Реклама / Ads
7| 6710 |30.08.2008 АКТУАЛНО

Гаспачо - лятното кулинарно удоволствие

.
Почивните дни са и дни за кулинария. А ако блюдото е и бързо, и вкусно - удоволствието става двойно. Ако не обичате таратор, пробвайте испанския му "събрат" гаспачо.
 

 

Лятото е сезона, в който времето е горещо, а супите - студени. Естествено, у нас ядем таратор, при това всеки ден, а в най-топлите дни - само таратор, но като че ли поомръзва. Така че всякакви други студени разновидности на супа, течна салата или нещо подобно са добре дошли.

Вариантите в такъв случай са гаспачо, вишисоаз (vichyssoise) и салморехо (salmorejo), което е подобно на гаспачото, но има някои съществени разлики като гъстотата, което поне за мен го прави повече подобно на сос, отколкото на супа. Но всъщност винаги стои едни въпрос за всичките тези творения, включително и за таратора - това салата ли е, супа или разредител за мастика? Май очарованието им е точно в многофункционалността, особено ако напоследък асоциацията дини - мастика е придобила кофти привкус, пък и не бива да забравяме колко са полезни зеленчуците във всякакъв вид. Гаспачо е от доматената разновидност, но има и ajo blanco malagueño или бяло гаспачо, което е подобно на нашенския жетварски таратор, само че вместо орехи се използват бадеми, а иначе основните съставки са чесън, хляб, вода, оцет и краставица.

За приготвяне на това конкретно гаспачо са ни необходими следните продукти:

700-800 грама зрели домати

1 краставица

1 чушка

1 малка тиквичка

3 скилидки чесън

1 връзка пресен лук

1 дебела филия хляб

оцет зехтин черен пипер сос табаско или чили сол

Вариантите да се направи гаспачото са няколко - да се нарежат всички продукти на малки кубчета, да се смелят в блендер или пък компромисен, какъвто аз използвам. Доматите се обелват и се смилат заедно с чесъна в блендера, а след това се пасира и тиквичката. Изборът на тиквичка може да изглежда малко странен, но всъщност това е един адски вкусен зеленчук, за капак на всичко и полезен, така че използването му под всякаква форма е задължително през цялата година. Всичко това се изсипва в голяма купа, а към него се добавят нарязаните краставица, чушка и лук. Големината на кубчетата е въпрос на лично предпочитание. Изкиснатият като за кюфтета хляб се натрошава в сместта, разбърква се добре и след това се сипват подправките - винен оцет на вкус, една идея зехтин, сол, черен пипер и няколко капки табаско. Ако е прекалено гъст, може да се добави още доматен сок или малко вода. (nojivilichka.wordpress.com)gazpacho.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5395 |30.08.2008 Блусфест изпраща лятото в Бургас . 2| 7281 |29.08.2008 Кралят на попа стана на половин век . 26| 7370 |29.08.2008 „Бай Ганю" и бай Ганю на Светлозар Игов излиза на пазара . 1| 6110 |29.08.2008 SOFIA DANCE WEEK кани столичани на чаша вино в Борисова градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads