Реклама / Ads
11| 13638 |13.11.2023 АКТУАЛНО

Георги Атанасов за ФрогНюз: "Боби и Ко" надминаха Борисов, гонят Живков. Няма по-лошо за българския футбол от тях

.
Журналистът Георги Атанасов
“Българският футбол е доведен до най-ниската точка в своето съществуване от кликата, ръководеща БФС. Нищо по-лошо от това, което вече ни е сполетяло, не може да се случи. Трябва да си дадем сметка, че Борислав Михайлов и неговото управление са несменяеми, безмандатни, конгресноапаратни вече 18 години. Надминаха Бойко Борисов, гонят Тодор Живков и севернокорейските династии - това ли искаме за българския футбол?".
 

Това заяви пред ФрогНюз Георги Атанасов, спортен коментатор и политически анализатор. Думите му дойдоха по повод последния огромен скандал, който ръководството на БФС забърка около срещата между националите на България и Унгария.


След като се появиха съобщения и готовност за масови и отвъдклубни протести срещу ръководството на БФС, мачът беше изместен от София в Пловдив с аргумента, че се очакват ексцесии. Строителят на стадиона в Пловдив пък заяви, че е бил заплашван от заместник-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов, като днес бе съобщено, че домакинството срещу Унгария от квалификациите за Евро 2024 вероятно ще се играе в Кърджали без публика. 


Според журналиста Георги Атанасов къде ще се играе мачът и какъв ще е резултатът от него въобще не са най-големият проблем в този скандал: 


“Изигран, неизигран - България е на последно място в групата. Най-малко значение има резултатът на мача с Унгария. Хубаво е, че обществото - не само активните клубни привърженици - се събуди и се зае с тежката задача най-после да изхвърли от българския футбол този тумор, който го задушава вече две десетилетия. Приватизаторите на БФС са го превърнали във фирма “Боби и Ко”, в която през някакво време организират своите конгреси, а села и паланки с формални футболни клубове присъстват с един глас - колкото и Левски, и ЦСКА, и Славия, и Ботев Пловдив и т.н. Чрез всички мъртви души и полуживи статисти, кликата на Борислав Михайлов си възпроизвежда властта в БФС. Така, както се манипулират изборите чрез недействителни бюлетини и мъртви души, по подобен начин и футболната клика си възпроизвежда властта”. 


Опитите на кликата от Бояна, която се опитва да внуши, че протестите срещу нея и всички произтичащи от казуса усложнения щели да доведат до големи вреди за националния отбор и клубовете, това е една жестока демагогия. По-голяма беда от това, което ни докараха “Боби и Ко”, не може да се случи. За тях “националната кауза” е тяхната лична лобистка корпоративна бизнес кауза, която няма нищо общо с обществения интерес”, категоричен е Атанасов.


“Те са опасни не само за обществения интерес на България, те са опасни и за националната сигурност. Хроничните футболни унижения носят на българите масова фрустрация, а едно фрустрирано общество не може да бъде пълноценно в отстояването на своите национални интереси”, каза още журналистът и допълни:


“Най-доброто, което могат да направят в момента, е да замълчат и да се опитат по някакъв начин да извадят България от този ужасяващ скандал, в които ни вкараха”.


“За пореден път “Боби и Ко” ни направиха за смях. Чета чуждестранни медии, хората са се хванали за главата в Унгария, в Сърбия и къде ли още не. В близки и далечни държави коментарите са, че българите са счупили идиотомера с това, което е надробил БФС”, каза още Атанасов.


“Наглостта не свършва. Години наред налагат глоби за десетки, стотици хиляди левове на клубове заради това, че привържениците на даден клуб в страната скандират нелицеприятни лозунги срещу ръководството на БФС. Това е като правителството да глобява политическите партии, защото техни симпатизанти не са доволни от управлението и формулират опозиционни нагласи. Това е нечувано и невиждано!”, обясни Атанасов.


“Не стига това, а решиха да бягат от “народната любов” в Пловдив. В Пловдив новоизбраният кмет се усети - вероятно му е подсказано откъдето трябва, може би от Борисов, че трябва да бяга като дявол от тамян от допир с футболния съюз на “Боби и Ко”. Затова общинарите от Пловдив се дистанцираха тарикатски от това да бъдат резервна гума на кликата от Бояна и не приеха мача с Унгария. Сега БФС щели да ходят към Кърджали. Може би след това ще прескочат Родопите и ще предложат домакинство в близките ни Гърция или Турция. Цялото това нечувано безумие тръгва от това, че се уплашиха, че на 16-ти ноември фенове на различни клубове са готови да изразят отношението си към несменяемото и безмандатно ръководство на БФС по време на квалификацията от Евро 2024 с Унгария. 


Какво ни плашат, че са щели да ни декласират? “Боби и Ко” ни декласираха от футбола отдавна, изкараха ни. В момента ние сме най-жалката държава във футболно отношение на Балканите. Надминати сме отдавна от Люксембург, Малта, Кипър, от средноазиатски бивши съветски републики, да не говорим за Грузия, Армения, Израел. Ние сме на нивото на Андора и Гибралтар. Какво повече от това може да ни се случи, че БФС ни плашат с административни мерки?”, пита той.


“Всички трябва да разберем, че дори да се наложат санкции от международните футболни централи върху българския футбол заради хипотетичното вмешателство на държавата и обществото в работата на недосегаемата централа на Борислав Михайлов, то това е по-малкото зло, отколкото да продължи агонията под “Перуката”, категоричен е Георги Атанасов.


“Трябва да си дадем сметка още, че Борислав Михайлов и неговото управление са несменяеми, безмандатни, конгресноапаратни вече 18 години. Надмогнаха Бойко Борисов, гонят Тодор Живков и севернокорейските династии - това ли искаме за българския футбол? Това казвам на тези, които биха се смутили от воплите на апаратчиците от Бояна за апокалипсиса, който ще настъпи, ако Министерството на спорта притисне БФС, като му отнеме лиценза, или пък Темида и финансовите органи влязат за проверки”, посочи още той и коментира:


“Изненадващо, подходът на Бойко Борисов се оказа успешен - през 2019 г. Борисов в свой стил удари по масата, поиска оставката на Михайлов, Михайлов бързо подви опашка и се скри в “неплатен отпуск”, изчака 19 месеца началникът на ГЕРБ да падне от власт и след това отново се завърна на белия кон в своите владения в БФС”. 


“Вече 18 години - въпреки всичко, кликата на Борислав Михайлов продължава старата песен на нов глас в БФС. В това време се изредиха десетки редовни и служебни правителства на България, няколко президента, главни прокурори, започнаха войни. Боби Михайлов и Ко обаче продължават да стоят начело на БФС, докато българският футбол се е продънил до най-най-най-ниското ниво в своята почти вековна история”, завърши Георги Атанасов.

 


Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5020 |12.11.2023 Министър Тагарев: Кораби на НАТО ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море . 23| 7288 |10.11.2023 "Църквата е на Русия!": Митрофанова отвори Руската църква в София /видео/ . 16| 17960 |09.11.2023 Аз съм "инструментът на Господ": Ето какъв човек влиза в политиката . 1| 7985 |08.11.2023 Михаела Станулова за ФрогНюз: Новата реалност във Франция е тероризмът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads