Реклама / Ads
2| 5775 |08.04.2019 АКТУАЛНО

”Гардиън”: Хомофобски скандал покоси европейската столица на културата Пловдив

.
Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише британският в-к ”Гардиън”.
 

Изданието oотбелязва, че Пловдив, една от Европейските столици на културата през 2019 г., е засегната от хомофобски скандал след опит на местни официални представители да премахнат ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.

 

Представители в българския град, който съвместно с италианския град Матера са Европейска столица на културата през 2019 г., са обявили, че изложбата "Балкан прайд" през юли трябва да бъде отменена.

 

"Не искаме да се прави. И ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти", казва Александър Сиди, депутат от ВМРО.

 

В понеделник Общинският съвет ще гласува дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а също така ще бъдат организирани концерт и дискусионен форум. Те са организирани от Фондация GLAS.

 

"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив. Много съм любопитен какво би се случило, ако учител направи грешката и изпрати ученици на изложбата. Какво ще видят? Как ще им обясни?", коментира Борислав Инчев от ВМРО.

 

Куюмджиева обяви, че намесата на общината е "грозна провокация" и подчерта, че проектът Европейска столица на културата изисква да се гарантира, че няма да има политическа намеса.

 

Това сериозно ще навреди на репутацията и имиджа, които ние изграждаме през последните пет години. Подобна намеса в програмата може да бъде възприемана само като дискриминация и цензура, поясни тя пред британското издание.

 

"Гардиън" цитира проучване на GLAS от март, което показва, че всеки един на трима българи смята, че няма проблем съседът му да е гей.

 

"Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са приоритет", смята Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева. Според него основният проблем е липсата на прозрачност при харченето на общински средства за Пловдив 2019, а не толкова ЛГБТ съдържанието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 19380 |25.02.2019 Гледат мерките на задържани свидетели по делото „КТБ“, назрява международен скандал . 16| 12371 |05.02.2019 Скандал по делото КТБ: Решението на съда изтече пак предварително в информационен сайт . 9| 11755 |24.01.2019 Скандален гаф! Прокурорите не се явиха в съда по мега делото ”КТБ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads