не е редно да се дават книжки

.
Д-р Цветеслава Гълъбова Източник: БГНЕС
“Не мисля, че е редно да се издават шофьорски книжки, на хора, които страдат от епилептични пристъпи. Дори и тези, които страдат от по-леките епилептични припадъци, така наречените епи-еквиваленти, при които не се наблюдава толкова силен гърч, са рискови, защото водят до замъгляване на съзнанието.” Това обясни за ФрогНюз, д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница ”Св. Иван Рилски“ във връзка с инцидента, при който, шофьор, страдащ от епилептични пристъпи, прегази 19-годишно момиче на спирка на градския транспорт в София.
 

По време на разследването стана ясно, че обвиняемият Валентин Иванов, от 15 години страда от епилепсия и приема лекарства, а според личния му адвокат, вероятно той е получил внезапно прилошаване в момента преди инцидента. 


Според Д-р Гълъбова е много важно да се види как точно е издадена неговата книжка, на какво основание и защо.


“Много вероятно е да се окаже, че има несъвършенства в нормативната наредба, които да не прецезират достатъчно издаването на шофьорски книжки в подобни случаи. 


“Когато човек има решение на ТЕЛК, шофьорската книжка минава през издаване на удостоверение, т.е. медицинско за шофьорска книжка, което се издава от специалисти,  трудово-експертни лекарски комисии, които се намират в транспортните болници в страната."

 

"Ако личният лекар е написал, че е издадено телково решение, често ги връщат към въпросните комисии. Тези транспортни комисии са около пет за страната. В конкретния случай трябва се провери по какъв ред е издадено това медицинско, което от своя страна пък е позволило издаването на шофьорската книжка. Чак тогава ще се види дали има нарушения”, коментира д-р Гълъбова. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6878 |18.10.2022 Ростислав Петров за Фрог: Не сме готови за сериозна кибератака, не може да се проследи откъде е последната . 23| 50953 |14.10.2022 Замесването на България в „тероризъм“ е планирано от ГРУ преди година. Руска шпионка шетала у нас? Очаквайте нов скандал . 3| 8052 |21.09.2022 Мобилизация в Русия: Експерт нарече Путин ”импотентен” и предрече бунтове в Русия . 5| 89269 |16.09.2022 Появи се запис от разговор на Бойко Борисов преди срещата му с Путин за Руски/Турски поток. Предполагал, че ще го „сговнят“ в Кремъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads